Україна під час війни постачала Росії запчастини до літаків – розслідування

Україна постачає запчастини Росії

Міністерство оборони Росії та президентський льотний загін навіть після повномасштабного вторгнення отримували необхідні запчастини від України.

Про це стало відомо з розслідування «Важных историй», передає Nikcenter.

Російська компанія «Авіа ФЕД сервіс» є головним постачальником авіапромисловості РФ. Своєю чергою компанія закуповувала комплектуючі для літаків та вертольотів в Україні. Лише з 24 лютого 2022 року «Авіа ФЕД сервіс» отримала українських запчастин на 350 мільйонів рублів.

Зокрема, компанія активно імпортувала продукцію з Харківського машинобудівного заводу, київського заводу «Радар» та «Мотор січ». До початку бойових дій на Донбасі Харківський машинобудівний завод був головним постачальником «Авіа ФЕД сервіс». З 2014 року підприємство офіційно не співпрацює з Росією.

Однак, по факту постачання в Росію авіадеталей продовжувалося через фірму зареєстровану в ОАЕ «Linker». На офіційному сайті компанії вказується, що вона займається постачанням авіадеталей для вертольотів Мі-8, Мі-17 та Ка-32.

«Linker» закуповувала запчастини українського виробництва, в тому числі й від заводу «Мотор Січ». Саме його директора В’ячеслава Богуслаєва підозрюють в державній зраді через незаконні поставки товарів військового призначення для російської авіації.

Останню поставку товарів компанія «Linker» провела в січні 2023 року. Після цього постачання здійснювалися вже через киргизстанську фірму «Бакайторг1», яку зареєстрували лише в цьому році. За останніх пів року Росія купила української продукції на 40 мільйонів рублів.

Своєю чергою директор «Авіа ФЕД сервіс» Олександр Решетник заявив, що українські запчастини, які надійшли до російської компанії, були закуплені ще раніше і весь час зберігалися закордоном.

Нагадаємо, коли Збройні Сили України гостро потребували гелікоптерів, щоб відбивати атаки ворога, керівник «Мотор Січ» робив все можливе аби військові не скористалися технікою. За наказом директора підприємства було розукомплектовано гелікоптери – з техніки зняли лопоті та приховали їх..

Раніше повідомлялося, що справу президента «Мотор-Січ» передали до суду. Служба безпеки України завершила розслідування у справі колишнього президента «Мотор-Січ» В’ячеслава Богуслаєва. Його обвинувачують в колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору. Кримінальне провадження відкрили й щодо директора департаменту зовнішньоторговельної діяльності підприємства.

війна в Україні, ворожа авіація, Завод, санкції

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER