Одіозний російський пропагандист очолив «кафедру журналістики» в захопленому окупантами Херсонському держуніверситеті

Російський пропагандист Олександр Малькевич керуватиме «кафедрою журналістики і медіакомунікацій» в захопленому окупантами Херсонському держуніверситеті, де загарбники створили фейковий «виш».

Про своє призначення Малькевич повідомив у власному Телеграм-каналі.

Олександр Малькевич перебуває в Херсоні, ймовірно, з кінця липня 2022 року і є одним з окупаційних кураторів пропагандистського напрямку окупації Херсонської області. Малькевич – так званий «науковий керівник» медіашколи, яку в серпні створили загарбники для підготовки «солдатів інформаційної війни». До речі, саме так називає Малькевич учнів медіашколи, де готують майбутніх пропагандистів.

Сам Малькевич раніше працював і формально є зараз директором телеканалу «Санкт-Петербург» й був «широко відомим у вузьких колах», але війна й наближеність до одіозного Євгена Пригожина (формальний власник сумнозвісної ПВК «Вагнер») зробили Малькевича однією з ключових персон невійськового контингенту загарбників на окупованих територіях України.

Судячи з публікацій в російських ЗМІ й активності на власному Телеграм-каналі, Малькевич не задовольняється роллю тіньового куратора, а працює і як пропагандист. Зокрема, Малькевич поширює фейки про «обстріли мирного населення Херсона». Він нещодавно розмістив допис про знищення бази окупантів на вулиці Кольцова в Херсоні, написавши про «обстріл жилого будинку».

Малькевич та інші пропагандисти розміщували фото будинку, зроблені із задньої сторони.

А херсонці зняли будинок з переду, й там видно, що біля входу був поставлений кулеметний дот, що дає зрозуміти, як використовувався цей будинок.

Він дійсно був жилим, там жили переважно співробітники поліції, які виїхали з Херсона ще в лютому 2022 року. Після окупації Херсона будинок зайняли російські військові.

Також Малькевич написав про знищення відпочинкового комплексу «Загублений світ», назвавши це «ударом по мирному Херсону». Але цей комплекс, де були готельні номери, використовувався як житло для окупантів. Там жили офіцери російської армії і росіяни, які забезпечували невійськову складову окупації. Це підтвердив і сам… Малькевич, який написав в повідомленні, що жив в «Загубленому світі».

Джерела в окупантському «Херсонському держуніверситеті» повідомляють, що окупантам вдалося набрали на спеціальність «журналістика і медіакомунікації» деяку кількість першокурсників, але серед них немає жодного цьогорічного випускника школи. До речі, серед першокурсників окупаційного вишу випускників-2022 взагалі – одиниці, а переважна більшість – люди віком 20-35 років, які за інших обставин навряд чи мали б шанси стати студентами.

Нагадаємо, в Херсонській області зафіксована примусова депортація до Москви дітей, позбавлених батьківського піклування.           

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER