Навар на гуманітарці: хто заробив на закупівлі Одеською ОВА їжі для Миколаївщини

Через повномасштабну війну в Україну ринула міжнародна гуманітарна допомога. Та поки миколаївці потерпали від майже щоденних обстрілів, одеські чиновники і бізнесмени заробляли на консервах для них. Центр журналістських розслідувань дослідив документи закупівель гуманітарної допомоги для жителів Миколаєва та виявив, що «гуманітарка» від сусідів не тільки дозволила збагатитися тим, хто нею опікувався, а ще й могла не відповідати санітарним нормам.

Сотні мільйонів з держбюджету 

Повномасштабна війна зачепила всю Миколаївську область. Більшу частину регіону на початку російського вторгнення охопили бої. Але й згодом, після відсічі обласного центру, Вознесенська та Баштанки, росіяни нещадно обстрілювали міста і села. Чимало місцевих втратили роботу, або ж отримували мізерні зарплати. 

Миколаїв відчув на собі всі види російського озброєння. Окупанти били по обласному центру касетними снарядами, артилерією, балістичними та крилатими ракетами. 

Зруйнована російською ракетою багатоповерхівка у Миколаєві
Зруйнована російською ракетою багатоповерхівка у Миколаєві

Села біля лінії фронту, яка тривалий час проходила через Миколаївський та колишній Снігурівський райони, фактично перестали існувати. Та навіть й ті населені пункти, які знаходяться в інших частинах регіону, періодично здригалися від ворожих “прильотів”. 

Особливо постраждалим від окупантів районам періодично доставляли гуманітарну допомогу благодійники. А згодом до такої допомоги вирішила долучитися і держава. В регіон попрямували коробки з впізнаваними написами “Доброго вечора, ми з України”. 

Ці набори “гуманітарки” складалися з продуктів, які довго не псуються. За держпрограмою “Сусіди” їх організувала тилова Одеська область. За словами місцевих жителів, вони отримали кілограмові пакунки борошна, цукру, макаронних виробів, пшеничної та ячневої круп, а також 3 літри молока тривалого зберігання, упаковки печива і по кілька банок згущеного молока та м’ясних консерв. 

Український уряд розподілив між областями велику субвенцію – 6,6 млрд грн – на забезпечення нагальних потреб в умовах воєнного стану. За ці кошти на місцях і закупляли продуктову “гуманітарку”, а також ліки та будівельні матеріали для постраждалих від обстрілів об’єктів.

Одещині виділили 340,8 млн грн, з яких 333,6 – на придбання продукції тривалого зберігання, в тому числі для жителів Миколаївщини.  В той час Миколаївській області надали на продукти всього 47,7 млн грн. 

Як заявляють в одеському Координаційному гуманітарному штабі, за 2022 рік сусідній області передали 242,5 тис. продуктових наборів.

Звіт про видачу президентської "гуманітарки" у Миколаївській області
Звіт про видачу президентської “гуманітарки” у Миколаївській області

Куплю оптом. Дорого

В продуктових наборах, закуплених Одеською ОВА для жителів Миколаївщини, були 525-грамові банки з тушкованою свининою “Полтавська м’ясна компанія”. В  опублікованих навесні 2022 року оголошеннях про роздрібний продаж таких консерв їхня вартість складає 75-95 гривень. 

Оголошення про продаж м'ясної консерви
Онлайн такі ж консерви продавали по значно меншій ціні і вроздріб

Однак консерви з гуманітарних наборів обійшлися бюджету порядком дорожче. І це при тому, що їх закупляли напряму у виробника і оптом – відразу 380 тис. штук.

Одеська обласна військова адміністрація без проведення тендеру підписала договір на поставку цих консерв з полтавським ТОВ “Продоптом”. Загалом підприємство отримало майже 39,5 млн грн. 

Згідно з рахунками на оплату, консерви з гуманітарних наборів обійшлися в 104 гривні за штуку. Навіть якщо взяти найбільшу знайдену журналістами вартість при продажу такої тушонки поштучно, переплата виходить в розмірі 3,4 млн грн, за які можна було б закупити ще 36 тис. консерв. 

Тушкована свинина, яку Одеська ОВА закупила для жителів Миколаївської області
Тушкована свинина, яку Одеська ОВА закупила для жителів Миколаївської області

Правоохоронці, які розслідують ймовірне розграбування бюджетних коштів, вважають, що переплата за цим договором сягає вдвічі більшої суми – 7 млн. грн.

У закупівлі Одеська ОВА виступала тільки замовником, а платником була “Укрзалізниця”. Саме на її рахунки головний розпорядник державної субвенції Міністерство інфраструктури перераховував бюджетні кошти для оплати. Договір погоджувало Міністерство аграрної політики та продовольства. Але це не стало на заваді одеським чиновникам отримати свою вигоду. 

Чиновницький бізнес-план 

За купівлю гуманітарки навесні 2022 року відповідали вже колишній заступник голови Одеської ОВА Олег Муратов, директорка департаменту фінансів ОВА і депутатка облради Марина Зінченко, які ще з 2000-х років осіли на керівних посадах в держустановах, а також начальник відділу моніторингу публічних закупівель Департаменту економічної політики ОВА Андрій Нотєвський.

За версією слідства, Муратов добре знав Нотєвського ще зі спільної роботи в Державній аудиторській службі, тож запропонував йому “підзаробити” на допомозі сусідньому регіону. До корупційного плану долучився і власник ТОВ “Продоптом” Володимир Хоменко.

Початково вони виготовили заявку на придбання мільйона банок тушеної свинини на 104 млн грн за завищеною вартістю, однак згодом зменшили апетити до 39 млн грн. Щоб полегшити втілення задуманого, головна “фінансистка” ОВА Марина Зінченко отримала від голови ОВА повноваження на підписання договорів та контроль за “гуманітаркою”. А Нотєвського призначила своїм підлеглим – начальником відділу моніторингу та нормативної діяльності управління доходів у департаменті фінансів.

Однак згодом “тріо” розпалося: як йдеться в матеріалах судової справи, Олег Муратов почав вимагати від Зінченко 27 тис. доларів хабара за допомогу в закритті кримінального провадження, пов’язаного з їхніми корупційними закупівлями. Після цього за заявою директорки фінансового департаменту замголови ОВА опинився на лаві підсудних та позбувся посади.

Суд над колишнім заступником голови Одеської ОВА Олегом Муратовим
Суд над колишнім заступником голови Одеської ОВА Олегом Муратовим

Як відповіли журналістам Центру у департаменті фінансів, саме вони передавали закуплені продовольчі товари обласному центру методичної роботи та соціальних виплат. Чиновники стверджують, що всю гуманітарку роздали без залишків. 

Зараз Марина Зінченко та Андрій Нотєвський продовжують займати керівні посади. Ми надіслали директорці департаменту фінансів прохання прокоментувати причетність до корупційної справи, однак поки що не отримали відповіді. 

Консерви з російським “душком”

Договір з “Продоптом” – не єдина закупівля обласною владою Одещини м’ясних консерв. Продовольчий резерв регіону поповнили тушонкою ще двох місцевих підприємств. 

ТОВ “Онисс” доставило ОВА по 35 тис. банок зі свининою та яловичиною, вагою 525 гр, та 26,6 тис. консерв зі свининою, вагою 350 гр. За це компанія отримала загалом 8 млн 83 тис. грн. А ТОВ “Південьагропереробка” отримало 7 млн 80 тис. грн за 100 тис. банок свинячої тушонки бренду “Гурман”, вагою 410 грам.

Вартість цих закуплених консерв не перевищує оптову ціну продукції на ринку. Однак питання викликають їхні власники, які або пов’язані з РФ, або підтримували вигідні агресору погляди.

Торгова марка “Онисс” частково створена російським бізнесменом з офшорного оточення мера Одеси Олександром Бугедою та його братом Дмитром.  Їхня родичка Тетяна Бугеда і зараз є однією із власниць ТОВ “Торгівельний дім “Онисс”.

Також компанією “Онисс” володіє ще один наближений кримінальних бізнес-партнерів Геннадія Труханова Олександр Ейсмонт, який очолював корупційну схему “Євротерміналу” в одеському порту. Через розслідування на цю тему сайт Нікцентру атакували хакери.   

Співвласник "Онисс" Олександр Ейсмонт
Співвласник “Онисс” Олександр Ейсмонт

Компанія “Південьагропереробка”, яка теж поставляла ОВА м’ясні консерви, належить депутату Одеської облради Олегу Казимирову. В березні 2023 року його достроково позбавили мандату. Раніше він виступив з підтримкою проєкту забороненої в Україні “Партії Шарія” про увічнення імен загиблих на Майдані беркутівців поруч з іменами вбитих учасників Революції Гідності.

Ексдепутат Олег Казимиров
Ексдепутат Олег Казимиров

Довіра якості “на слово”

Однак повернімося до ТОВ “Продоптом”. При закупці їхнього тушеного м’яса чиновники Одеської ОВА не тільки не шукали більш вигідну цінову пропозицію, як вказується в матеріалах судової справи, а й не перевіряли якість консервів та дотримання санітарних норм. Як виявилося, з нею також є проблеми.

Під час перевірки цехів підприємства, розташованих у Полтаві по вул. Харчовиків, у травні 2022 року фахівці Держпродспоживслужби виявили чимало порушень: застаріле та брудне обладнання, грибок на стінах, відсутність витяжної системи та моніторингу сировини. Порушення санітарії видно на фото з місця виробництва консервів.

На фото консерв, які надіслали журналістам отримувачі цієї “гуманітарки” у Миколаївській області, видно, що виробник дійсно ТОВ “Продоптом”. Виготовлені банки тушонки протягом березня-квітня 2022 року за тією ж адресою – Полтава, вул. Харчовиків, 6а.

Консерви для миколаївців, вироблені ТОВ "Продоптом" в антисанітарних цехах
Консерви для миколаївців, вироблені ТОВ “Продоптом” в антисанітарних цехах

За адресою антисанітарних цехів виробляв консерви під назвою “Полтавська м’ясна компанія” і ФОП Сергієнко Володимир. Згідно з реєстром торговельних марок, цьому підприємцю й належать права на цей бренд. Сергієнко припинив діяльність ФОПу в січні 2023 року. 

Через суд інспектори домоглися тимчасового закриття цеху “Продоптом”. Знайти в продажу будь-які консерви “Полтавської м’ясної компанії”  зараз неможливо. Полтавська міська рада та військова частина Нацгвардії, які також закупляли у “Продоптом” консерви, позиваються до підпримства з вимогою повернути отримані за неякісний товар кошти. А пансіонат ветеранів війни вже виграв такий суд та змусив компенсувати понад 100 тис. грн збитків. 

Лише у чиновників Одеської ОВА ніяких питань та претензій до недоброчесного виробника, схоже, не виникло.

Новий власник з боргами за “комуналку”

Поспілкуватися з власником та директором ТОВ “Продоптом” Володимиром Хоменком не вдалося – старі контактні номери не дійсні. А на новий номер компанії, який вказаний в Єдиному реєстрі юридичних осіб, відповідає чоловік, який, за його словами, не має жодного стосунку до підприємства. “Ви вже не перші телефонуєте, передайте їм, що хай виправлять номер, або приберуть його”, – роздратовано каже чоловік.

Крім нового номеру у компанії, яка підписала з Одеською ОВА договір на 39 мільйонів, нова назва, власник та прописка. Тепер підприємство з вироблення м’ясних консерв називається “Шкарпетки Гермеса” та “переїхало” до Луцька.

Власником і керівником компанії вказаний Віктор Гук з Полтави. Аналітична система “Юконтрол” показує, що на чоловікові зареєстровано загалом 28 компаній в різних містах України. При цьому у бізнесмена, згідно з реєстром нерухомого майна, наразі немає ні власного будинку, ні квартири. Але є регулярні заборгованості за комунальні послуги у 2019-2022 роках, про що свідчать виконавчі провадження та судова справа.

Журналістам Центру вдалося поговорити з новим власником колишнього “Продоптом”. Гук заявив, що не “втручається в справи компаній”, більшість з яких зараз, за його словами, не функціонують. А всією документацію займається юрист, який і “пропонує” йому компанії для “купівлі”. Як, зрештою, визнав чоловік, від нього вимагається лише підпис під час угоди про купівлю чи продаж компаній.

ТОВ “Продоптом” не перша компанія, яку після “розпилу” бюджетних коштів перереєстрували на Віктора Гука. В кінці 2019 року він став власником скандально відомої в Полтавській області ТОВ “Будівельна компанія “Центр-Буд”, яка отримала на підрядах понад 270 млн грн. Правоохоронці підозрюють її колишнє керівництво зокрема в тому, що під час ремонту місцевого аеропорту разом з чиновниками вони завдали бюджету збитків на 5,8 млн грн.

Особу юриста, який так самовіддано шукає компанії для купівлі і допомагає вести бізнес-справи, Віктор Гук розкрити не захотів. Ймовірно, через численні перевірки та суди власник “Продоптом” Володимир Хоменко вирішив сховати бізнес-справи за фіктивним новим власником. 

Статки фігурантів: 18-річний син-бізнесмен та дружина на “Порші”

Чиновники Олег Муратов та Марина Зінченко, які не займалися бізнесом, а практично всю кар’єру з кінця 1990-х років провели на бюджетних посадах, виявилися доволі заможними людьми. Перший, як заявляв під час обшуків, завдячує цим жінці-підприємниці, яка в 2020 році стала ще й депутаткою Одеської райради. Друга – регулярно отримувала цінне майно у спадок.

Під час обшуку вдома у колишнього заступника очільника області знайшли 21,5 тис. євро, 41,3 тис. доларів, а також 17 злитків банківського золота.

Знайдені вдома у Муратова цінності
Знайдені вдома у Муратова цінності

В Одесі у власності його дружини Ольги Муратової є квартира, площею 127 кв. м, будинок на 132 кв. м.  та котедж, площею 361 кв. м. У січні 2022 року вона придбала з салону Porsche Cayenne, вартість якого стартує від 3,5 млн грн.

Так виглядає Porsche Cayenne, який придбала дружина чиновника Муратова
Так виглядає Porsche Cayenne, який придбала дружина чиновника Муратова

Як Муратов вказував в останній опублікованій декларації за 2020 рік, дружина за рік заробила, займаючись підприємництвом, близько 1 млн грн. Їй належить ПП “Регіональний центр правової підтримки”. Однак згідно з фінансовою звітністю, в бізнесі Муратової не все так гладко: у 2020 році підприємство отримало 34 тисячі збитків, а наступного року – 62 тис. збитку. 

Директорка департаменту фінансів Марина Зінченко сама виховує двох синів. З 2017 року вона щорічно витрачала від 800 тис. до 1,2 млн на навчання дітей в Іспанії. Зарплата чиновниці складала в середньому 600 тис. грн. Однак останніми роками Марина Зінченко отримала 570 тис. грн подарунками та 4,2 млн грн в спадок. 

Її 18-річний син Євген влітку 2022 року став власником 37 ділянок сільськогосподарського призначення в Одеській області, загальною площею близько 75 га. Така кількість землі коштує близько 2,7 млн грн.

Будинок директорки департаменту фінансів Марини Зінченко
Будинок директорки департаменту фінансів Марини Зінченко

Сама ж директорка департаменту фінансів володіє будинками в Одесі, площею 179, 165 і 94 кв. м, комплексом відпочинку на 280 кв. м в с. Градениці Біляєвського району, котеджем в Санжійці на 443 квадрата та рядом земельних ділянок.  

Зараз, коли для перемоги країни важлива кожна гривня, чимало українців віддають на потреби армії та постраждалих цивільних і без того невеликі заощадження. І поруч з цим залишаються чиновники, які не тільки не можуть відмовитися від звичного їм комфорту елітних автомобілів та відпочинків, а й не втрачають можливості покращити своє майнове становище за рахунок корупційних схем і податків громадян.

бюджетні кошти, гуманітарна допомога, жителі Миколаєва, Одеська ОВА


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER