Военкоры устроили флешмоб против ограничений на освещение событий на Донбассе

Военные корреспонденты украинских СМИ требуют отменить многочисленные ограничения на работу журналистов в зоне проведения антитеррористической операции.

Обращение к руководству страны и представителям ВСУ, на своих персональных страницах в сети Facebook распространяют представители ведущих украинских СМИ.

Приводим полный текст сообщения:

ПУБЛІЧНЕ ЗВЕРНЕННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ ЗМІ!!!

Президенту України Петру Порошенку

Прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку

Голові Служби Безпеки України Василю Грицаку

Міністру внутрішніх справу України Арсену Авакову

Начальнику Генштабу ЗСУ, генерал-полковнику Віктору Муженку

Керівникам секторів у зоні АТО

Прес-офіцерам у зоні АТО

 

Здається ми вкотре з Вами зайшли у глухий кут. Це публічне звернення журналістів, операторів, водіїв загальнонаціональних телеканалів, які працюють у зоні АТО (НІС телеканал "Інтер", телеканал "1+1", телеканал "Україна", телеканал новин "24", телеканал "ICTV", "5 канал"). Вірніше, зараз ми не можемо назвати працею те, коли відмовляють у зйомках, забороняють висвітлювати значущі теми, об'єктивно висвітлювати проблеми військових, закривають напрямки, які навіть у найнапруженіший час були відкритими для роботи журналістів, позбавляють без об'єктивних причин права роботи в АТО. По суті це те, з чим щодня ми стикаємося при роботі у всіх секторах зони АТО. При спілкуванні з прес-офіцерами секторів. При організації знімального процесу.

Більшість з нас від самого початку висвітлює ситуацію на Сході України. Об'єктивно висвітлює. Це наша робота. Це норми і стандарти журналістики. Також ми розуміємо, що це військовий конфлікт, оборонні позиції, теми в інтересах оборони держави і зрештою те, хто ворог. В своїх матеріалах ми завжди передусім враховуємо саме ці надважливі моменти. Зрештою, отримуючи на руки в Міністерстві оборони прес-картки АТО – ми ознайомлювалися з правилами і підписувалися під ними. Однак у ситуації, що склалася за останні кілька місяців дедалі частіше стикаємось з частковим або повним ігноруванням правил і домовленостей з боку керівництва секторів і прес-офіцерів, які діють від їхнього імені.

У зв'язку з цим, ми висловлюємо свій категоричний протест і просимо безпосередньої зустрічі з керівництвом Генштабу, керівництвом секторів і прес-офіцерами, аби конструктивно і спільно розібратися у спірних моментах. Серед них питання узгоджень зі штабом АТО маршрутів, електронного листування, зміни процедури супроводу і контролю журналістів. Наша вимога – робити це лише на прохання представників ЗМІ.

Ми вимагаємо скасувати тотальні заборони в'їзду до територіїй та позицій, які є місцями потенційного проходження великої кількості контрабанди.

Ми вимагаємо достовірної інформації щодо ситуації у зоні конфлікту від прес-центру АТО.

Ми вимагаємо передбачити відповідальність представників прес-центру АТО за розповсюдження завідомо неправдивої інформації.

Ми вимагаємо передбачити відповідальність для регіональних прес-офіцерів за приховання наявної відкритої інформації від журналістів.

Ми вимагаємо, аби прес-карта виконувала свої функції сповна – право на проїзд, право на зйомку і у разі відмови – публічних пояснень (на камеру) керівника на конкретній позиції причин чому не можна знімати.

Ми хочемо дійти до спільного рішення у цих питання. Ми хочемо діалогу. Ми хочемо працювати.

В інакшому разі наш протест може набути активних ознак.

Просимо всіх колег-воєнних кореспондентів приєднатися до акції за право на роботу в зоні проведення АТО.

Для цього просимо відправити цього листа з темою #війназато #неможнамовчати за такими електронними адресами:

ПРЕЗИДЕНТ – presidentpressoffice@apu.gov.ua

СБУ- sbu_public@ssu.gov.ua

МВС – zmi@mvsinfo.gov.ua

Міноборони – psmodu@gmail.com

І ГОЛОВНЕ – ato14@ukr.net

Как сообщает Телекритика, военные корреспонденты украинских СМИ, работающих в зоне антитеррористической операции, устроили в Facebook флешмоб-протест против ограничений со стороны руководства штаба АТО на освещение и съемку важных событий на Донбассе.

Журналисты телеканалов "1 + 1", "Интер", ICTV, "Украина", 5 канал, "24" выкладывают в Facebook фотографии своих пресс-карт и объясняют суть своих претензий к штабу АТО. Свои сообщения они сопровождают тегами #війназато и #неможнамовчати.

По словам корреспондента канала "Интер" Ирины Баглай, поводом стало лишение аккредитации журналиста и оператора телеканала "Украина" Елены Власенко и Алексея Коваленко. "Журналистов телеканала "Украина" лишили аккредитации, ссылаясь на то, что они якобы засветили позиции украинских военных. На самом деле нет никакой процедуры лишения аккредитации", – сказала Баглай "Подробностям".

По ее словам, ситуация с лишением аккредитации журналистов показала, что любого корреспондента могут лишить возможности работать в зоне АТО практически без объяснений. Также, по ее словам, недавно от журналистов были закрыты три позиции вблизи аэропорта Донецка. Даже когда там шли ожесточенные бои, телеканалы снимали под пулями. А теперь поступил приказ совсем не пускать корреспондентов.

Также, журналисты жалуются "на тотальные запреты во всех секторах проводить съемки в местах действительно значимых и важных событий". "У пресс-офицеров секторов (наблюдателей) появились любимцы, которые делают сюжеты с АТО фактически под диктовку штаба", отмечает журналист "1 + 1" Иван Гребенюк.

Заместитель министра информационной политики Татьяна Попова совместно с представителями ОО "Телекритика" и Института массовой информации инициируют обсуждение особенностей работы журналистов в зоне проведения АТО, на которое приглашены представители Генерального штаба, Министерства обороны, пресс-центра АТО, а также журналистов, которые работают в зоне АТО.

Цензор.Нет

АТО, Донбасс, флешмоб

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER