У Миколаєві на завершення затяжного ремонту тротуару віддали 7,5 млн грн: ціни на деякі матеріали завищені втричі

 

Департамент ЖКГ Миколаївської міськради без конкурсу уклав договір із ДП «Лідер» на поточний ремонт тротуару з велодоріжкою вартістю 7,5 млн грн. Мова йде про один квартал вулиці Космонавтів, який почали ремонтувати ще в 2021 році.

Про це повідомляє Nikcenter з посиланням на ProZorro.

Вперше про упорядкування тротуару на кварталі по вулиці Космонавтів від Електронної до Вінграновського зайшла мова у 2021 році. Після двох спроб провести тендер департамент ЖКГ уклав договір з одеським ДП «Лідер» за переговорною процедурою. На той час закупівля мала назву «поточний ремонт об’єкта благоустрою, розташованого на зеленій зоні по вул. Космонавтів».

Очікувалося, що «Лідер» до кінця 2021 року облаштує 1815 кв.м тротуару за 2,8 млн грн: у вартість входили демонтаж старого асфальту, облаштування основи та укладання тротуарної плитки на площі 1,8 тис. кв.м. Чиновники департаменту обіцяли тут «затишний простір для відпочинку», велодоріжку, енергозберігаючі світильники. Щоправда, в кошторисі договору з «Лідером» були витрати лише на тротуарну плитку.

Але підрядник вчасно свої зобов’язання не виконав. Спочатку строк дії договору продовжили на рік, а в грудні 2022-го – зменшили обсяг робіт та вартість вдвічі, до 1,4 млн грн.

Змінений кошторис зафіксував, що виконані лише роботи з демонтажу старого покриття та облаштування так званих «корит» під тротуарне покриття. Мешканці одного з великих житлових масивів Миколаєва залишилися із «смугою перешкод» замість тротуару на довгих півтора року.

 

Нарешті, у липні цього року департамент ЖКГ проводить тендер за процедурою відкритих торгів з особливостями. Тепер вже на «поточний ремонт тротуару з велодоріжкою» на площі 3626 кв.м.

Єдиним учасником виявилося вже знайоме ДП «Лідер», з ним і уклали договір.

Тепер переможець має час на виконання робіт до 15 вересня. Зокрема, буде облаштовано близько 1200 кв.м нової тротуарної плитки. Також буде заасфальтовано майже 1,5 тисячі кв.м велодоріжки, підготовлено понад 1,7 тисячі кв.м газонів тощо.

Ціни на будматеріали завищені втричі

Аналіз документів тендеру, який провів Nikcenter, показав, що у затвердженому кошторисі ціни деяких будівельних матеріалів значно завищені.

Зокрема, щебінь фракції 20-40 мм зараховано за ціною 1480 грн/куб.м. Тим часом моніторинг державного «ДерждорНДІ» зафіксував у червні інші ціни для Миколаївської області: від 436 до 522 грн/куб.м. Схожа ситуація із ціною на піщано-щебеневу суміш. Якщо «Лідер» у кошторисі вказав 1490 грн/куб.м, то офіційний моніторинг – від 498 до 639 грн/куб.м.

Крім того, підрядник одночасно продав одному і тому самому замовнику однаковий матеріал за різними цінами. Так, у кошторисі на ремонт тротуару по Електронній ціна бітумної емульсії становить 27869 грн/т. А от у договорі на ремонт дороги на розі Новозаводської та проспекту Миру ціна бітумної емульсії суттєво менша: 22970 грн/т. Обидва договори укладені в один день, в обох випадках замовник – Департамент ЖКГ, а виконавець – ДП «Лідер».

Дочірнє підприємство «Лідер» зареєстровано в Одеській області. Вже сьомий рік воно успішно освоює бюджет на ремонти доріг у південних областях України. За цей час на Миколаївщині фірма отримала підрядів на 150 млн грн, левову частку – від департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради.

Раніше Nikcenter розповідав, що у квітні-травні у Миколаєві роздали понад 260 млн грн на ремонт доріг і тротуарів. При цьому пов’язані між собою підрядники заклали різні ціни на асфальтобетон.

Департамент ЖКГ, ремонт доріг, тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER