Курортна земля задешево та реєстрація у притулку для безхатьків: що відомо про миколаївського суддю-кандидата до Конституційного суду

 

Суддя Миколаївського районного суду Микола Войнарівський, який претендував на вакантне місце судді Конституційного суду України, протягом трьох років був зареєстрований за адресою Центру обліку безхатченків після продажу своєї квартири. Житлові умови Войнарівського обговорювалася під час його співбесіди із дорадчою групою експертів конкурсу на посаду суддів КС.

Про це повідомляє Nikcenter на підставі відкритого запису співбесіди судді, оприлюдненого Дорадчою групою експертів. 

Найбільше питань у експертів викликали нестандартні житлові умови судді. У 2010 році Микола Войнарівський продав власну двокімнатну квартиру у Миколаєві громадянці Юсовій О.В. за 21 940 грн. За курсом долара на той час це складало близько 2,5 тис. доларів США. Наступного року він зареєструвався за адресою Миколаївського обласного центру обліку бездомних громадян. Одночасно – встав на квартирний облік, як особа, що потребує поліпшення житлових умов. А у 2020 році Микола Войнарівський знову оселився у своїй колишній квартирі. У декларації він вказав, що орендував одну кімнату на умовах сплати комунальних послуг.

Два роки тому саме через цю історію Етична рада вирішила, що Войнарівський не відповідає критеріям професійної етики та доброчесності для зайняття посади члена Вищої ради правосуддя.

Наразі Микола Войнарівський пояснив квартирну історію складною ситуацією, яку згоден розповісти докладно лише за умови вимкнення відеозапису. А реєстрація у Центрі для безпритульних, за його словами, була вимушеною та не суперечить закону.

До речі, згідно з деклараціями про доходи 2022 та 2023 років, Микола Вонарівський отримав понад 3,1 мільйона гривень зарплати, але так і мешкає в орендованому житлі. Щоправда, квартири у його деклараціях щороку міняються. Суддя не декларує ані автомобіля, ані цінних речей. Єдині накопичення – 590 тис. грн готівкою, які він мав ще від 2020 року.

Під час співбесіди експерти також цікавилися поведінкою Миколи Войнарівського під час складання на нього самого адмінпротоколу за керування авто у п’яному стані. Втім, суддя категорично відмовив у перегляді відео з камер патрульних.

Питання також викликала напрочуд вдала купівля у 2017 році матір’ю Войнарівського земельної ділянки у Коблевому. За 694 кв. м курортної землі його родичка заплатила 28 тис. грн. На той час ринкова ціна такої ділянки була вп’ятеро дорожчою. Але кандидат послався на експертів, які оцінювали вартість землі під час купівлі-продажу.

Микола Войнарівський призначений суддею Миколаївського районного суду у 2010 році. Раніше він марно подавався не лише на посаду до Вищої ради правосуддя, а й на посаду судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. Наразі Войнарівський балотується одночасно у Конституційний суд України та Апеляційний суд Миколаївської області. Також його, разом з іншими 68 суддями Миколаївської області, очікує оцінювання Вищої кваліфікаційної комісії на відповідність займаній посаді.

Нагадаємо, суддя з Одеси отримала в подарунок 2,5 млн гривень на квартиру в Туреччині

Конституційний суд, Миколаївський районний суд, суддя


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER