Мертвого херсонського зрадника Стремоусова засудили до довічного ув’язнення з конфіскацією майна – подробиці справи

Довічне позбавлення волі з конфіскацією майна – такий вирок виніс Малиновський районний суд міста Одеси стосовно херсонскького проросійського діяча Кирила Стремоусова, який співпрацював з російськими окупантами.

Про це повідомляє Nikcenter.

Кирила Стремоусова засудили за частинами 1, 2 і 5 статті 111 Кримінального кодексу України “Державна зрада”. Як йдеться у вироку, за дії, вчинені Кирилом Стремоусовим, передбачене покарання у вигляді від 13 років позбавлення волі до довічного ув’язнення з конфіскацією майна. Остаточний вирок зраднику винесли за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинання менш суворих покарань більш суворими. Тобто Кирило Стремоусов отримав довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Щодо останнього, то із матеріалів справи відомо, що зрадник мав квартиру в Херсоні, де жив разом з родиною, а також мав земельну ділянку і будинок в селі Солонці Олешківського району.

За словами судді-спікера Малиновського районного суду міста Одеси Ігоря Бобуйка, судове засідання проводилося з дотриманням усіх процесуальних норм. Підсудний мав адвоката, наданого державною системою вторинної правової допомоги.

Як розповів суддя-спікер, під час дебатів адвокат наполягав, що Кирило Стремоусов не є підсудним, бо загинув 9 листопада 2022 року під час ДТП, яка сталася в Херсонській області неподалік міста Нова Каховка. Але суд не прийняв цей аргумент.

“В Україні, – сказав Ігор Бобуйок, – існує процедура визнання фактів народження і смерті людини, які мали місце на тимчасово окупованій території. Згідно зі ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України, родичі такої людини мають звернутися до суду, який і визнає факт народження чи смерті. Ніхто з родичів Кирила Стремоусова не звертався в українські суди з приводу визнання факту його смерті. Також Стремоусов офіційно не визнаний безвісно зниклим. Його визнали загиблим окупанти, однак Україна не визнає документів, виданих загарбниками”, – повідомив суддя.

Ігор Бобуйок також розповів, що під час судового засідання заслуховувалися свідчення очевидців, а також використовувалися як докази відеоматеріали, де Стремоусов публічно висловлювався проти суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України.

Суд не прийняв аргументи сторони захисту, яка стверджувала, що ці висловлювання були лише проявом особистої громадянської позиції людини. Вирок був винесений на підставі наявних доказів активної співпраці Кирила Стремоусова з російськими окупантами.

Нагадаємо, Кирило Стремоусов відкрито співпрацював із загарбниками з березня 2022 року. Тоді він взяв участь в мітингу з нагоди річниці визволення Херсона від фашистських загарбників, а згодом – в засіданні створеного росіянами “Комітету порятунку Херсонщини”.

Коли росіяни сформували в Херсонській області підконтрольну їм “війського-цивільну адміністрацію”, Стремоусов увійшов до її складу як “заступник голови”. Він записував відеозвернення із закликами до співпраці з окупантами, яких називав “визволителями”. Також Кирило Стремоусов брав активну участь в створенні в населених пунктах Херсонської області підконтрольних російським окупантам “органів влади”.

Вирок Стремоусову винесла колегія суддів у складі Сергія Черевка (головуючий), Олега Непоради та Ірини Поліщук.

В Малиновському районному суді міста Одеси розглядаються справи двох відомих херсонських зрадників – Кирила Стремоусова і Володимира Сальдо. Останній – окупаційний “губернатор Херсонської області”. В суді також розглядається ще одна справа, по які проходить Стремоусов – про використання забороненої в Україні комуністичної символіки.

 

Фото Альони Соломонової

вирок суду, державна зрада


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER