Шкоду від знищення ялинок біля Миколаївської міськради оцінюють у 84 тисячі – чиновники переконують, що все законно

Протягом 25-26 січня біля будівлі Миколаївської міської ради було спиляно десять багаторічних блакитних ялинок, що обурило жителів міста та громадських активістів. Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу оцінила шкоду, завдану довкіллю, у 84 тис. грн. В той же час міський голова Олександр Сєнкевич та профільні чиновники департаменту ЖКГ стверджують, що знищення дерев було законним і запланованим.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

26 січня про знищення ялинок біля будівлі Миколаївської міської ради у Фейсбук написав миколаївський громадський активіст Дмитро Рябченко.

“Їм (ялинкам – Ред.) років по шістдесят і вони були певним символом мерії, створюючи затишну атмосферу та прикрашаючи будівлю… Як екоінспекція могла це дозволити?”, – обурився активіст.

Невдовзі Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу відреагувала на оприлюднену інформацію. Там повідомили, що у грудні 2022 року ними було проведено обстеження стану дерев за участю фахівців департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради.

“Представник інспекції в актах обстеження зазначив, що дерева знаходяться в доброму стані та не підлягають видаленню. Але, всупереч нашим зауваженням, ялинки були спиляні. 27 січня державні інспектори прибули до будівлі мерії та зафіксували знищення дерев. Шкода, завдана довкіллю, становить 84 тисячі гривень», – повідомили в екоінспекції. 

Також наголосили, що інспекцією підготовлено заяву про злочин для направлення до Окружної прокуратури міста Миколаєва.

В той же день у своєму прямому ефірі міський голова Олександр Сєнкевич прокоментував ситуацію з ялинками:

«Ялинки були старі. “Багатолітні” – це красиве слово, але, по суті, воно не змінює того, що вони виросли під розмір нашої п’ятиповерхової будівлі. Здається, два роки тому через негоду три з них впали – ми їх прив’язали до будівлі міськради. Ці ялинки були зрізані і передані в зоопарк. Нормально стояти та триматись вони не могли. Окрім того, корінням своїм вони вже почали шкодити фундаменту», – заявив очільник міста. 

Також Сєнкевич додав, що прибрати ялинки треба було ще декілька років назад, коли вони були на рівні другого поверху будівлі. На питання містян, чи замінять ялинки на якісь інші дерева, він відповів, що треба почекати весни. 

Своє роз’яснення ситуації щодо спилу ялинок також вирішив надати і департамент ЖКГ Миколаївської міськради. За словами профільної чиновниці Тетяни Скибицької, спил дерев є законним і плановим, а міська рада звернулась до них з проханням оцінки стану дерев ще у листопаді 2022 року через падіння двох дерев під час негоди. 

“Ми створили комісію, провели обстеження і надійшли висновку, що ялинки, по-перше, досягли вікової межі, по-друге, вони своїм корінням уходять під будівлю, чим руйнують саму будівлю. І на теперішній час, якщо подивитись на ці ялинки – вони втратили і декоративну якість. Крім вікової межі, руйнування будівлі, згідно ДБН (державні будівельні норми – Ред.) повинно бути 5 метрів від капітальної будівлі до безпосередньо стовбура дерева – в даному випадку, воно трохи більше, ніж 3 метри”, – так обгрунтувала спил дерев начальниця управління екології Тетяна Скибицька. 

Нагадаємо, у блозі «У центрі уваги» ми розповідали про те, як миколаївські чиновники віддають зелені зони Миколаєва під забудову. 


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER