Як рашисти руйнували Миколаївщину: журналісти показали на карті обстріли за весь час повномасштабної війни

Наслідки усіх обстрілів Миколаївської області карта

Дані про руйнування та загибелі мирних людей на Миколаївщині через російські обстріли показали на інтерактивних картах. Мапи наочно демонструють, де від ворожих атак найбільше постраждало населення та які цивільні об’єкти зруйнували окупанти.

Проєкт створила команда Центру журналістських розслідувань.

З початку повномасштабного вторгнення Миколаївська область майже щодня потерпала від ворожих обстрілів. Інтенсивність російських атак суттєво знизилася тільки після деокупації Херсона. Однак обстріли не припиняються і зараз.

На інтерактивній карті журналісти Центру показали, з якого озброєння ворог атакував регіон. Обстрілів виявилося так багато, що мапу треба наближати до конкретного населеного пункту, щоб побачити всі випадки “прильотів”.

Обстріли Миколаївщини карта Нікцентру
Росіяни обстрілювали Миколаївську область з багатьох видів зброї. Карта Нікцентру

Найбільше жертв ворожих обстрілів у Миколаєві та в селах, які розташовані біля лінії фронту. Вона тривалий час проходила біля межі з Херсонською областю.

Жертви обстрілів у Миколаївській області карта
Жертви та постраждалі внаслідок ворожих атак мирні жителі Миколаївщини

Останні дані Миколаївської ОВА свідчать про понад 17 тис. пошкоджених цивільних об’єктів: 11,8 тис. житлових приміщень, 105 медичних закладів та 422 навчальні заклади. Розташування зруйнованих цивільних будівель Центр також показав на карті.

Зруйновані цивільні об'єкти у Миколаївській області
Карта зруйнованих та пошкоджених росіянами цивільних об’єктів у Миколаївській області

Журналісти проаналізували офіційні дані про обстріли, а також фото- та відео матеріали про наслідки ударів, опубліковані в медіа. Всі дані журналісти зібрали у велику таблицю, а потім за допомогою Python конвертували у формат geojson та створили інтерактивну мапу на платформі Mapbox з використанням Javascript. Візуалізувати дані репортерам допомагав chatGPT.

У Центрі журналістських розслідувань зазначають, що проєкт допомагає систематизувати інформацію про воєнні злочини російської армії. А також нагадує світу про масштаби руйнувань, які принесла РФ в Україну. 

Переглянути інтерактивні карти можна за посиланням: “Миколаївщина під обстрілами: ворожі атаки по південному регіону на мапі”.

війна в Україні, воєнні злочини, наслідки обстрілу


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER