НАБУ завершило розслідування справи Князєва, якого впіймали на хабарі у майже 3 млн доларів

Справа Князєва

Національне антикорупційне бюро завершило розслідування масштабної корупційної схеми у Верховному Суді, де головним фігурантом був голова суду Всеволод Князєв.

Про це повідомили в пресслужбі НАБУ, передає Nikcenter.

Намагався підкупити ексголову Верховного Суду власник компанії «Фінанси і кредит», який хотів отримати рішення суду на свою користь. Високопосадовця затримали «на гарячому» під час передачі частини коштів.

«3 жовтня 2023 року НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою Голови Верховного Суду в отриманні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі. Кваліфікація: ч. 4 ст. 368 КК України», – розповіли в Антикорупційному бюро.

У 2002 році бізнесмен купив 40 відсотків акцій гірничо-збагачувального комбінату. У 2020 році колишні власники акцій вирішили звернутися до суду, щоб визнати договори купівлі-продажу цінних паперів недійсними. Однак, господарський суд став на сторону бізнесмена та відмовив у позові.

У 2022 році апеляційний скасував продаж акцій. Щоб не втратити частку в гірничо-збагачувальному комбінаті, бізнесмен через знайомого адвоката вирішив домовитися з головою Верховного Суду. За позитивне рішення підприємець передав через адвоката 2,7 мільйона доларів. Кошти призначалися голові суду та іншим суддям.

Частину грошей отримав і адвокат за посередницькі послуги. Його справа виділена в окреме провадження.

Варто додати, Всеволод Князєв є уродженцем Миколаєва. Свою юридичну кар’єру розпочинав з професії адвоката. У 2013 році Князєв став суддею Миколаївського окружного адміністративного суду. У 2016 році він взяв участі в конкурсі та увійшов до оновленого складу Верховного Суду, а саме Касаційного адміністративного суду.

У Верховному суді кар’єра Всеволода Князєва швидко пішла вгору: спершу він виконував обов’язки секретаря Великої палати, а в листопаді 2021 році суддя очолив Верховний Суд.

Нагадаємо, за ексголову Верховного Суду внесли заставу 18 мільйонів гривень. Всеволод Князєв з травня 2023 року перебував під вартою. Він є підозрюваним у справі отримання рекордного для України хабаря. Початковий розмір застави складав 107 мільйонів гривень. Загалом заставу змінювали сім разів.

Раніше повідомлялося, що голову Верховного Суду Князєва впіймали на хабарі 3 млн доларів. НАБУ викрило масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями.

Верховний Суд, Князєв, миколаїв, НАБУ, розслідування, хабар

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER