«Укропи спеціально б’ють по нас»: у Миколаєві відправили у СІЗО прихильника «русского міра»

У Миколаєві на два місяці відправили у СІЗО місцевого жителя Олексія Ушахіна, який у соціальних мережах виправдовував збройну агресію Росії проти України та закликав окупантів знищувати інфраструктурні об’єкти міста. 

Таке рішення 4 листопада прийняв суддя Центрального районного суду Миколаєва Іван Дірко, передає Центр журналістських розслідувань. 

В ході засідання стало відомо, що підозрюваний розміщував в одному з Телеграм-каналів дописи та коментарі із закликами до росіян наносити удари по інфраструктурних та інших об’єктах Миколаєва. 

«Схема зрозуміла. Укропи спеціально б’ють по нас для залякування. Спочатку «виходи», а потім у нас «прильоти» по будинках», «Кім, сидячи в Одесі, розповідає, як по Миколаєву летять російські ракети. Питання: звідки руйнування в місті? Відповідь: самі місто руйнують, щоб легше було гроші красти», – такі коментарі, за даними слідства, в месенджері залишав Ушахін. 

У російській соціальній мережі ВКонтакті Ушахін кілька років публікує українофобний контент, прославляє Росію та Радянський Союз. Крім іншого, він розміщує вітальні світлини до дня народження радянського диктатора Сталіна, висміює Америку, а серед своїх інтересів зазначає музику часів СРСР.
Допис Олексія Ушахіна у ВКонтакті

За період повномасштабної війни таких публікацій на його сторінці не було, однак 9 травня він привітав своїх «друзів» ілюстрацією з георгіївською стрічкою, яка з 2014 року стала одним із символів окупантів. 
Фото Олексія Ушахіна у ВКонтакті

Із соцмережі також відомо, що Ушахін навчався в НУК імені Адмірала Макарова, який, як і інші університети міста, зараз зруйновані російськими ракетами. Працював підозрюваний, як він сам пише, на Миколаївській ТЕЦ. 
Допис Олексія Ушахіна у ВКонтакті

В ході засідання прокурор відзначив, що Ушахін може перешкоджати розслідуванню, а також збирати і передавати ворогу інформацію про місця розташування ЗСУ, тому клопотав про його перебування під вартою. Також прокурор повідомив, що Ушахін вів чат із великою кількістю учасників, який мав проросійську спрямованість – дії Ушахіна були припинені працівниками СБУ. 

Сам підозрюваний свою провину не визнає, він заявив, що «це було зроблено не цілеспрямовано і лише одного разу», говорячи про надання ворогу координат одного із об’єктів у Миколаєві, який вже потрапив під удар росіян. 

«Я сказав, що треба додати», – пояснив підозрюваний свою співпрацю з окупантами. 

Суддя Дірко прийняв рішення про обрання Олексію Ушахіну запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на два місяці. 

Раніше Центральний районний суд Миколаєва взяв під варту жінку, яку підозрюють в передачі інформації про дислокацію підрозділів ЗСУ російським спецслужбам.


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER