Сяйво на 45 мільйонів: у Миколаєві з переплатою провели рекордну в Україні закупівлю вуличних світильників

 

Для освітлення вулиць Миколаєва придбали 6019 світлодіодних світильників на 44,8 млн грн.  Місцеве КП «Госпрозрахункова дільниця механізації будівництва» (ГДМБ) і підрядник – ТОВ «Променергоснаб» – підписали відповідний договір 30 травня.  

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на дані системи ProZorro.

Це – не лише найбільший контракт в історії для постачальника, але й найбільша закупівля освітлювальної апаратури в Україні на одному тендері, щонайменше за останні чотири роки.

Закупівлю провели за процедурою «відкриті торги з особливостями». В аукціоні взяли участь миколаївський ТОВ «Променергоснаб» та тернопільський ТОВ «Шредер». Жоден з учасників не змінював ціни під час торгів, але пропозиція миколаївців виявилася на три мільйони дешевшою.

Угода передбачає постачання протягом 2023 року світлодіодних вуличних світильників п’яти модифікацій, потужністю 40, 50, 80, 110 та 120 Ватт. Оплата – коштом міського бюджету. Ціна договору може бути зменшена відповідно до фактичного бюджетного фінансування.

Зокрема, ГДМБ придбав тисячу світильників потужністю 110W виробництва тернопільської корпорації «ВАТРА». Саме до цих приладів у тендерній документації передбачені особливі вимоги, які не згадуються для світильників іншої потужності. За цю тисячу тернопільських ліхтарів миколаївський бюджет заплатить 14,7 млн грн. За дивним збігом, саме спарринг-партнер переможця на тендері не лише запропонував вищу ціну, але й не надавнавіть половини документів, потрібних для укладання договору. 

Всі інші світильники – торгової марки Philips, вироблені в Китаї. 

У Миколаєві на світильниках не економлять

Центр журналістських розслідувань за допомогою сервісу bi.prozorro проаналізував державні закупівлі освітлювальної апаратури у 2023 році. Виявилося, що миколаївці обрали чи не найдорожчі моделі світильників у порівнянні з іншими комунальними та державними підприємствами. Так, вуличні світильники потужністю 50W придбали за наступними цінами за одиницю, без ПДВ:

  • КП «ГДМБ» у Миколаєві закупив світильники  BRP 121 LED 65/NW  за 2716,10 грн,
  • КП «Звягільсервіс» на Житомирщині – Maxus assistance Street Basic  –  943,50 грн,
  • КП УЖКГ «Ірпінь» – EUROLAMP SMD – 996,55 грн,
  • КП «Комфорт» на Львівщині – ДСУ 05У- 56-2-715 (ВАТРА) – 2741,66 грн.

Велике розмаїття освітлювальних приладів та технічних вимог до них ускладнює перевірку ринкових цін. Однак Центру вдалося знайти точний збіг, не на користь миколаївців.

Якщо світильники BRP 121 LED 52/NW потужністю 40W миколаївське КП «ГДМБ» придбало по 2276,35 грн за штуку без ПДВ, то в скромному Первомайську на Харківщині у квітні цього року за такі ж самі прилади заплатили по 1 995,00 грн. За такої різниці в ціні можлива переплата лише по одній позиції тендеру складає понад 175 тис. грн.

Нагадаємо, у лютому цього року миколаївська мерія змінила керівника КП «Госпрозрахункова дільниця механізації будівництва». Директором став Олександр Урсолов, який до того займав місце очільника іншого КП –  «Дирекція єдиного замовника «ПІЛОТ». 

ТОВ «Променергоснаб» зареєстрований у Миколаєві у 2012 році, його єдиним власником та директором є Денис Чернишов. Контракт з ГДМБ став для фірми найбільшим успіхом на держзакупівлях, він «важить» половину від усіх раніше виграних тендерів. Фірма працює із замовниками на Миколаївщині та в Києві. Зареєстрована компанія за адресою вул. Потьомкінська, 131-В. Тут також розташоване ТОВ «Світлолюкс-Електромонтаж». Саме ця компанія була обрана для будівництва нових тролейбусних ліній у Миколаєві.

Нагадаємо, загальні збитки миколаївських КП у 2022 році зросли вчетверо, але декому вдалося наростити прибутки.

 

миколаїв, тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Коментарів (2)

  • Миколаївці це будемо терпіти? То фонтани, а тепер це. Світильники не міняли нам давно, а тут збірна солянка філіпсу та якого ноунейму при середні ціні 7500 грн/шт… Подібні в роздріб дешевші в рази! Напевно 20% занести треба місцевим покровителям…
    Підключіть Держаудитслужбу, будь ласка, напишіть їм також…
    Да і хіба світильники то головне зараз? Нехай почнуть з мастерплану відновлення міста, але починати після перемоги потрібно…
    Скасуйте цей тендер блін!

  • поет Юрій Сегеда писав: “Хч прапори здіймай до хмари, під саму шию шаровари, на лобі тризуб намалюй, а – був холуй є холуй. Хотіли випростати спину, а в нас украли Україну!”
    Наші “органи”-члени хизуються успіхами: “Ми відібрали земельні ділянки у… громадян РФ і Білорусі”. Почекайте, а хто сів на нари за продаж нашої землі негромадянам України? Чи не за те зняли з посади Голову Держгеокадастру Романа Лещенка, який намагався вияснити, де поділися понад 8 млн (4/5!) державної землі? Чи не за спротив нищенню нашої промисловості покінчила самогубством (?) Голова Фонду держмайна Семенюк? Чию ж землю нині ціною власного життя боронять наші герої?
    Без належного громадського обговорення т.зв “відбудови”, починаючи з розгляду проектів з врахуванням світового досвіду і залученням вітчизняних і зарубіжних проектантів, та громадського контролю наші “обранці” з чиновниками вимруть від завороту кишок, не змігши переварити награбоване.
    Велику подяку і захоплення героїчною командою (внутрішній ворог страшніший від зовнішнього, бо невидимий) висловлюю цим кментарем.
    P.S. Був би радий зустрічі і ближчому знайомству: маю теми для обговорення і можливої співпраці. 093-5549446

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER