Вирубують, а не саджають: у Миколаєві чиновники мають намір витратити на утримання зелених зон понад 50 млн грн

Комунальне підприємство «Миколаївські парки» уклало договори на догляд за зеленими зонами міста протягом 2023 року на загальну суму 48,5 млн грн. Ще 4,8 млн грн підприємство збирається заплатити за знесення дерев та корчування пнів.

Це на 20 мільйонів більше торішних витрат підприємства на утримання зелених зон, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію в системі ProZorro.

Цікаво, що проведені та запланована закупівлі передбачають підмітання, викошування трави, прибирання листя, догляд за квітниками, обрізання та знесення дерев, корчування пнів. Однак немає жодного слова про висадку дерев або кущів після масових лісозаготівель в межах міста під час повномасштабної війни з посиланням на потреби оборони Миколаєва.

В грудні 2022 року КП «Миколаївські парки» уклало шість договорів на утримання зелених зон в обласному центрі. Закупівлі проводилися за процедурою «відкриті торги з особливостями». Процедура дозволяє укладати договір за відсутності конкуренції, і саме так відбулося в трьох закупівлях з шести.

Загалом найбільше договорів заключили із ФОП Іван Негура – три договори на 15,6 млн грн, на другому місці – ТОВ "ПІВДЕНЬАГРОХІМСЕРВІС", якому дістався контракт на 12,6 млн грн, на третьому – ТОВ «Будсервіс-НК» з контрактом на 7,9 млн грн. Ще один контракт, до того ж без конкурсу, дістався київському ТОВ «Єврокомунсервіс», який отримав підряд на 7,4 млн грн.

 

Три миколаївські підрядники мають чималий досвід освоєння бюджетних коштів на благоустрої міста. Так, ФОП Іван Негура, зареєстрований у Корабельному районі Миколаєва, за три роки участі у держзакупівлях отримав від КП «Миколаївські парки» та департаменту ЖКГ підрядів на суму близько 70 млн грн. ТОВ "ПІВДЕНЬАГРОХІМСЕРВІС" (власниця Надія Фенер) отримало близько 20 контрактів на понад 60 млн грн, ТОВ «Будсервіс-НК» (власниця Олена Настасюк) за чотири роки здобуло понад 30 контрактів на майже 80 млн грн.

А от київське ТОВ «Єврокомунсервіс» одержав лише другий контракт від «Миколаївських парків», в обох випадках – на догляд за зеленими насадженнями в Корабельному районі. За даними сервісу YouControl, фірма входить до відомої групи «Місто для людей», однойменному ТОВ належить 89% «Єврокомунсервісу».

Наразі КП «Миколаївські парки» оголосило ще один тендер: на обрізку та знесення дерев, а також корчування пнів. Єдиний балансоутримувач всіх скверів, парків та зелених зон в місті готовий заплатити 4,8 млн грн за викорчовування 840 пнів, обрізку 200 дерев та знесення 2200 кубометрів дерев у місті. 

Зазначимо, що замовник не вказав кількості та розташування дерев, які планує знести. Як свідчить нещодавній скандал зі знищенням ялинок біля будівлі мерії, ані цінність породи, ані стан самого дерева не може захистити його від бензопили миколаївських лісорубів.

Згідно із відкритими даними, одне дерево дає від 0,5 до 5 кубометрів деревини та дров. Тож можна очікувати, що лісозаготівлі в Миколаєві лише посилюватимуться: за рік в степному місті збираються знести ще сотні дерев. Одночасно комунальники мають намір збільшити витрати на утримання зелених зон на понад 20 млн грн. Згідно з інформацією в системі ProZorro, у 2022 році КП «Миколаївські парки» уклало договорів на утримання зелених насаджень та знесення дерев на загальну суму близько 30,6 млн грн (з урахуванням змін договорів зі зменшенням ціни закупівлі).

Як відомо, утриманням усіх зелених насаджень у Миколаєві займається КП «Миколаївські парки». Директором підприємства є Дмитро Чучмай, який раніше очолював «Маріупольавтодор» та був звільнений після службового розслідування. 

Заступником директора «Миколаївські парки» у грудні 2021 року призначили фігуранта справи по Соборній площі Олександра Брижатого, який підозрюється в участі у розкраданні 27 млн грн.


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER