Більше 200 звернень до комісії ОВА: на які медзаклади найбільше скаржаться миколаївці

Лікарняна палата

Жителі Миколаївської області здебільшого скаржилися через анонімний канал ОВА на три медичні заклади. Йдеться про дитячу клінічну лікарню та центр онкології, а також міську лікарню Миколаєва №5. 

Про це управління охорони здоров’я Миколаївської ОВА розповіло журналістам Nikcenter.

У кінці липня під час візиту на Миколаївщину президент розкритикував стан місцевих лікарень. Незабаром в обласній військовій адміністрації створили анонімний канал для скарг громадян на стан медзакладів. Для вивчення цих звернень створили окрему групу. 

За півтора місяці комісія ОВА отримала понад 300 звернень, з яких близько 200 – безпосередньо стосувалися проблем у медзакладах.

В обласному управлінні здоров’я заявили, що більшість скарг були на обласну дитячу клінічну лікарню, обласний центр онкології та миколаївську міську лікарню №5. Місцеві жителі не задоволені умовами в їхніх стаціонарних відділеннях та якістю роботи медперсоналу.

Зазначимо, що теперішній очільник обласного управління здоров’я Максим Безносенко очолював центр онкології до жовтня 2021 року. Nikcenter з’ясував, що він володіє будинком на понад 500 кв. м в “Царському селі” в Миколаєві. Разом з цим посадовець отримував під час війни матеріальну допомогу з бюджету.

Поки що після перевірок скарг нікого з керівництва медзакладів не звільнили. В Миколаївській ОВА стверджують, що кадрові рішення будуть робити після шансу на виправлення помилок. 

Встановлюється постійний контроль за поступовим створенням комфортних умов перебування пацієнтів. Керівникам та власникам лікарняних закладів наполегливо рекомендовано до кінця року виправити недоліки, на які є фінансова спроможність”, – повідомило обласне управління охорони здоров’я на запит журналістів.

Також миколаївці повідомляли про відсутність у медзакладах ліків, які гарантуються пацієнтам державою. В деяких лікарнях миколаївцям доводилося сплачувати за ліки чи послуги, які забезпечуються за рахунок бюджету. Однак, як стверджують в управлінні охорони здоров’я, такі скарги надходили без зазначення назв медичних закладів.

Раніше Nikcenter з’ясував, що в Миколаєві пацієнти з інсультом витрачали на гарантоване державою лікування до 20 тис. грн в міській лікарні №1. Крім цього, лікарі призначали їм дороговартісні препарати з недоведеною ефективністю.

Після розслідування Nikcenter міське управління охорони здоров’я зробило директорці медзакладу Марії Грачовій “останнє попередження”, однак до відповідальності не притягло.

жителі Миколаєва, лікарні, Миколаївська ОДА


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER