«Намагаються виховати з дітей «гарматне мʼясо»: на окупованій Херсонщині школярів навчають без підручників і вчителів, але з пропагандою

Близько 1500 першокласників цьогоріч сіли за парти на окупованій частині Херсонської області. Дітей, які прийшли до школи вперше, вже «виховують» російською пропагандою. Старшим учням дають завдання писати твори про «спеціальну воєнну операцію» і практично допитують за участі Слідчого комітету РФ. Nikcenter розбирався, на що росіяни перетворили освітній процес на тимчасово окупованій частині Херсонщини та як намагаються «промити мізки» українським дітям. 

Не для «галочки»

На території тимчасово окупованої Херсонської області, за даними окупаційного “міністерства освіти” наразі працюють 96 загальноосвітніх шкіл і 88 дитячих садків. Це – приблизно чверть від кількості закладів освіти, які діяли до окупації. Згідно з повідомленням окупантів, цьогоріч 1 вересня сіли за парти близько 16 тисяч школярів, з них 1,5 тисячі — першокласники. Ще понад 3 тисячі малюків відвідують 88 садків. А «навчати» українських дітлахів приїхало чимало росіян. 

Nikcenter поспілкувався із мешканцем одного з сіл на окупованій частині Херсонської області, який розповідає: до так званих «виховної» і «патріотичної» роботи в школах росіяни ставляться вкрай серйозно. 

«Росіяни намагаються виховати з дітей «гарматне м’ясо», – говорить чоловік. Одними із перших до закладів освіти на окупованій Херсонщині прислали так званих «заступників директорів з виховної і позакласної роботи», які стали «очима» і «вухами» окупантів. Директорів шкіл натомість шукали серед місцевих жителів, подекуди на відповідальні посади призначали випадкових людей, які взагалі не мали досвіду роботи в системі освіти. 

Так звані «патріотичні заходи» для дітей окупанти нерідко проводять за рахунок загальноосвітніх дисциплін. 

«9 листопада в школі, де вчаться діти моїх знайомих, замість уроків проходив захід з нагоди Міжнародного дня боротьби з фашизмом, расизмом та антисемітизмом. Але про боротьбу з расизмом і антисемітизмом не йшлося. Натомість приїхали активісти «Руху перших», показали якийсь російський пропагандистський фільм про «велику вітчизняну», а потім понад годину розповідали про те, що «фашизм підняв голову», про «бандерівців, які служили Гітлеру», про «укронацистів» та про «спеціальну військову операцію». І все це було за рахунок уроків», – розповідає співрозмовник Nikcenter. 

Школярі навчаються розбирати і збирати автомат Калашникова
На окупованій частині Херсонщини школярів дуже активно залучають до заходів мілітарного характеру.

Про те, що ідеологічна обробка стала суттєвою частиною освіти на окупованій Херсонщині свідчать розповіді й інших мешканців регіону. Місцеві школи отримали вказівку взяти участь у всеросійському конкурсі учнівських творів «Без терміну давнини», присвячених подіям Другої світової війни. 

«Донька розповіла, що їхньому класу дали завдання написати твори про «Велику вітчизняну війну» до всеросійського конкурсу «Без терміну давнини», при цьому сказавши, що робота має шанс пройти відбірковий «регіональний» етап, якщо в ній буде паралель між подіями Другої Світової війни, і «спеціальною військовою операцією». Звісно, при цьому треба зображувати українців як «фашистів» а росіян – як «визволителів від фашизму». При цьому наполегливо порекомендували, щоб такі паралелі були в кожному творі, який учні напишуть для цього конкурсу», – розповідає співрозмовниця Nikcenter з окупованої території, яка має доньку шкільного віку.

Учнів залучають і до так званих «громадських рухів»: «Орлята России», «Движение первых», «Юнармия». Остання – ще й рух мілітарного спрямування, де готують майбутніх «захисників вітчизни». Кожна школа, як розповідають мешканці окупованих територій, отримує рознарядки щодо створення у себе осередків цих організацій і залучення до їх діяльності певної кількості учнів. 

Зроблене на окупованій частині Херсонщини пропагандистське фото з місцевими школярами і російським солдатом
Окупанти використовують школярів з окупованої частини Херсонщини в пропагандистських акціях.

Без підручників і вчителів

Наприкінці минулого року під час одного з відвідувань окупованої частини Херсонської області російський міністр освіти Сергій Кравцов нарікав на низький рівень підготовки учнів і погані показники успішності. Тоді росіянин говорив про налагодження навчального процесу і, зокрема, про російські підручники, які мають отримати школи Херсонщини.

І навчальні заклади їх отримали. Але які? 

«В школи надійшла величезна кількість виданих цього року підручників історії під редакцією Володимира Мединського – одного з найбільш одіозних російських політиків. І як мені розповідають знайомі, школи отримують дуже мало підручників з точних та природничих наук і дуже багато – з історії, літератури, так званої «патріотичної літератури для школярів», – розповідає жителька Херсонщини Валентина (імʼя змінене з міркувань безпеки – Ред.). 

Книжки, які росіяни відправляють для херсонських школярів
Такі книжки надходять з Росії в школи на окупованій частині Херсонщини.

Валентина за фахом – вчителька, до окупації працювала в школі одного з міст на лівобережжі Херсонщини. Зараз вона живе на підконтрольній Україні території, та в окупації досі залишаються її родичі. За словами жінки, школи Херсонщини отримали величезну кількість «макулатури», тобто, книжок, читачів для яких в Україні вже давно немає. Шкільні бібліотеки буквально «завалюють» так званою «російською класичною літературою» і «сучасною російською літературою», на кшталт Сімонова, Бондарєва, Распутіна, Прилєпіна і Проханова. 

«Щодо сучасної літератури, то серед неї дуже багато антиукраїнського сміття: спогадів «захисників Донбасу», книжок про «повернення Криму в рідну гавань» тощо», – говорить Валентина і додає, що в школах на окупованій частині Херсонщини зараз дуже бракує вчителів. 

«Зараз на окупованій частині Херсонщини лишилося навряд чи більше чверті від доокупаційної кількості дітей та підлітків шкільного віку. Але навіть для них вчителів не вистачає. Зокрема, тому, що чимало педагогів виїхали. Правда, є й такі, які приїхали. Це – проросійськи налаштовані вчителі з правобережної частини Херсонщини, з прифронтових міст – Олешок, Голої Пристані, Нової Каховки. І, наскільки я зрозуміла, спілкуючись із своїми родичами та знайомими, які живуть на окупованій території та мають дітей шкільного віку, це – переважно далеко не найкращі вчителі. Також часто погоджуються на співпрацю з окупантами місцеві вчителі, які вже перебувають на пенсії. І їх працевлаштовують в школи. Навіть людей у віці понад 70 років, які до того не працювали тривалий час», – розповідає Валентина. 

Мешканка окупованої території, з якою ми поспілкувалися, каже, що в школі, де навчається її донька, зараз близько половини вчителів – росіяни, які приїхали на Херсонщину у відрядження. 

«Під час окупації діти побачили, чим відрізняється український і російський вчитель. Якщо переважна більшість сучасних українських вчителів не заперечують проти наявності в учнів власних думок та поглядів, то російські поводять себе за принципом: «Я завжди правий». Мене вразила, так би мовити, «законсервованість» свідомості російських вчителів. Російські вчителі, особливо – гуманітарії, зберегли свідомість десь 70-80-х років ХХ сторіччя. Навіть цитують Леніна», – розповідає жителька окупованої частини Херсонщини. 

Спаплюжена історія

Мешканці окупованої частини Херсонської області розповідають, що школи, які працюють під патронатом окупаційної влади, отримали дуже багато виданих у 2023 році підручників «Всеобщая история. 1914 – 1945 годы. 10 класс. Базовый уровень» і підручник для 11-го класу «История России: 1945 год – начало XXI века».

В обох підручниках автором зазначено колишнього міністра культури Росії, нині – помічника Володимира Путіна і керівника російського військово-історичного товариства Володимира Мединського. І на створення обох підручників, судячи з повідомлень росіян, пішло зовсім небагато часу. 

В грудні 2022 року Володимир Путін в одному із своїх виступів заявив про велику необхідність в нових підручниках історії, а на початку серпня 2023-го міністр освіти РФ Сергій Кравцов вже представив їхні сигнальні екземпляри. У вересні російські школи, а також школи, розташовані на територіях України, окупованих РФ, отримали ці книжки. Причому, у великій кількості.

Нові підручники з історії стали для вчителів в РФ і на окупованих територіях безальтернативними. Школи перейшли на єдині програми навчання з гуманітарних предметів, таких як історія, література, суспільствознавство. І ця єдина програма рекомендує лише нові підручники.

Підручники Мединського, як прозвали ці книжки в медіа, одразу стали об’єктами різкої критики навіть в РФ. Російські науковці назвали їх агітками і зазначили, що в обох підручниках історії немає викладення послідовності фактів, натомість є інтерпретація історичних подій з точки зору російської пропаганди.

Ось – декілька цитат з так званого «підручника історії»:

«Головним бенефіціаром українського конфлікту стали США. Їм вдалося нав’язати Європі свій дорогий газ та інші ресурси. США сповнені рішучості воювати «до останнього українця».

«Україна – ультранаціоналістична держава. Сьогодні будь-яке інакодумство в Україні жорстко переслідується, опозиція заборонена, все російське оголошено ворожим. Усі ці так звані санкції – це важливо розуміти – абсолютно незаконні. Вони порушують усі норми міжнародного права… Заходом було викрадено загальні активи Російської держави, що зберігаються в їхніх банках, на загальну суму понад 300 млрд доларів».

У підручнику згадується й російський закон про іноземних агентів.

«Будьте пильні. Думайте: чому, навіщо і за що «відпрацьовують новини» ті чи інші «опозиціонери», «лідери думок», «популярні блогери»… І тоді ви не станете жертвами дешевих маніпуляцій», – звертаються автори до школярів.

«Ці підручники, особливо – підручник для 11 класу – концентровані спопеляюча ненависть і заздрість, а також – глибинні комплекси вторинності та меншовартості по відношенню до Заходу, доповнені фрустрацією від розпаду власної імперії у її тоталітарному апогеї», – говорить кандидат історичних наук Артем Петрик. 

В минулому він – викладач Херсонського державного університету, а зараз – старший науковий співробітник Інституту історії та археології Балтійського регіону Клайпедського університету, спеціальний кореспондент Laisvas ukrainos kanalas.

За словами Артема Петрика, такі підручники – «інструменти для виховання підростаючого покоління в умовах інтелектуального ГУЛАГу».

«Підручник з історії Росії для 11 класу авторства Мединського і Торкунова – лише частина запланованої ще у 2013 році кампанії з уніфікації шкільних підручників з історії. Замість нормальних підручників створюються брутальні агітки для виховання вірних послідовників імперського культу. Сама книга – концентрат ненависті. До Заходу, Америки, згаданих тут близько 230 разів в контексті їхніх «підступних планів» та «всесвітньої антиросійської змови». Ненависті до України, країн Балтії, Грузії… Всім їм, пострадянським державам, авторами-пропагандистами відмовлено у праві на історичну державність, суб’єктність та територіальну цілісність. Дісталося також Угорщині, Фінляндії, країнам колишньої Югославії і навіть Німеччині. Останню звинуватили у нелегітимності об’єднання в 1990 році та анексії східних територій – колишньої НДР», – розповідає історик.

Шкільний підручник, який росіяни нав’язують і українцям на окупованих територіях, зокрема, на Херсонщині, вважає науковець, дійсно небезпечний. 

«Тінню та зловісним монолітом проходять крізь книгу двоє. Як учитель та учень – Сталін і Путін – творець і відновлювач кривавого царства. Їх цитують, на них безапеляційно посилаються, їх усіляко виправдовують. Жодні злочини, на думку авторів, не є аргументом у порівнянні з імперським ідеалом. Книга цікава скоріше як приклад форми впровадження пропагандистських наративів, вирощування нових і реанімації старих фейків. Цей підручник – частина одного ідеологічного цілого. На жаль, жертвами цієї дуже шкідливої обробки неминуче стануть українські діти, які потрапили до цупких лап загарбників на окупованих територіях», – додає Артем Петрик. 

Тиск і шантаж замість навчання

Крім вислуховування «патріотичного виховання» та пропаганди, учням херсонських навчальних закладів і їхнім викладачам доводиться зустрічатися з окупаційними «правоохоронцями» і демонструвати лояльність до Росії. Свідчення такої «прихильності» освітян і українських учнів до окупантів знімають на відео, розповідають мешканці регіону. 

За словами одного з мешканців Генічеського району, в школу, де навчається його родич, приходили співробітники так званого «управління в Херсонській області» Слідчого комітету РФ.

«Родич розповів, що приходили троє людей у військовій формі: двоє чоловіків і жінка. Зустріч почалася з того, що один з чоловіків почав питати у учнів: «Ви – патріоти Росії?», «Вам подобається наш президент?», «Як ви ставитеся до спецоперації?» «Україна – фашистська держава?». Присутні відповідали дуже мляво. Тоді чоловік почав підіймати учнів по одному і питати: «Що ти знаєш про спецоперацію?», «Що ти знаєш про злочини урофашистів?». Жінка усе це знімала на відео, що учням дуже не подобалося. Вони питали: «Для чого ви знімаєте?», на що гості питали: «А вам є що приховувати?», – говорить житель окупованої Херсонщини.

Під час зустрічі співробітники російського Слідчого комітету розповідали школярам про «протидію екстремізму»: наголошували на недоцільності читання українських медіа і «українській дезінформації». Під час розповіді питали, чи знають школярі, що таке VPN і чи користуються ним.

За словами співрозмовника Nikcenter, кожне спілкування з учнями знімалося на відео, особливо – моменти, коли працівники Слідчого комітету зверталися до конкретних школярів.

«Звісно, – каже співрозмовник, – школярі відповідали, що вони – патріоти Росії, а до Путіна і «спецоперації» ставляться позитивно, на запитання про «злочини укрофашистів» відповідали стандартне: «Вісім років бомбили Донбас». Це не задовольняло гостей, один з них навіть сказав: «Якщо ви – приховані «ждуни», можете сісти за це на 25 років».

Мешканець окупованої території вважає, що відеозапис під час цієї зустрічі, – свого роду форма шантажу школярів, які живуть на Херсонщини, та їхніх сімей на випадок спроб виїхати з окупації.

Росіяни, вочевидь, прагнуть окупувати не лише українські території, але й свідомість українського народу. Найбільшу ставку, схоже, вони зробили саме на дітей. Переписана історія, перекручені факти, відверта пропаганда, тиск і шантаж – це заміняє дітям на окупованій Херсонщині звичні уроки за шкільною програмою. Адже навіть у нових «підручниках» їхню рідну область, жителі якої без зброї і з українськими стягами виходили проти російської військової техніки, росіяни називають регіоном, який «добровільно приєднався до Росії за результатами всенародного референдуму».

Автори: Ірина Паршина, В’ячеслав Гусаков

Окупація Херсонщини, освіта, українські діти


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER