Конкуренти на закупівлях лікарняної їжі в Одесі виявилися працівниками фірми-монополіста – розслідування

Підприємство-монополіст “Фабрика смаку”, яке постачає харчування для пацієнтів одеських медзакладів, повʼязане зі своїми конкурентами. Дві компанії, які нібито змагалися за можливість отримати бюджетні кошти за послуги харчування в лікарнях Одеси, мають спільні із “Фабрикою смаку” телефонні номери. 

Про це йдеться в розслідуванні Nikcenter “Фабрика змови: як головний годувальник одеських лікарень розігрує тендери з компаніями своїх працівників”. 

Три вищезгадані компанії  “розіграли” між собою довготривалих рамкових угод на 672 млн грн. І навіть на підрядах без проведення відкритих торгів лікарні запитували цінову пропозицію лише в “Фабрики смаку”, “Ольги” і “Тонар К”.

На початку грудня Nikcenter знайшов оголошення про пошук кухаря та кухонного робітника “Фабрикою смаку” для забезпечення харчуванням медзакладу. Контактний номер з оголошення, як з’ясували журналісти, належить Ользі Опоруховій – власниці і директорці ТОВ “Ольга”. Вона стала бенефіціаром підприємства в червні 2019 року, а незабаром, у листопаді, трійка компаній вперше зустрілася на рамковій угоді.

В оголошенні “Фабрики смаку” про пошук кухарів вказані номери конкурентів на тендерах

Коментувати ймовірну тендерну змову Ольга Опорухова відмовилася: почувши питання, вона кинула слухавку. На прохання про коментар, надіслане в месенджер, підприємиця попросила “припинити їй телефонувати і надсилати повідомлення” та заблокувала.

Експерт із питань публічних закупівель Павло Лісниченко підтверджує, що такий зв’язок компаній – ознака ймовірної змови учасників тендеру.

“В будь-якому випадку, якщо директор/власник однієї компанії має посаду в іншій, і ці фірми конкурують на тендерах, це вказує на їхню пов’язаність і потенційну можливість змови. Підтвердити її може відповідне рішення Антимонопольного комітету”, – каже Лісниченко. 

Таке рішення тягне за собою реальну відповідальність, додав експерт з публічних закупівель. АМКУ штрафує компанії, які розігрують торги, та на три роки забороняє їм брати участь у конкурентних закупівлях.

Цікавим виявився і другий контактний номер з оголошення про пошук працівників “Фабрикою смаку”. Протягом 2016-2019 років його вказували в договорах бюджетних закупівель як телефон другого конкурента “Фабрики” – ТОВ “Тонар К”. А на сайті Zakupivli.pro можна побачити його як контакт ФОП Надії Токаревої – теперішньої директорки “Тонар К”.

Про повʼязаність компаній, що нібито конкурують на ринку послуг з харчування в Одесі, свідчать і метадані їхніх документів у рамковій закупівлі. Частина з них в “Ольги” та “Тонар К” були відскановані на однаковому принтері та оброблені однією версією комп’ютерної програми.

В департаменті охорони здоров’я Одеської міськради заявили, що з проблемами на закупівлях харчування нічого не можуть зробити, бо факти недоброчесності компаній “Фабрика смаку”, “Тонар К” і “Ольга” ще не доведені.

“Навіть якщо є такі ознаки змови, на той момент, коли проводилися закупівлі, ознак не було. І через ознаки якихось домовленостей між компаніями ми не можемо дискваліфікувати учасників тендерів”, – сказав заступник начальника відділу закупівель департаменту охорони здоров’я Одеської міськради В’ячеслав Самокіш. 

Чому ж підконтрольні міській раді медичні заклади звертаються з запитом на вартість продукції лише до трьох вищезгаданих підприємств, посадовець пояснити не зміг.

Про те, як ці тендерні змови вплинули на вартість харчування в лікарнях Одеси, читайте в матеріалі Nikcenter “Фабрика змови: як головний годувальник одеських лікарень розігрує тендери з компаніями своїх працівників”.

закупівля, лікарня, Одеса


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER