Інвестор від юстиції

 

Начальник одеського управління юстиції Руслан Сауляк володіє компанією в Чехії та чотирма фірмами в США. І по сьогоднішній день він продовжує поєднувати бізнес за кордоном з державною службою, порушуючи українські закони, за виконанням яких сам повинен пильно стежити.

Туманне минуле

Як ми вже розповідали в попередніх публікаціях, Чехія має неабияку популярність серед інвесторів з усього світу. У спільному проєкті з investigace.cz ми виявили, що в бізнес і нерухомість у Чехії активно інвестують одеські політики й чиновники, серед яких колишній мер Одеси Олексій Костусєв з братом Георгієм та брати Урбанські – голова обласної ради Анатолій і народний депутат від БПП Олександр.

Однак до списку володарів чеського бізнесу входять і менш відомі, але аж ніяк не менш цікаві одесити. Один із них – начальник Головного територіального управління юстиції в Одеській області Руслан Сауляк.

Руслан Сауляк очолив одеське управління юстиції в квітні 2018 року. Цікаво, що одразу після призначення на посаду Сауляк поспішив вручити меру Одеси Геннадію Труханову подяку за роботу в проєкті Міністерства юстиції.

Однак про професійну діяльність Сауляка до роботи в управлінні відомо мало.

У відкритих джерелах про нього згадок не багато – відомо тільки, що свою кар’єру він починав із роботи дільничним у міліції, а закінчив начальником відділу з обслуговування Одеської залізниці управління у боротьбі з організованою злочинністю УМВС. Крім того, повідомляють, що Сауляк також працював у відділі боротьби з незаконним обігом наркотиків (ВБНОН – Ред.) МВС Одеської області.

Одне з одеських медіа пише, що в 2000-х Сауляк, працюючи в міліції, запам’ятався своїм колегам не з кращого боку. Тоді його екс-співробітники Іван Матан і Сергій Григоровський звинуватили Руслана Сауляка та його колегу Віталія Голодка в покриванні наркоторговців і відкритті кримінальних проваджень проти самих працівників міліції:

“При одному з обшуків вилучили велику партію героїну, а документи в щонайменше двох затриманих виявилися фальшивими. Однак буквально за кілька днів історія набула зовсім несподіваного повороту – всі затримані опинилися на волі, а кримінальні провадження було відкрито проти співробітників управління боротьби з незаконним обігом наркотиків. Як стверджують очевидці та учасники подій, у слідчий ізолятор до підозрюваних навідувалися Руслан Сауляк і його колега Віталій Голодок. Саме вони прийняли від затриманих заяви про те, що затримання проводилося незаконно, їх при цьому били, а героїн – підкинули”, – йдеться в публікації.

Відзначимо, що, за даними, опублікованими на одному з одеських сайтів, місцеві патріотичні організації вже 2017 року звернулися до правоохоронних органів із проханням перевірити “громадську” діяльність ексміліціонера Віталія Голодка та заявили про його причетність до “громадських” подій, – йдеться в повідомленні.

У Єдиному реєстрі судових рішень ми знайшли позов одного з колишніх міліціонерів, який звинувачував Сауляка і Голодка в незаконному відкритті кримінальних проваджень щодо працівників міліції, Сергія Григоровського до МВС і ОБНОН Одеської області.

У судовому рішенні йдеться, що Григоровський вимагає поновити його на посаді старшого оперуповноваженого, оскільки вважає, що його було звільнено незаконно. У своєму позові він стверджує, що його звільнили 2010 року за нібито грубі порушення, серед яких незаконні методи дізнання щодо підозрюваних, знущання з них і катування з метою отримання від них свідчень про скоєні злочини. За твердженням екс-міліціонера Григоровського, він перебував під слідством упродовж восьми років, однак його провину так і не було доведено. Позов Григоровського пройшов суди всіх інстанцій, але так і не був задоволений.

У серпні 2008 року з’явилася інформація про те, що Руслан Сауляк припинив свою роботу в міліції і після, за даними реєстру юридичних осіб, займався підприємницькою діяльністю і був одним із засновників громадської організації.

Майже через десять років Руслан Сауляк успішно пройшов люстраційну перевірку і на початку 2018 року, згідно з декларацією, виграв конкурс на посаду начальника Головного територіального управління юстиції в Чернівецькій області. А вже з 10 квітня наказом Міністерства юстиції був призначений на посаду начальника управління в Одесі.

Ми звернулися до управління юстиції, очолюваного Сауляком, із проханням надати біографічну довідку начальника, щоб з’ясувати, чи мала місце в його біографії така темна пляма, пов’язана з роботою в міліції. Однак у відповідях на запити ми отримали лише відмову, аргументовану тим, що біографічна довідка не була складена.

У коментарі журналістам сам Руслан Сауляк повідомив, що біографічну довідку на нього справді не складали, бо в цьому не було потреби, а відповідати на запитання телефоном він відмовився.

Чеський бізнес

За рік до свого призначення на посаду, у травні 2017 року, Руслан Сауляк став власником чеської компанії Olimp Corporation s.r.o. За даними чеського бізнес-реєстру, йому належить 90% частки в компанії та 180 тисяч крон (понад 208 тисяч гривень), які він вніс до статутного капіталу фірми.

Але, проаналізувавши декларації Сауляка, знайти в них бодай одну згадку про цей бізнес не вдалося – інформація про корпоративні права на компанію та доходи, які він отримав від її роботи, в них відсутня.

Згідно з українським антикорупційним законодавством, чиновники такого рівня зобов’язані передавати свій бізнес в управління третім особам з моменту призначення на посаду, щоб уникнути корупційних ризиків. А декларувати корпоративні права на компанії та доходи – і поготів.

Попри те, що Руслан Сауляк офіційно відійшов від управління своїм бізнесом в Україні та вийшов зі складу засновників усіх компаній, які йому належали, для власного бізнесу за кордоном він зробив виняток.

Фірма із секретом

Інформація про чеську компанію, яка належить начальнику управління юстиції Одеської області, дуже мізерна. Офіційно Olimp Corporation зареєстрована в історичному районі в західній частині Праги під назвою Глубочепи, який входить до складу адміністративного району Прага 5. Пошук за адресою показав, що вона зареєстрована в місцевій перукарні під назвою “Нефертіті”.

В офіційних чеських реєстрах відсутня й інформація про фінанси цієї фірми. З бізнес-реєстру нам стало відомо, що за два роки роботи Olimp Corporation жодного разу не подавала фінансової звітності.

У документах компанії також ідеться, що її основним видом діяльності є торгівля та надання послуг. Крім начальника управління юстиції, її засновниками значаться одеські бізнесмени Костянтин і Олександр Казакови. Їм належить по 5% частки в чеській фірмі і по 10 тисяч чеських крон у статутному капіталі компанії.

Цікаво, що керуючою директоркою чеської фірми Сауляка з моменту її заснування і до жовтня 2018 року була 22-річна Аліна Блажина. За даними бізнес-реєстру, вона також була керуючою директоркою чотирьох інших чеських компаній. Зі сторінок Аліни Блажиної в соціальних мережах нам вдалося дізнатися, що дівчина родом із Росії, але якраз у період роботи в компанії Сауляка проживала в Празі.

Гармонія по-американськи

Виявилося, що бізнес у Чехії – далеко не єдина інвестиція Руслана Сауляка. Так, протягом 2016 року Сауляк разом зі своїми бізнес-партнерами відкрив в американському штаті Флорида відразу чотири компанії. Усі вони мають схожі назви – Harmony of America LLC, Harmony of Florida LLC, Harmony Trading LLC та American Harmony LLC. На сьогоднішній день всі ці компанії неактивні – це означає, що вони не ведуть ніякої діяльності, але при цьому все ще не ліквідовані.

Як і у випадку з чеською фірмою, компаньйонами начальника управління юстиції в американських компаніях значаться Олександр і Костянтин Казакови, а також якийсь Ігор Барсуков. За даними американського реєстру юридичних осіб, усі вони мають однаковий статус у компанії, при цьому Руслан Сауляк також значиться в ній менеджером, а отже, може брати участь в управлінні нею. Це прямо суперечить українському антикорупційному законодавству – крім того, що чиновник зобов’язаний декларувати весь свій закордонний бізнес, він не має права керувати ним.

“Закон України “Про запобігання корупції” вимагає декларування корпоративних прав, що належать декларанту або членам його сім’ї. Це може бути частина частки в статутному капіталі або іншому еквіваленті підприємства, зареєстрованого в Україні або за кордоном. У такому разі Руслан Сауляк був зобов’язаний декларувати корпоративні права на свої компанії в деклараціях за 2017 і 2018 роки”, – зазначив юрист Інституту розвитку регіональної преси Олександр Волошин.

Павутина декларацій

Руслан Сауляк вперше подав декларацію про доходи у 2017 році, коли претендував на посаду судді в Одеській області. Тоді він задекларував лише 17 тисяч гривень пенсії та майже 22 тисячі гривень доходу компанії “Південьбудекспорт”, бенефіціаром якої він був до призначення на посаду.

А вже в наступній декларації, поданій на початку 2018 року, з’явилася інформація про квартиру в Херсоні, яка належить Руслану Сауляку з 2016 року, проте в попередній декларації про неї не було жодного слова.

Крім того, у декларації, поданій Сауляком на початку 2018 року, також зазначено суму в 290 тисяч доларів, які його дружина, Ольга Сауляк, позичила третій особі.

При цьому чиновник також задекларував 300 тисяч гривень доходу його дружини від продажу майна, однак у попередній декларації немає жодних згадок про майно, яким вона володіла.

Судячи зі сторінок у соціальних мережах, дружина начальника управління юстиції Ольга Сауляк займається аналітичною психологією в Одесі. За даними, розміщеними на сайті психологів, вартість годинної консультації в неї коштує 700 гривень. Ми попросили її відповісти на запитання про джерело походження коштів, які вона дала в борг, на що Ольга Сауляк нам відмовила і пояснила, що не є публічною особою.

Варто зазначити, що сам Руслан Сауляк наразі не є власником будь-якого майна. Він декларує тільки заробітну плату, отриману на державній службі. Майже вся задекларована ним нерухомість, – будинок і дві квартири в Одесі, – записані на його батька, Володимира Сауляка. Також у декларації Сауляка вказана квартира, частина якої належить його сестрі Людмилі. Батькові чиновника належать ще два автомобілі – Mercedes і Dodge, обидва 2007 року випуску. За даними сайтів з продажу авто, на момент придбання вартість такого Mercedes становила близько 20 тисяч доларів. Автомобіль Dodge у 2011 році міг обійтися батькові Сауляка близько 30 тисяч доларів.

З реєстру юридичних осіб нам стало відомо, що батько начальника управління юстиції ніколи не володів бізнесом. Крім того, сам Руслан Сауляк жодного разу не вказував у своїх деклараціях доходів батька. Як він зміг стати володарем кількох об’єктів нерухомості та двох дорогих автомобілів, – залишається загадкою.

Ми приїхали в управління юстиції, щоб поставити Руслану Сауляку запитання про його бізнес за кордоном і ймовірно недостовірне декларування, однак застати його на робочому місці не вдалося, – у приймальні повідомили, що чиновник у відрядженні. Тоді журналісти залишили запитання начальнику управління юстиції, які зареєструвала секретар. Однак за тиждень відповіді на запитання, які нас цікавили, так і не отримали, а всі спроби журналістів отримати коментар про незадекларований бізнес Руслан Сауляк проігнорував, посилаючись на зайнятість.

Начальнику одеського управління юстиції, який зобов’язаний декларувати не тільки корпоративні права на належні йому компанії та доходи, отримані від них, а й витрати на їх управління, наприклад, сплату податків, навряд чи завдадуть серйозної шкоди недостовірні дані в його деклараціях. Згідно з українськими законами, він може бути покараний у вигляді штрафу в розмірі від 1700 до 3400 гривень – сумою, в десятки разів меншою за ту, яку він вніс до статутного капіталу своєї чеської компанії.

Таке скромне покарання від антикорупційних органів, ймовірно, навряд чи змусить Сауляка переглянути своє ставлення до виконання ним законодавства. Ба більше, щадні правила для чиновників і політиків навпаки можуть тільки надихнути держслужбовців успішно інвестувати кошти, отримані невідомим шляхом, у бізнес і нерухомість за кордоном. Адже вони можуть бути впевнені: справжнє покарання їм не загрожує.

Матеріал підготовлено за підтримки МФ “Відродження”. .

 

бізнес, декларації


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER