Миколаївводоканал “провалив” оцінку доброчесності на закупівлях – набрав менше половини балів

З-поміж дев’яти сфер аналізу доброчесності “Миколаївводоканал” набрав найменше балів на публічних закупівлях. Незалежні експерти оцінили дотримання антикорупційних правил при закупівлях комунального підприємства у 42% балів. Вони визначили ряд проблем, пов’язаних з вибором підрядників та контролем за виконанням договорів.

Про це повідомляє Nikcenter з посиланням на звіт консалтингової компанії Deloitte, яка проводила оцінку підприємства.

Аналітики звернули увагу на велику кількість договорів, які підписали на КП без проведення тендерів. Так, у 2022 році водоканал провів закупівель за прямими договорами на 346,2 млн грн, що складає майже 84% від усіх угод за вказаний рік. У 2023-му таких закупівель було вже порядком менше – 42%.

Однак і це число перевищує оптимальний обсяг прямих договорів. Аудитори стверджують, що їх має бути менше 30% навіть у прифронтових областях.

Нагадаємо, що раніше журналісти Nikcenter вже писали про проблему відсутності тендерів на багатьох закупівлях. Однак директор водоканалу Борис Дуденко пояснив це терміновістю ремонтних робіт. 

Як і за попереднім індикатором доброчесності, підприємство набрало 0 з 15 балів на визначенні переможців закупівлі. Антимонопольний комітет підтримав третину скарг учасників торгів, що вказували на порушення під час вибору підрядника.

Також моніторинг виявив, що на “Миколаївводоканалі” працівники не складають документів з обґрунтуванням потреби в конкретній закупівлі. Через це неможливо, зокрема, належно визначити попередню вартість закупівлі.

Три з 15 балів підприємство набрало за показниками застосування процедур закупівель. Експерти рекомендують водоканалу не проводити закупівлі поза Прозорро та проводити конкурентні закупівлі, навіть якщо їхня вартість менше 1 млн грн.

Таку ж оцінку КП “заробило” на правильності та повноті опису предмета закупівлі. Така інформація відсутня у більшості закупівель за прямими договорами. Лише в одиничних випадках працівники водоканалу зазначали в документації вимоги щодо прийняття товару по якості та здійснення технічного нагляду за виконанням робіт.

Зазначимо, що й інші сфери аналізу доброчесності миколаївського водоканалу набрали лише близько половини балів. Це комунікації – 48%, корпоративне управління – 51,5%, фінансовий блок діяльності – 55% та управління активами – 57%.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич зазначив, що підприємство має три місяці, щоб виправити всі виявлені фахівцями недоліки.

В кінці лютого 2024 року правоохоронці провели обшуки у директора комунального підприємства “Миколаївводоканал” Бориса Дуденка та комерційного директора КП Дмитра Ганіченка. Кримінальне провадження відкрили через можливе зловживання службовим становищем та привласнення майна в умовах воєнного стану. 

В коментарі медіа директор КП Дуденко заявив, що правоохоронці відкрили кримінальні провадження після публікацій Nikcenter про порушення на закупівлях водоканалу.

Раніше ми писали про те, що протягом 2022 та 2023 років “Миколаївводоканал” отримав щонайменше 300 млн грн збитків, попри допомогу з-за кордону та майже 600 млн грн, виділених з бюджету міста на відновлення системи. Як зʼясували журналісти, на підприємстві закуповували матеріали та послуги за завищеними цінами. Зокрема, взимку 2023 року КП придбало рідкий хлор для очищення води за вдвічі вищою ціною, ніж закуповували попереднього року.

У розслідуванні Nikcenter “Досягнення директора “Миколаївводоканалу”: непрозорі договори, новий будинок та донька на “Геліку” розповіли, що родина Дуденків збудувала новий будинок площею близько 200 кв. м.

аудит, закупівля, корупція, Миколаївводоканал


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER