Від тижня до пів року: скільки часу проводили за кордоном політики та бізнесмени, які отримали дозвіл на виїзд від Миколаївської ОВА

З кінця травня і до листопада 2022 року дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон від Миколаївської обласної військової адміністрації отримали майже 800 чоловіків. Більшості дозволили бути за межами країни як водіям-волонтерам не більше 5-14 днів. Однак частина з них отримали дозволи, тривалість яких складала від кількох місяців до пів року. Серед них опинилися місцеві політики та бізнесмени.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

З проханням про виїзд за кордон конкретних водіїв до ОВА можуть звернутися військові, правоохоронні органи, військові адміністрації, медичні заклади, відправники чи отримувачі гуманітарної допомоги.

Як стверджує обласна влада, тривалість і швидкість надання дозволу залежить від мети поїздки та вантажу.

«Термін дії дозволу для виїзду за кордон визначається в залежності від країни, характеру вантажу та регулярності виїздів, що плануються. Пріоритет, коли це можливо, віддаємо водіям, які вже виїжджали по допомогу раніше. Такі волонтери іноді діють за особисті кошти, іноді – за кошти фонду, який робить на них запит, або за кошти іноземних організацій», – каже голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Зазначимо, що серед тих, хто отримав дозвіл на виїзд з України на значний термін, депутат Миколаївської міської ради Микола Капацина та його бізнес-партнер Олександр Братченко, підприємці Микола Патрицький та Руслан Боглайов.

Загалом минулого року депутат Микола Капацина провів за кордоном 5 місяців. Миколаївський бізнесмен Михайло Танич тричі майже по місяцю залишався в іноземних країнах. Наближений до місцевої влади бізнесмен і ексрегіонал Микола Патрицький, отримавши від ОВА свій перший дозвіл на виїзд протягом липня, також провів весь цей місяць за кордоном. 

Також в списку водіїв-волонтерів, яким Миколаївська ОВА давала дозвіл виїжджати за кордон, опинилися міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич (тривалість дозволу 10 днів) і директор "Миколаївоблтеплоенерго" Микола Логвінов (25 днів). Перетинали кордон за аналогічним дозволом син місцевого депутата-регіонала Ігоря Копійки та родич миколаївських депутатів Тахіра та Рустамджана Садрідінових Фарідун Садрідінов.

Обласна військова адміністрація дозволила виїздити на 2 тижні екснардепу Борису Козирю, а колишньому нардепу і ексголові Миколаївської ОДА Вадиму Мерікову – на місяць.

В Національному агентстві з питань запобігання корупції повідомляють, що в Україні частина чоловіків використовує надану їм можливість перетнути кордон не для доставки гуманітарних вантажів, а для вирішення приватних питань. Це може бути відпустка, отримання чи вивіз власного автомобіля, зустріч з родиною.

Детальніше про те, куди і з якою метою під час війни виїздили миколаївські чиновники та політики, читайте у матеріалі Центру “Фігурант кримінального провадження, депутати та бізнесмени: хто з миколаївців отримував дозволи на виїзд за кордон під час війни”.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER