Агенти ФСБ і «ДНР» намагалися «вийти» на мера: суд розглядає докази у справі експрацівника Очаківської міськради Шевченка, обвинуваченого у держзраді

У Заводському районному суді Миколаєва продовжують вивчати матеріали справи колишнього спецпризначенця і працівника Очаківської міськради Едуарда Шевченка, якого обвинувачують у державній зраді. Як стало відомо, через нього агенти ФСБ РФ і фейкової «ДНР» намагалися звʼязатися із Очаківським міським головою. 

Про це з судового засідання повідомляють кореспонденти Nikcenter.

Під час розгляду доказів у суді повідомили, що у телефоні підозрюваного Шевченка знайшли контакти “Джордана F Z” та “Сергея К.”, з яким було листування. 

З “Сергеем К.”  Шевченко познайомився в соціальній мережі “Одноклассники” у 2012-2013 роках і нібито спілкувався через листування у соцмережі та месенджері, але особисто ніколи не бачив його. За словами самого Едуарда Шевченка, “Сергей К” намагався звести його з “Джорданом F Z”. Останній розповідав українцю про “русский мир”, а після 24 лютого 2022 року сам написав Шевченку та поцікавився ним і його родиною. 

“Намагався у вуха “задувати” мені про те, як буде прекрасно, коли вони прийдуть. Я йому відповідав, що від вашого прекрасного у нас вже людей взагалі немає”, – розповів Шевченко слідчому під час затримання.

Крім того, так званий “Сергей К.” за допомогою обвинуваченого хотів зв’язатися з міським головою Очакова Сергієм Бичковим та отримувати інформацію про наслідки ударів по місту. Так, на запитання слідчого до Шевченка чи передавав він інформацію про наслідки ракетного удару по 73-му морському центру ССО, обвинувачений сказав, що не пам’ятає.

У залі засідань суду розглянули відеозапис затримання Едуарда Шевченка Службою безпеки України

Адвокат Шевченка Олександр Герасимов під час засідання подав клопотання про визнання протоколу та відеоматеріалів затримання недійсними. Він переконує: Шевченку мали надати захисника з моменту набуття ним статусу підозрюваного. 

Обвинувачений у державній зраді Едуард Шевченко та адвокат Олександр Герасимов

Водночас адвокат переконаний, що слідчий умисно порушував право на захист Шевченка, викликавши його не до місця затримання Шевченка, а за іншою адресою.

Заслухавши клопотання адвоката, судді вирішили долучити їх до матеріалів справи. Їм нададуть оцінку під час винесення вироку в нарадчій кімнаті. Наразі для вивчення матеріалів було оголошено перерву, а Шевченку продовжили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 24 травня.

Як писала прокуратура, Едуард Шевченко був радником міського голови Очакова. У 2016-2017 роках Шевченко обіймав посаду командира 73-го морського центру Сил спеціальних операцій та брав участь у російсько-українській війні з 2014 року на сході України. Колишній спецпризначенець отримав ряд військових нагород за мужність, зокрема “Орден Богдана Хмельницького” ІІ та ІІІ ступенів, а також ордени “За мужність” І, ІІ та ІІІ ступенів. 7 березня 2023 року СБУ затримала його за підозрою у державній зраді.

В ході засідань раніше стало відомо, що на початку грудня 2018 року агенти “Міністерства державної безпеки” так званої «ДНР» долучили Едуарда Шевченка до збору та передачі інформації для ФСБ РФ. В березні 2019 року російський агент, який його завербував, повідомив Шевченку, що Збройні сили РФ готують повномасштабне вторгнення, щоб окупувати південні регіони України.

війна в Україні, державна зрада, Очаків, суд

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER