Збирав дані для обстрілів на півдні Одещини: СБУ затримала працівника державного медзакладу

Служба безпеки України затримала агента спецслужб Росії, який збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ та Тероборони, функціонування резервних аеродромів та військових полігонів на півдні Одеської області.

Про це СБУ повідомляє на своєму офіційному сайті.

За даними слідства, зрадником виявився місцевий житель, співробітник однієї з державних медичних установ. Він не приховував своїх проросійських поглядів, відверто висловлюючись у закритих телеграм-каналах, курованих російськими спецслужбами.

У своїх «доповідях» зловмисник:

  • надавав точні координати об'єктів оборони на карті;
  • докладно описував стан об'єкта, матеріал, з якого побудований, призначення та використання військовими, прилеглу територію;
  • інформував про чисельність особового складу та військової техніки на об'єктах та про їх переміщення;
  • вказував кількість облаштованих укріплень.

Окупанти надалі використовували цю інформацію для планування «роботи» диверсійних груп, масованих і прицільних ракетних обстрілів.

Пропозицію про співпрацю з окупантами чоловік отримав після його ініціативного контакту через месенджер власного телефону з представниками спецслужб країни-агресора.

Зібрані відомості зловмисник передавав через закриті канали зв'язку куратору від російських спецслужб, який координував його підривну діяльність.

Спілкування з куратором відбувалося з дотриманням конспірації, бо сам коригувальник, за його словами, уникав «неприємностей у держустанові».

Наразі слідчі СБУ повідомили агенту про підозру за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах військового стану) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, окупанти призначили «головою» окупованого Снігурівського району Миколаївської області лідера миколаївського колишнього журналіста Юрія Барбашова

Барбашов також є відомим творцем фейків, які поширюють в телеграм-каналах терористів про «Л/ДНР». Про те, які телеграм-канали розповсюджують фейки та для чого, читайте в нашому матеріалі.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER