Приватна імперія: що в Україні належить Коломойському

 

Вночі 16 травня в аеропорту Дніпра приземлився літак. Він привіз бізнесмена та олігарха, який уже близько півроку мешкав у Ізраїлі, а до того — у Швейцарії, хоча й опікувався бізнесом здалеку. Увечері того ж дня той самий літак приземлився у столичному аеропорту «Бориспіль». До України повернувся Ігор Коломойський, статки якого за 2018 рік Forbes оцінив у більш ніж 1 мільярд доларів.

Загалом система YouControl пов’язує із його бізнес-групою «Приват» близько 975 компаній та 37 ключових осіб. І хоч ПриватБанк до неї вже не належить, група й досі носить цю назву. Офіційно вона не зареєстрована, тому де-юре такої групи не існує. Але де-факто вона є. Також структура об’єднує низку активів, які записані зовсім не на Коломойського.

Найголовніші у групі «Приват» — Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський та Олексій Мартинов. Геннадій Боголюбов повернувся в Україну кількома днями раніше за Коломойського.

Бізнес групи Коломойського-Боголюбова великий. В основному це металургійні та феросплавні заводи, гірничо-збагачувальні комбінати та підприємства паливно-енергетичного комплексу (нафтовидобувні, нафтопереробні, а також трейдерські мережі, які реалізують готові нафтопродукти).

Геннадій Боголюбов (ліворуч) та Ігор Коломойський (праворуч) під час церемонії урочистого відкриття єврейського центру «Менора» у Дніпрі, 16 жовтня 2012 року

Фото: Сергій Ісаєв/УНІАН

Нафта та газ

Найбільше активів «Привату» — у нафтогазовому секторі. Коломойському та його партнерам належить третина акцій JKX Oil&Gas та частина акцій «Укрнафтобуріння». В газовому бізнесі у «Привату» є партнер — бізнесмен та нардеп Віталій Хомутиннік.

Чимало підконтрольних Коломойському структур — у нафтопереробному секторі. Серед них і найбільший завод із переробки нафти на бензин — Кременчуцький НПЗ, який належить компанії «Укртатнафта». До 2007 року контрольний пакет «Укртатнафти» належав Татарстану (28% — міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану, 26,9% держкомпанії «Татнефть»). Ще 43% акцій заводу було у Нафтогазу України, у «Привату» — лише 1,5%. Але через низку судових рішень купівля Татарстаном акцій була визнана недійсною, а згодом їх викупив «Приват». Зараз Кременчуцький НПЗ забезпечує близько 50% бензину на ринку палива в Україні.

Реалізовують цей бензин зокрема через мережу АЗС, які працюють під брендами АвіасSentozaANP. Загалом до неї входить понад 1000 заправок по всій Україні. Раніше до неї входила ще мережа АЗС «Укрнафти», але із 2015 року Коломойський її вже не контролює. Крім того, у Коломойського є також кілька нафтобаз, зокрема — «Нафтохімік Прикарпаття», колишній Надвірнянський НПЗ.

Однак один із найцінніших активів Коломойського — найбільша нафтовидобувна компанія в Україні «Укрнафта». У 2018 році компанія видобула майже півтора мільйона тонн нафти і більше мільярда кубометрів газу. Групі «Приват» тут належить 42% акцій. Контрольним пакетом володіє держава в особі Нафтогазу України.

До 2015 року «Укрнафтою» керував підконтрольний Коломойському менеджмент. А контроль над компанією, за даними журналу Forbes, приватівці отримали ще в 2003-му, завдяки угоді з Віктором Пінчуком, зятем тодішнього президента України Леоніда Кучми. Тоді Пінчук начебто зобов’язався сприяти призначенню голови правління і 5 з 11 членів наглядової ради, висунутих Коломойським і Боголюбовим. За це олігархи повинні були щомісяця перераховувати не менше 5 мільйонів доларів до спеціального фонду, що був призначений нібито для фінансування передвиборної кампанії Кучми. Загалом так перерахували близько 100 мільйонів. Однак Кучма на вибори втретє не пішов. І хоч Коломойський та Боголюбов намагалися повернути ці гроші в судах, справа «заглохла».

Кременчуцький нафтопереробний завод (Укртатнафта), 9 листопада 2007 року

Фото: Віталій Данильченко/УНІАН

Ще на користь Коломойського зіграла колишня прем’єрка Юлія Тимошенко. Перед виборами 2010 року Тимошенко зробила піар-хід — змусила «Укрнафту» заплатити дивіденди державі. Однак не просто так, а в обмін на підписання спеціальної угоди. За цією угодою, держава погоджувалась на те, що «Укрнафтою» безстроково управлятимуть люди Коломойського.

В березні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким кворум для проведення загальних зборів акціонерів в Україні було зменшено з 60% до 50%+1 акція. Завдяки цьому Нафтогаз України зміг провести збори акціонерів «Укрнафти» без «Привату» і усунув їх із операційного менеджменту.

Сьогодні через низку операцій із виведенням грошей загальний податковий борг «Укрнафти» складає майже 11 мільярдів гривень. Попри це, із 2015 року компанії Коломойського в суді Стокгольма вимагають від України виплатити 4,7 мільярда доларів — в рахунок втрати дивідендів, штрафних санкцій та через зниження вартості акцій.

Феросплави

Ще один великий сегмент, який контролюють «приватівці» — виробництво феросплавів (сплави заліза з різними елементами, які використовуються при виготовленні спеціальних сортів сталі). «Привату» в Україні належить увесь виробничий ланцюжок: від видобутку руди (Орджонікідзевський і Марганецький ГЗК) до виробництва власне самих сплавів — Нікопольський та Запорізький феросплавні заводи. Ще один завод, у Стаханові, не працює з 2014-го, адже опинився на неконтрольованій Україною території.

Сукупна потужність Нікопольського і Запорізького заводів становить 1,8 мільйона тонн феросплавів на рік, що дорівнює 89% від загального об’єму виробництва феросплавів в Україні. Стаханівський завод доводив цю цифру до 2 мільйонів.

Партнером Коломойського і Боголюбова по феросплавному бізнесу є Віктор Пінчук. Йому належить 30% в кожному з підприємств. Водночас, за словами Геннадія Корбана, Коломойський «практично сам управляє феросплавним бізнесом», а продажі продукції здійснює давній діловий партнер олігарха Олексій Мартинов.

Робітник в цеху Запорізького заводу феросплавів, 14 березня 2012 року

Фото:  Олександр Прилепа/УНІАН

«Дніпроазот» та авіація

Коломойський контролює ще кілька активів в інших галузях.

Наприклад, «Дніпроазот» — один із «великої шістки» заводів хімічної промисловості в Україні, виробник хімічної речовини карбаміду. З 2011 року — майно заводу в оренді в «Укрнафти». Завдяки такій зв’язці «Дніпроазот» довгий час користувався газом видобутку «Укрнафти» як сировиною для виробництва добрив (аміаку та карбаміду), що призводило до вимивання грошей з держкомпанії. Наприклад, в 2015 році завод отримав 1 мільярд гривень чистого прибутку, а «Укрнафта» — 5,4 мільярди гривень збитку.

У 2009 році група «Приват» почала скупку активів в галузі авіаперевезень. У серпні того року Фонд державного майна України продав 94,5% акцій «Дніпроавіа», які викупила компанія Коломойського «Галтера». У тому ж році близькі до групи «Приват» фірми викупили 25% акцій в авіакомпанії «АероСвіт», яку згодом, у 2013-му, збанкрутували на користь «Привату». У вересні 2010-го Коломойський придбав чартерну авіакомпанію «Роза Вітрів».

Влітку 2015 року олігарх зізнався, що є мажоритарним власником авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України». Раніше вона належала Борису Колесникову, інфраструктурному віце-прем’єру часів Януковича, частку в ній Коломойський набув у 2012 році. Компанія є найбільшим авіаперевізником в Україні.

Літаки авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» в аеропорту «Бориспіль», Київ, 1 червня 2017 року

Фото: Ратинський В’ячеслав/УНІАН

Також Коломойський та Боголюбов є власниками великих міноритарних часток в обленерго ПолтавиЧерніговаСум та Хмельницького, та мають малі пакети в Дніпрообленерго та Запоріжжяобленерго.

Чималим є і портовий бізнес «приватівців»: вони управляють зерноперевалювальним комплексом «Боріваж» та Одеським комплексом із перевалки нафтопродуктів, а також щонайменше трьома компаніями-стивідорами, плюс Іллічівським паливним терміналом.

У сільськогосподарській та харчовій сфері у «Привату» теж є активи. За сільгоспсектор відповідає Приват-АгроХолдинг із земельним банком в 100 тисяч гектарів. ТМ «Щедро» представляє сегмент харчування — сюди входять ЛьвівськийХарківськийЗапорізький масложирові комбінати, а також ТМ «Біола», яка випускає соки, води та інші газовані напої.

У легкій промисловості олігарх контролює Жидачівський та Ізмаїльський целюлозно-картонні комбінати та Дніпропласт, що виробляє «напівфабрикати» для виготовлення пластикових пляшок.

ЗМІ та активи в Криму

Окремо слід згадати і про ЗМІ. Коломойський є власником «1+1 медіа» — великого телевізійного холдингу, в який входять телеканали 1+1, 2+2, ТЕТ, ПлюсПлюс, Ukraine Today. Крім того, до медіа-активів Коломойського входять жіночий журнал Bigudi та інформаційна агенція УНІАН. Інтернет-видання The Бабель, за інформацією ринкових джерел Громадського, теж фінансують структури «Привату».

Значних втрат зазнав Коломойський та група «Приват» від анексії Криму. Росія «націоналізувала» 87 об’єктів, постраждав готельний та будівельний бізнес, а також мережа АЗС та нафтобаза. Згідно з рішенням Гаазького суду, Росія повинна виплатити компаніям групи «Приват» компенсацію в розмірі 159 мільйонів доларів. Свої втрати в Криму олігарх оцінює у два мільярди доларів.

Проте у Коломойського на «материку» залишився чималий туристичний актив — гірськолижний курорт «Буковель».

Туристи на гірськолижному курорті «Буковель», Івано-Франківська область, 10 лютого 2018 року

Фото: Кравс Євгеній/УНІАН

 


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER