Антимонопольний комітет зацікавився продажем комунальної землі Миколаївською міськрадою

Миколаївська міська рада порушила антимонопольне законодавства

Антимонопольний комітет знайшов порушення законодавства про захист економічної конкуренції під час оцінки комунальних земельних ділянок в Миколаєві, що плануються на продаж.

Про це повідомили в Південному міжобласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України, передає Nikcenter.

Миколаївська міська рада, продаючи комунальні земельні ділянки, самостійно обрала без проведення конкурсу експерта, що проводив оцінку землі. При цьому місцева влада мала забезпечити конкурентний механізм, який би дозволив іншим суб’єктом оціночної діяльності взяти участь в конкурсі.

«Невизначення на конкурентних засадах суб’єкта господарювання для проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки може обмежувати право певних осіб, які мали (мають, могли мати) бажання, можливість та намір взяти участь у такому конкурсі, змагатися за право здійснення відповідної господарської діяльності на ринку надання таких послуг», – йдеться в повідомленні Антимонопольного комітету.

Щоб усунути порушення та уникнути штрафів Миколаївська міська рада має 90 днів.

Варто додати, в Миколаєві за останній рік суттєво скоротилися доходи від оренди землі. У порівнянні з 2021 роком бюджет міста недоотримав 61 відсоток коштів від оренди комунальних земельних ділянок.

На думку місцевої влади, причиною зменшення надходжень є погіршення фінансового становища мешканців Миколаєва через повномасштабне вторгнення Росії. Окрім того, були внесені зміни до податкового законодавства, які передбачають звільнення від оподаткування  земельних ділянок, що розташовані на територіях з бойовими діями.

Загалом за інформацією міської ради станом на 1 липня в оренді перебували 489 об’єктів комунальної власності в Миколаєві.

Нагадаємо, у Миколаєві можуть відновити продаж комунального майна для “наповнення бюджету”. Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич має намір ініціювати перед депутатами питання про приватизацію комунального майна. У другій половині 2024 року скоріш за все деякі об’єкти винесуть на приватизацію.

Раніше повідомлялося, що громаді Миколаївщини повернули земельні ділянки на березі Чорного моря вартістю 164 мільйони гривень. Прокуратурі вдалося добитися повернення двох земельних ділянок площею 17 гектарів в межах прибережної смуги села Рибаківка. З 2019 року підприємство перестало оплачувати за користування земельними ділянками.

антимонопольний комітет, земельна ділянка, Миколаївська міська рада, порушення, продаж

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER