Понад 23 млрд грн: хто на Миколаївщині найбільше зацікавлений у розблокуванні довоєнних контрактів

До Верховної Ради подано законопроєкт №8202, який може дозволити без обмежень збільшувати вартість контрактів, підписаних до війни. У Миколаївській області сумарна вартість договорів, тендери по яким були проведені у 2020-2021 роках, та які досі не були виконані, складає понад 23 млрд грн.

Хто на Миколаївщині найбільше виграє від прийняття спірного законопроєкту, проаналізував Центр журналістських розслідувань.

За даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, в Миколаївській області залишаються активними (дійсними та не завершеними) близько 30 тисяч договорів підряду на роботи та послуги з ремонту та будівництва на загальну суму 23,6 млрд грн.

Левова частка цих контрактів, майже 90%,  дісталася кільком фаворитам дорожнього ринку. В «підвішеному» стані також опинилися кілька великих проєктів з реконструкції та капремонту соціальних закладів у Миколаєві.

Зокрема, Служба автодоріг в Миколаївській області має таких договорів на 18,1 млрд грн, ДП «Агенція місцевих доріг Миколаївської області» – на 2,4 млрд грн, Департамент містобудування, архітектури та капітального будівництва Миколаївської ОДА (разом з попередником, управлінням капітального будівництва) – на 627 млн грн. На четвертому місці – Департамент енергетики та енергозбереження Миколаївської міськради, в якого «підвішені» контракти на 302 млн грн, на п’ятому – управління капітального будівництва Миколаївської міськради з 227 млн грн.

За деякими з цих контрактів уже виконано частину робіт або внесена передплата. Проте з урахуванням інфляції та зростанням цін за час війни, завершити ці договори неможливо. Також неможливо за чинним законом і збільшити вартість контрактів без розробки нової проєктно-кошторисної документації та обґрунтування різкого збільшення цін зростанням обсягу або вищою якістю робіт/послуг. Але, не зважаючи на такі проблеми, замовники та виконавці великих контрактів не поспішають розривати договори з огляду на неможливість їхнього виконання.

У Верховній Раді вже отримав підтримку профільного комітету та виноситься на перше читання законопроєкт №8202, який дозволяє необмежено збільшувати ціни укладених договорів про закупівлю будівельних робіт та поточного ремонту лише на підставі висновку експертної організації. 

Центр журналістських розслідувань проаналізував, які компанії найбільше виграють від розблокування довоєнних тендерів.

Це передусім незмінний лідер ринку держзакупівель регіону, одеська компані «Ростдорстрой», в якого підписано контрактів на 5 млрд 908 млн грн. Після «Ростдорстроя» розблокування чекають ще п’ять мільярдерів-дорожників: Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» (3,7 млрд грн),  «Європейська дорожньо-будівельна компанія» (3,4 млрд грн), «СК Автострой» (2,5 млрд грн),  «Ю АР ДІ» (1,6 млрд грн) і «Альтіс-Констракшн» (1,0 млрд грн).

Серед миколаївських будівельних компаній найбільше розблокування довоєнних контрактів чекає скандальне ТОВ «Антарес-Буд», яке має незавершених підрядів на 307 млн грн, і не менш відомий, пов’язаний із ним "Південьбуд Миколаїв ЛТД" – на 119 млн грн. «Арена Спорт 2011» має контрактів на 139 млн грн.

Щоправда, днями суд виніс рішення про розірвання одного з контрактів «Антарес-Буду», на капремонт плав басейну ФОКу на Намиві, вартістю 164 млн грн.

Експерти антикорупційної організації Transparency International Україна вважають наявний проєкт змін до закону «Про публічні закупівлі» таким, що несе корупційні ризики, адже вартість будівництв можна буде підвищувати без обмежень.

– Стане можливою нова корупційна схема, яка практично знищить конкуренцію на закупівлях будівельних робіт та поточного ремонту. Замовники зможуть оголошувати закупівлі з заниженою очікуваною вартістю. На них приходитиме єдиний учасник-улюбленець. Із ним будуть підписувати контракт. А через пів року вони збільшуватимуть вартість договору на основі експертного висновку. І лише тоді підрядник приступатиме до роботи, – додали в організації.

Зазначимо, що за інформацією системи ProZorro, вже протягом 2022 року в Миколаївській області уклали контрактів на роботи і послуги з будівництва та ремонту на загальну суму 6 млрд 805 млн грн. З них дорожні контракти Служби автодоріг в Миколаївській області та ДП «Агенція місцевих доріг Миколаївської області» складають 6,1 млрд грн.

Нагадаємо, Центр вже розповідав, хто одержав перші підряди від Миколаївської ОВА на капремонти будівель в грудні минулого року.


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER