Поверніть героїв додому: в Одесі пройшла акція на підтримку військовополонених

У суботу, 5 серпня, в Одесі пройшла акцію на підтримку військовополонених та зниклих безвісти українських військових, які перебувають у лапах ворога та чекають на повернення додому. 

На заході були присутніми родичі українських захисників, які розповіли власні історії, повідомляє Nikcenter.

Учасники акції в Одесі

Тетяна із травня 2022 року чекає з російського полону свого сина. Захисник України перебував у Оленівці, коли у ніч з 28 на 29 липня росіяни вчинили там страшний теракт, вбивши щонайменше 53 українських військових. Ще понад 130 полонених українських захисників були поранені, серед них – і син Тетяни.

«Після Оленівської трагедії він дав інтерв’ю двом каналам. І я побачила його стан повністю. Я бачила, як він лежить, яку йому надають медичну допомогу. Йому поставили гирю на розтяжку, в нього роздроблена стегнова кістка ноги і от йому надали таку допомогу. Сказали, що складанням будуть займатися на українській стороні. «Ждіть обміну і там нададуть вже вам кваліфіковану медичну допомогу хірургічну», – розповідає жінка. 


На заході нагадали про жертв російського теракту в Оленівці

Від трагедії в Оленівці вже минув рік. Точної кількості жертв теракту, влаштованого росіянами у «бараку 200», як відтоді називають місце жорстокого вбивства наших героїв, невідомо досі. Тетяна розповідає: Оленівка, у якій поранили її сина та вбили його побратимів, для неї – великий особистий біль. Для того, щоб нагадати про військовополонених, які не захищені жодними конвенціями, сьогодні жінка одягнула вбрання зі згадкою про теракт. 

«Ми бачили з останнього обміну, які вийшли наші військовополонені. Там одежа не мала за що вчепитися. Вони настільки худі. Я, побачивши це, буду далі боротися за наших військовополонених всіх. І особливо за Оленівський барак. На даний момент з Оленівського бараку ще 130 військовополонених знаходяться в полоні, не зважаючи на те, що вони пройшли таке жахіття і вони дивом вижили в тому страшному бараку», – розповіла Тетяна. 

В акції на підтримку полонених взяли участь діти

Акція в Одесі стала 52-ю на рахунку громадської організації, яка влаштовує заходи на підтримку військовополонених в Україні та за її межами. ГО «Захист – обʼєднання волонтерів» із серпня 2022 року проводила подібні акції переважно у Хмельницькому, та зрештою вийшла і на міжнародний рівень.

Координаторка акції Леся Стебло з учасниками заходу

Координаторка акції «Поверніть героїв додому» Леся Стебло розповідає: для них важливо постійно нагадувати в Україні і за кордоном, що Росія – це країна-агресор, яка вбиває дітей та українських громадян.

«Ми зустрілися з родинами військовополонених на одному із заходів, який проводився в молодіжному центрі у Хмельницькому. І, комунікуючи, ми вирішили, що можемо як громадськість зробити для наших родин військовополонених. Ми запропонували проводити щотижневу безстрокову акцію «Поверніть героїв додому». Її мета – привернути увагу суспільства до питань військовополонених, привернути увагу українців і не тільки українців до того, що війна триває, що ціна кожного прожитого дня надзвичайно висока», – розповідає волонтерка. 

Організатори акції окремо наголошують на тому, як важливо нагадувати про зниклих безвісти військових. Серед тих, хто отримав такий статус, – Василь, який захищав Україну в Луганській області. 

«З 10 березня 2023 року син вважається безвісти зниклим. Сподіваємось, що десь знайдеться, може в полоні, найкраще, щоб живим повернувся. Чекаємо, молимося, сподіваємось», – говорить батько військового Роман. 


Учасники акції в Одесі

Раніше подібна акція, організована рідними морських піхотинців, пройшла у Миколаєві. В заході взяли участь дружини, батьки, діти та близькі військовополонених українських воїнів та військових, які вважаються зниклими безвісти. Вони вийшли із плакатами з написами «Вони боролися за наше життя, тепер ми боремося за їхню свободу», «Забуття гірше зради» та «Поверніть морпіхів додому».

 

Фото Альони Соломонової 

війна в Україні, обмін полоненими


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER