Мешканці окупованої Херсонщини можуть зіткнутися з ризиком подвійних платежів за послуги ЖКГ

Українські підприємства, які надають послуги у сфері ЖКГ, вимагають від мешканців Херсонської області вносити платежі лише на їх рахунки, а «підприємства», створені окупантами, закликають не вносити ці платежі, а платити окупантським структурам.

Легітимні підприємства ЖКГ, керівництво яких здебільшого виїхало на неокуповану частину України, закликають людей платити лише на рахунки, відкриті в українських банках.

Зокрема, такі заклики розміщує в соцмережах АТ «Херсонобленерго».

Херсонська ТЕЦ розвішує на багатоквартирних будинках об’яви із закликами якомога скоріше погасити заборгованість за опалення, бо гроші дуже потрібні для підготовки до опалювального сезону-2022-2023.

Разом з тим окупантські структури, створені на базі захоплених загарбниками херсонських підприємств, через підконтрольні пібліки закликають людей не платити українським структурам, а дочекатися розробки «нових тарифів».

В результаті люди можуть зіштовхнутися з дилемою: не платити окупантам – наражатися на ризик відключення послуги, а, можливо, й на більш серйозні проблеми; не платити українським підприємствам – отримати проблеми після деокупації Херсонщини.

Тому люди, попри спричинене війною тотальне зубожіння, будуть, скоріше за все, намагатися платити й українським підприємствам, й окупантам.

Про ризик подвійних платежів на окупованих територіях кажуть й представники громадських та правозахисних організацій. Але держава поки що, з великого рахунку, не відреагувала на цю непросту ситуацію. Хіба що є мораторій на відключення людей від послуг ЖКГ, але невідомо, чи буде він збережений до того часу, коли ЗСУ зможуть визволити Херсонську область.

Нагадаємо, херсонський телеканал-колаборант «оспівує» терористів з «днр».        

Цей матеріал підготувлено ГО «Миколаївський центр журналістських розслідувань» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER