З’явилися документальні підтвердження утримання в Криму іспанського волонтера, викраденого в Херсоні

Окупаційна влада визнала, що утримує іспанського волонтера Маріано Гарсію Калатаюд , також відомого як Маріо, який зник у Херсоні на початку повномасштабного вторгнення.

Як йдеться у документах, які є у розпорядженні Кримської правозахисної групи, у “військовій прокуратурі Чорноморського флоту” у відповідь на запит повідомили, що громадянин Іспанії Маріано Гарсія Калатаюд “переміщений кримською ФСБ до закладу кримінально-виконавчої системи, де утримується досі. Щодо нього ще проводиться перевірка.

При цьому у відповіді йдеться, що “порушення умов утримання не виявлено”. Жодних інших відомостей у прокуратурі не надали, посилаючись на державну таємницю.

Маріано  Гарсія Калатаюд (Mariano García Calatayud) — громадянин Іспанії, який вісім років проживає в Україні та займається волонтерською діяльністю. Після повномасштабного вторгнення він працював у Херсоні, допомагаючи дітям, які залишилися без батьківського піклування, та брав участь у мітингах проти окупації. За словами нареченої, його викрали 19 березня і перебувають у СІЗО № 2 у Сімферополі.

До цього моменту, за офіційними запитами до “Федеральної служби виконання покарань” (ФСВП) та СІЗО №2 повідомляли, що з 19.03.2022 року Маріано Гарсія Калатаюд не утримується і не утримувався. Крім того, Слідчий комітет Криму також заявляв, що не має інформації про місцезнаходження іспанця. Але в квітні цього року окупанти вперше підтвердили, що 75-річний волонтер знаходиться у них і утримується в кримському СІЗО.

 

волонтери, полонений, ув'язнені


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER