Врятувати та примножити: що задекларували миколаївські топ-політики за перший рік повномасштабної війни

Відкриття рахунків у іноземних банках, ажіотаж на криптовалюту і підвищені зарплати. Саме так повномасштабна війна відобразилася у деклараціях очільників Миколаєва і області. Депутати ж, попри велику війну, продовжили нарощувати свої статки, купуючи дорогі автівки і нерухомість. Nikcenter проаналізував що за перший рік повномасштабної війни задекларували топ-політики і посадовці Миколаївщини, коли велика кількість жителів області втрачали близьких і власні оселі, жили під щоденними обстрілами чи були змушені поїхати з дому. 

Попит на криптовалюту 

У 2022 році, під час першого надважкого року повномасштабної війни, серед очільників Миколаєва та області стався ажіотаж на криптовалюту. Родичі усіх трьох топ-посадовців регіону – дружина міського голови Миколаєва Олександра Сєнкевича, дружина голови ОВА Віталія Кіма та чоловік тодішньої голови облради Ганни Замазєєвої – придбали собі віртуальні гроші. 

Найбільше, судячи з декларації, купив їх Юрій Замазєєв – вартість придбаної ним криптовалюти Tether (USDT) складає понад 1 млн грн. Як йдеться у документі, власником криптовалюти чоловік голови обласної ради став 31 грудня 2022 року. 

Обзавелася криптою і родина мера Миколаєва.  Згідно з декларацією посадовця за 2022 рік, його дружина Катерина Сєнкевич під час війни стала власницею шістьох рахунків. Йдеться про криптовалюту Bitcoin (BTC, XBT), Ethereum (ETH), SOL (Solana), BAL (Balance), FTM (fantom) та DOT (Polka Dot). Загальна вартість всієї криптовалюти, як зазначає Сєнкевич, складає 11 283 грн. Придбана вона була у період з жовтня по листопад 2022 року.

Олександр Сєнкевич, Ганна Замазєєва і Віталій Кім

Та оскільки Олександр Сєнкевич зазначив у своїй декларації для всіх рахунків один спільний ідентифікатор в системі обігу віртуальних активів (публічну адресу) замість унікальних, перевірити скільки насправді коштує криптовалюта його дружини, неможливо. 

Раніше Nikcenter писав про те, що у березні 2022 року придбала криптовалюту і дружина голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма. Юлія Кім стала власницею одного рахунку у Bitcoin (BTC, XBT). Якщо перевірити зазначений у декларації посадовця ідентифікатор через блокчейн, можна побачити, що вартість криптовалюти Юлії Кім складає трохи більше, ніж 30 тис. доларів. У декларації її вартість Віталій Кім оцінив у 848 тис. грн.
За словами головного редактора профільного видання Bitcoin Magazine Україна Євгена Комчука, із початком повномасштабної війни в Україні дійсно виріс попит на криптовалюту. 

«Україна вже не перший рік є одним зі світових лідерів з використання біткоїна, стейблкоїнів та інших криптовалют. Ця активність ще більше зросла після нападу Росії, адже набагато простіше вивезти з країни папірець з Seed-фразою (закритий ключ до біткоїн-гаманця у вигляді 12 чи 24 слів), ніж готівку чи коштовності. Одним із варіантів появи біткоїна та криптовалют у деклараціях українських чиновників може бути їхнє бажання не стати ціллю антикорупційних органів. Адже якщо ви хоч раз купували чи продавали BTC через біткоїн-біржу, то були змушені вказати особисті дані під час реєстрації. Після цього ваша біткоїн-адреса втрачає конфіденційність. Отже, декларуючи цифрові активи, чиновники можуть намагатися довести свою прозорість», – розповів у коментарі Nikcenter Євген Комчук. 

За кордоном – безпечніше

Окрім вкладення грошей у криптовалюту, родина тодішньої голови Миколаївської обласної ради знайшла ще один спосіб убезпечити власні активи від російської навали. Згідно з декларацією Ганни Замазєєвої за 2022 рік, її чоловік Юрій під  час повномасштабної війни розмістив грошові кошти на двох рахунках за межами України. 

Йдеться про 24,6 тис. євро на рахунку британського Wise Payments Ltd та 22,8 тис. євро у Banco de Sabadell SA, зареєстрованому в Іспанії. У декларації посадовиці за 2021 рік згадки про кошти, розміщені за кордоном, не було.  

«Сьогодні наш мультивалютний рахунок допомагає мільйонам людей і компаній керувати своїми грошима по всьому світу», – розповідають про свою роботу у Wise Payments Ltd. 

Незадовго до повномасштабного вторгнення, влітку 2021-го, чоловік Ганни Замазєєвої також став власником бізнесу за межами України. Тоді було зареєстровано компанію Chistana Ou, що належить Юрію Замазєєву та дислокується в Естонії.

Згадки про майно за межами України зʼявилися і в декларації міського голови Миколаєва Олександра Сєнкевича. Його родина під час першого року повномасштабної війни, як і чимало простих миколаївських сімей, проживала у Польщі. Там із серпня 2022-го Катерина Сєнкевич разом із двома дітьми орендувала квартиру на 68 квадратів, оплату якої, схоже, частково покривала теща мера Ірина Олєннікова. 

Нагадаємо, що з 2019 року Олєннікова через власну компанію «Леда» нібито здавала в оренду власній доньці автівку VOLVO XC90 2018 року випуску. Таке авто вартує близько 40 тис. доларів. 

Платила родина Сєнкевича і за навчання дітей у Польщі – це обійшлося у 14,8 тис. польських злотих за навчання доньки і стільки ж – сина.  

Дорогі машини за «акційною» ціною   

У 2022 році чимало миколаївських політиків оновили свій автопарк. Однак, судячи із вартості машин, які задекларували чиновники і депутати, нові автівки їм дістаються значно дешевше за ринкову вартість. 

На початку лютого, перед початком повномасштабного вторгнення, голова Миколаївської ОДА Віталій Кім придбав Volkswagen Touareg R-Line. Як декларує Кім, нова машина коштувала йому лише 994 тис. грн, тоді як її ринкова вартість наразі складає 2-2,5 млн грн. Раніше ця автівка вже зʼявлялася у декларації чиновника, але як орендована.

Volkswagen Touareg R-Line

Оновило автопарк і подружжя «слуги народу» – депутатів ВР Ірини Аллахвердієвої та Миколаївської обласної ради Юрія Кормишкіна. Нардепка вже після початку повномасштабної війни стала власницею новенького MERCEDES-BENZ S 500L 2021 року. Як зазначає вона у своїй декларації, авто було придбано за 1,3 млн грн, при його ринковій вартості не менше 4 млн грн.

MERCEDES-BENZ S 500L 2021 року

Чоловік «слуги народу» Юрій Кормишкін у 2022 році обзавівся двома транспортними засобами. У декларації його дружини зазначаються мотоцикл Harley Davidson FXS 2014 року за 300 тис. грн та авто LAND ROVER RANGE ROVER 2018 року. Нову автівку Кормишкін нібито придбав за 805 тис. грн, тоді як її ринкова вартість складає близько 3 млн грн.

LAND ROVER RANGE ROVER 2018 року

Крім нових транспортних засобів, у 2022 році відомий латифундист Юрій Кормишкін вкотре поповнив свої запаси сільськогосподарської землі. Перед початком великої війни депутат став власником нових 3,5 гектарів землі на Миколаївщині.

Поки колега по парламенту купувала «акційний» мерседес, нардеп Артем Чорноморов задекларував нові машини. У декларації нардепа зʼявилася згадка про два автомобілі Audi – моделі Audi A3 2015 року і A5 2014 року. Обидві машини народному обранцю офіційно не належать, проте перебувають у його користуванні із правом виїзду за кордон.

Audi A3 2015 року і A5 2014 року

Підвищені зарплати 

Перший рік масштабної війни в Україні відобразився на деклараціях миколаївських топ-посадовців підвищеними зарплатами, отриманими з бюджету. 

Якщо у 2021 році міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич отримав 700 тис. грн зарплати, у 2022 році меру міста виплатили вже 810 тис. грн. Як раніше зʼясував Nikcenter, протягом першого року війни Сєнкевич щомісяця отримував премію, хоча сам заявляв про необхідність скоротити зарплати чиновників. 

Значно успішнішою стала дружина керівника міста. За 2022 рік Катерина Сєнкевич заробила 4,5 млн грн. 

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім у 2022 році з бюджету отримав 930 тис. грн зарплати, тоді як у 2021-му ці виплати складали 708 тис. грн. Загалом під час першого року війни керівнику області нараховували від 43 до 72 тис. грн, про що Nikcenter писав у матеріалі «75 тисяч на оздоровлення: скільки під час війни заробляють керівники Миколаївської ОВА і облради». 

Антон Табунщик, якій у  березні минулого року став виконувачем обовʼязків голови Миколаївської обласної ради, за девʼять місяців заробив 862 тис. грн. Водночас зарплата Замазєєвої на цій посаді склала у чотири рази менше – 222 тис. грн. Втім, її чоловік Юрій Замазєєв від підприємницької діяльності у 2022 році отримав 5,6 млн грн.

Нові статки у деклараціях політиків і чиновників Миколаївської області

Початок повномасштабної війни мав руйнівний вплив на всі сфери життя в Україні. За оцінками, оприлюдненими Миколаївською ОВА, більшість показників економічного розвитку області у 2022-му знизилися удвічі, порівняно з 2021 роком. Та, як свідчать декларації про доходи чиновників і депутатів, на їхньому майновому стані війна негативно не позначилася. 

війна в Україні, декларації, миколаїв, статки


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER