Аудитори вимагають розірвання угод на 600 млн грн між одеськими лікарнями і приватною компанією

Харчування в лікарнях. Фото фейсбук-сторінки "Фабрика Смаку"

 

Компанія «Фабрика смаку», яка панує на ринку харчування в бюджетних закладах Одеси, може втратити рамкові угоди з лікарнями на суму близько 600 млн грн. Розірвання договорів вимагає Південний офіс Держаудитслужби.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань на підставі інформації сервісу ProZorro.

Якщо в Миколаєві більшість лікарень закуповують лише продукти, а хворих годують власні їдальні, то в сусідній Одесі ці послуги закуповують у бізнесу. У 2022-2023 році лікарні Одеси підписали контракти на послуги кейтерингу або організацію харчування на загальну суму 221,4 млн грн. Цей ринок традиційно поділений між компаніями «Харчування плюс» та «Фабрика смаку». До того ж, більшу частину контрактів укладено через рамкові угоди, що гарантує бізнесу доступ до бюджетних коштів на тривалий час.

Рамкова угода – це вибір на відкритому конкурсі щонайменше трьох постачальників. З них замовник може дуже швидко, за 4 дні, обрати постачальника на певний обсяг. Вважається, що цей механізм дозволяє гарантовано отримати послугу за визначеною на тендері ціною, якщо в одного з постачальників виникли проблеми. Зазвичай такі угоди укладаються на термін від чотирьох років.

За час повномасштабної війни дев’ять одеських лікарень уклали такі рамкові угоди на загальну суму 671,8 млн грн. В усіх випадках на конкурс прийшли три компанії, і саме з ними укладені угоди: ТОВ “Фабрика смаку“, ТОВ “Тонар К“, ТОВ “Ольга“. Сім з дев’яти лікарень вже встигли укласти договори за цими рамковими угодами. В усіх випадках відібрали «Фабрику смаку». Центр журналістських розслідувань перевірив рамкові угоди минулих років цих лікарень і виявилося, що їх підписували із тією самою трійкою компаній. А договори на фактичні постачання, і, відповідно, бюджетні кошти, отримувала лише одна – «Фабрика смаку».

Також проєкт DOZORRO стверджує, що принаймні в семи випадках різні лікарні створювали документи тендерної документації на основі одного шаблону від користувача «Vladlena». А проєкти договорів створили «yurist1» та «yurist2». Така інформація міститься в метаданих завантажених на ProZorro файлів.

Аудитори намагаються посунути рамки «Фабрики смаку»

Із січня 2022 року до червня 2023-го компанія «Фабрика смаку» підписала договорів на 131 млн грн.

Понад половину цих коштів фірма отримає на підставі рамкових угод, що укладені вже у 2022 році. Але подальша доля цих домовленостей – під питанням. Південний офіс Держаудитслужби вимагає скасування угод між фірмою та шістьма лікарнями. На думку аудиторів, заявки «Фабрики смаку» та «Ольги» мали бути відхилені через невідповідність умовам тендеру документів щодо наявності працівників.  

П’ять з шести лікарень вже оскаржують рішення Держаудитслужби в Одеському окружному адміністративному суді.

На 22 травня склалася така ситуація:

  • Міська клінічна лікарня №11 уклала рамкову угоду на 85,7 млн грн. 30 березня Держаудитслужба оголошує вимогу скасувати угоду. А 4 квітня лікарня на її підставі укладає черговий контракт з «Фабрикою смаку».
  • Міська лікарня №5: рамкова угода на 75,9 мільйона. Аудитори вимагають її скасування, проте медзаклад оскаржив висновки в суді. Тим часом «Фабрика смаку» одержала ще один контракт за спірною угодою.
  • Міська інфекційна лікарня: рамкова угода на 75,4 млн грн. Держаудитслужба надала вимогу про скасування угоди 30 березня, яку лікарня вже оскаржила в суді.
  • Міська лікарня №8: є рамкова угода на 41,9 млн грн. За нею укладено вже 3 договори з «Фабрикою смаку», претензії від аудиторів відсутні.
  • Міська лікарня №1: угода на 106,6 млн грн, аудитори вимагають скасування, лікарня звернулася до суду.
  • Одеський обласний центр соціально значущих хвороб: до рамкової угоди на 69,8 млн грн в аудиторів претензій немає.  
  • Міська дитяча лікарня №2: рамкова угода на 39,9 млн грн. Висновок Держаудитслужби про скасування оскаржений лікарнею в суді.
  • Дитяча міська лікарня №3: типова угода на 30,2 млн грн скасована аудиторами, подано позов до адмінсуду.
  • Міська лікарня №10: рамкова угода на 136 млн грн підписана 3 березня 2023 року. Вже 23 березня вона скасована із посиланням на відсутність потреби в закупівлі. І менше ніж за тиждень оголошено новий конкурс, вже на 141,7 млн грн.

Випадкові люди на одеські тендери не ходять

Центр журналістських розслідувань проаналізував інформацію, яка наявна у відкритих реєстрах, про головних отримувачів підрядів на харчування у бюджетних закладах Одеси – «Фабрику смаку» та компанії, які постійно виступають її конкурентами на тендерах. Знайдена інформація свідчить, зокрема, про звʼязок між учасниками торгів, відтак – і ймовірні тендерні змови. 

ТОВ «Фабрика смаку» заснована бізнесменом Ігорем Левінзоном у 2015 році зі скромним статутним капіталом в одну тисячу гривень. За цей час компанія отримала контрактів на харчування для бюджетних закладів Одеси на суму 900 млн грн. Левову частку коштів «Фабрика смаку» отримує на шкільному харчуванні. І непогано заробляє: торішній дохід фірми перевищив 295 млн грн.

Видання «Інтент» повідомляло, що деякі з працівників «Фабрики смаку» одночасно працювали в органах влади та місцевого самоврядування. Зокрема, Наталя Бичок свого часу поєднувала працю в компанії з перебуванням на посаді в юридичному департаменті Одеської мерії. А Євгенія Лянна, відповідно до декларації, – в Одеському підрозділі антимонопольного комітету.

Цікаво, що, за даними аналітичної системи YouControl, кілько років тому директором фірми “Тонар К”, нині постійного спарринг-партнера “Фабрики смаку”, був саме Ігор Левінзон.   

Зазначимо, що “Фабрика смаку” має помітні зв’язки із другим провідним годівником бюджетних закладів Одеси, ТОВ «Харчування плюс». Засновниками ТОВ «Харчування плюс» є Олександр Шаталов та Ольга Костюкевич. Ці ж дві особи є засновниками фірми ТОВ «Бит-Юг А». Саме Костюкевич та Левінзон раніше були засновниками транспортної компанії «Бит-Юг», реєстрація якої нині припинена.

Нагадаємо, що управління освіти Миколаєва віддало 100 мільйонів на харчування в школах та дистадках місцевому комунальному підприємству.

Одеса, тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER