Близько 400 “шахедів” та 70 ракет росіяни витратили на атаки по портах і зерну Одещини за останні два місяці

Після розриву зернової угоди, з 17 липня по 27 вересня 2023 року, Росія запускала для атак по портах та агропідприємствах Одеської області близько 400 дронів-камікадзе та 70 різних ракет.  За два з половиною місяці росіяни атакували об’єкти регіону, пов’язані з зерном, протягом 20 ночей.

Про це повідомляє Nikcenter.

РФ регулярно обстрілює порти Ізмаїла та Рені, які розташовуються вздовж річки Дунай і кордону з Румунією. Через блокування моря це – фактично єдиний для України водний шлях експорту продовольства. Крім Подунав’я, зазнали руйнувань також одеський та чорноморський порти.

По порту в Рені “прилітало” більш ніж протягом 8 ночей, по Одеському – 5, а по Ізмаїльському – мінімум 3.

Команда Nikcenter зібрала на інтерактивній карті всі удари загарбників по зернових об’єктах Миколаївської та Одеської областей з початку повномасштабного вторгнення. На ній можна побачити, як змінювався хлібний терор на півдні України.

Карта ударів РФ по зернових об'єктах в Одеській та Миколаївській областях
Карта ударів РФ по зернових об’єктах в Одеській та Миколаївській областях

Всього, за даними Міністерства розвитку громад, у липні-вересні російські обстріли пошкодили та частково знищили понад 105 об’єктів портової інфраструктури Одещини.

Примітно, що влада і Міністерство оборони РФ не заявляють відкрито про свої численні атаки по українських портах і агропідприємствах. За два місяці вони зробили лише кілька заяв про обстріли Подунав’я: нібито, вони там знищили паливо для військових. Про пошкодження сотні цивільних промислових об’єктів – ні слова.

Таку продовольчу кризу Росія намагається лише використати на свою користь. Агресор посилив удари по портовій і зерновій інфраструктурі, щоб змусити так званий Захід піти на поступки і зняти заборону на російські поставки зерна і добрив.

Детальніше про знищення українського хлібу на півдні читайте у матеріалі Nikcenter “Зерновий терор: як Росія нищить агропромисловість у Миколаївській області”. 

Також раніше ми з’ясували, як росіяни на окупованих територіях привласнюють продукцію українських аграріїв і продають її в РФ через онлайн-сервіси. Дивіться про це ву відеоблозі “Мародерство Z: що з награбованого продають на російському Avito“.

ворожі обстріли, зерносховища, Одеса


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER