НАЗК включив власника миколаївського цементного заводу до переліку спонсорів війни

Міжнародна компанія Buzzi Unicem, що володіє цементними заводами Dyckerhoff поблизу Миколаєва та Рівного, внесена до списку міжнародних донорів війни через свій бізнес в РФ.

Про це повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції.

Buzzi Unicem є світовим виробником цементу з провідними позиціями в Італії, Німеччині та США. Компанія працює в Росії через ТОВ «СЛК Cement» або «Buzzi Росія» і входить до п’ятірки лідерів  цементної промисловості РФ. 

Підставою для її внесення до списку спонсорів війни НАЗК вважає те, що попри заяву про відмову від будь-якої операційної участі в російському бізнесі, Buzzi Russia продовжувала розширюватись після анексії українського Криму та після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році.

– Загалом за період з 2016 по 2021 роки російський підрозділ Buzzi Unicem сплатив податків та інших обов’язкових платежів в бюджет РФ на 62 млн євро. Для порівняння, 62 млн євро – це вартість 206 ракет «Точка У» – тактичних балістичних ракет, які РФ застосовує проти мирного населення України, – повідомили в НАЗК.

Також наголошується, що російський підрозділ італійського концерну співпрацює з Міністерством оборони РФ. Також він  постачає продукцію держкомпаніям «Роснефть», керівництво якої знаходиться під міжнародними санкціями, та «Росатом», що причетна до загрози ядерної катастрофи через спроби захоплення Запорізької АЕС.

До того ж, є інформація, що «СЛК Cement» висловлювала вдячність своїм мобілізованим на війну з Україною співробітникам та надавала матеріальну підтримку підрозділам, в яких вони служать.

– Таким чином, продовження ведення бізнесу Buzzi Unicem у Росії означає пряму підтримку та спонсорування тероризму РФ, – підсумовується в повідомленні НАЗК.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції веде списки міжнародних спонсорів війни. До нього вже включено зокрема Procter&Gamble, Bonduelle, Auchan Holding та Metro Cash & Carry, австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International.

Buzzi Unicem через свій підрозділ ПРАТ «Дікергофф Цемент Україна» володіє філіями «ЮГцемент» (колишній Ольшанський цементний завод поблизу Миколаєва), «Волинь-цемент» поблизу Рівного, та двома цементними терміналами в Києві та Одесі.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд дозволив Мін’юсту конфіскувати всі активи російського олігарха Олега Дерипаски в Україні, зокрема Миколаївський глиноземний завод.


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER