Окупанти і місцеві зрадники: хто керує Херсонською «обласною думою»

Партія «Єдина Росія» має більшість ключових постів у керівництві новоствореної російськими окупантами Херсонській «обласній думі».

Про це йдеться в статті Nikcenter «Комісії» з озброєними охоронцями, пошук людей з українськими паспортами і невідомі «кандидати»: результати російських «виборів» на окупованій Херсонщині». 

«Єдину Росію» представляють спікерка «обласної думи» Тетяна Томіліна, її перша заступниця Олена Дмитрук і один із заступників Павло Тропкін.

Тетяна Томіліна – скандально відома херсонська проросійська діячка, яка під час окупації обласного центру стала фейковою «ректоркою», створеного окупантами «Херсонського державного університету», який згодом перейменували на «Херсонський державний педагогічний університет». Зараз цей «виш» існує лише формально.

Олена Дмитрук – вдова померлого в 2021 році депутата Херсонської облради, колишнього нардепа від Партії регіонів Миколи Дмитрука. До повномасштабного російського вторгнення і окупації Херсонщини Олена Дмитрук займалася бізнесом, була засновницею і співзасновницею кількох компаній.  

Херсонська колаборантка Олена Дмитрук

Павло Тропкін – громадянин РФ, який опинився на Херсонщині в березні 2022 року. «Єдина Росія» називає його учасником «гуманітарної партійної місії», який в тому ж році закінчив службу в Росгвардії в званні полковника.

На момент «обрання» Тропкін був заступником керівника виконкому Херсонської облорганізації «Єдиної Росії». На партійному сайті повідомляється, що Тропкін на Херсонщині «брав участь в формуванні органів влади у рамках інтеграції регіону в РФ». Ймовірно, він разом з тодішнім депутатом держдуми РФ, а нині – російським сенатором від Херсонщини Ігорем Кастюкевичем, був одним з окупаційних кураторів області.

Раміль Замалєтдінов – теж громадянин РФ. Він керує Херсонською обласною організацією КПРФ. Секретарем комітету КПРФ на окупованій частині Херсонщини Замалєтдінов став з лютого 2023 року.  Народився і жив у російському місті Ульяновську, пізніше переїхав до Москви, коли став помічником депутата Держдуми від КПРФ Олексія Курінного.

За освітою Замалєтдінов – юрист, який захоплюється автоперегонами і двічі був срібним призером чемпіонату Росії і один раз – володарем Кубку РФ з ралі-рейду. В інтерв’ю Замалєтдінов заявляв, що мріє про участь в ралі Париж-Дакар. Але замість цього опинився на окупованій Херсонщині.

Ще одна «віце-спікерка» новоствореної окупаційної «думи» представляє ЛДПР. Надія Пасько до окупації жила в Новій Каховці, мала там адвокатську практику і була помічницею депутатки міськради від «Європейської солідарності» Ірени Лепень. В місцевих медіа пишуть, що Пасько раніше працювала юристкою місцевої організації Партії Регіонів, а також була в дружніх стосунках з колаборантом Павлом Філіпчуком, у минулому – ексдепутатом Партії Регіонів і Опозиційного блоку. 

Колаборантка з Нової Каховки Надія Пасько

Після подій 2014 року і заборони Партії Регіонів, Надія Пасько декларувала проукраїнську позицію. Для людей, знайомих з жінкою, її співпраця з росіянами стала несподіванкою.

Детальніше про те, як проходили псевдовибори на Херсонщині, читайте в матеріалі «Комісії» з озброєними охоронцями, пошук людей з українськими паспортами і невідомі «кандидати»: результати російських «виборів» на окупованій Херсонщині».

Херсонська обласна дума


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER