Розтратив 1 млрд гривень на військовій формі: ексзаступник міністра оборони отримав підозру

Міноборони закупило неякісну військову форму

Колишнього заступника міністра оборони України викрили на розтраті державних коштів, виділених на закупівлю форми для військових. Посадовець придбав неякісні товари для потреб ЗСУ.

Про це повідомили в СБУ, передає Nikcenter.

Відомо, що мова йде про В’ячеслава Шаповалова. Він обіймав посаду заступника міністра оборони з 2021 до 2023 року.

Минулого року, змовившись з підлеглими, посадовець організував закупівлю неякісної військової форми у турецької компанії. Слідство довело, що українські захисники не можуть використовувати форму взимку.

«Військові ЗСУ не можуть використовувати вказану форму, оскільки вона непридатна для експлуатації в холодну пору року в умовах ведення інтенсивних бойових дій», – йдеться в повідомленні СБУ.

Колишній заступник міністра отримав підозру одразу за двома статтями Кримінального кодексу – перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем.

Також кримінальне провадження відкрили й щодо колишнього виконуючого обов’язки директора Департаменту державних закупівель Міністерства оборони. Наразі обоє високопосадовців перебувають під вартою. У випадку доведення вини їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Варто додати, скандал з закупівлею форми Міністерством оборони виник влітку. Восени 2022 року відомство уклало контракт з турецькою фірмою на закупівлю зимової військової форми. Загалом до України завезли понад 200 тисяч курток та штанів.

Однак, вся проблема полягала в тому, що замість зимового комплекту Збройні Сили отримали літню форму, абсолютно непридатну для холодного періоду. Інститут експертиз підтвердив, що отримані комплекти не можуть використовуватися за своїм цільовим призначенням. Окрім того, під час транспортування вартість військової форми зросла утричі.

Нагадаємо, Міноборони намагалося закупити для ЗСУ неякісні продовольчі набори на сотні мільйонів гривень. У Міністерстві мали намір придбати набори продуктів харчування, які не відповідали встановленим нормам і відповідно вони не могли задовольнити потреби військовослужбовців.

Раніше повідомлялося, що вкінці 2022 року Міністерство оборони уклало договір на послуги харчування для тилових частин. Загальна сума контракту склала 13 мільярдів гривень. Однак, ціни на продукти виявилися значно вищими за ринкові. Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку.

закупівля, заступники, корупція, міноборони, підозра, посадовець

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER