Нужденні і підозрювані: скільки грошової допомоги з бюджету отримали мільйонери-віце-мери Одеси під час війни

Чотири із шести заступників мера Одеси фігурують у кримінальних провадженнях, пов’язаних із корупцією. В їхніх активах люксові автівки Mercedes, GMC, Audi та Harley-Davidson за сотні тисяч доларів, маєтки, бази відпочинку, брендовий одяг та коштовні ювелірні вироби. Володіння всім цим не зупиняє їх від простого людського бажання отримати матеріальну допомогу за рахунок платників податків. Центр журналістських розслідувань дослідив, які виплати із бюджету під час війни отримували віце-мери Одеси.

Відсутність майна і розкішне життя в Інстаграм

Заступник Одеського міського голови Павло Вугельман разом із самим мером Геннадієм Трухановим фігурує у гучній справі про купівлю будівлі заводу «Краян» за завищеною вартістю. Хоча місцевий суд виправдав Труханова, Вугельмана та решту фігурантів, Вищий антикорупційний суд поновив розгляд цієї справи. У квітні ВАКС застосував до Павла Вугельмана запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у 5,3 млн грн, тоді як, за даними слідства, чиновник причетний до розкрадання з бюджету Одеси понад 92,6 млн грн.

Судячи із того, що Вугельман і зараз бере участь у різноманітних публічних заходах, кошти на те, аби вийти із СІЗО, у нього знайшлися. 

В Одеській міськраді Центру журналістських розслідувань повідомили, що протягом минулого року Павлу Вугельману нараховували в середньому скромні 12 тис. грн зарплати та щомісячну премію, яка завжди перевищувала його посадовий оклад і подекуди сягала 25 тис. грн. 

Найцікавіше, підозрюваний у причетності до розграбунку бюджету Вугельман не відмовився від матеріальної допомоги із казни. У листопаді він отримав 44 тис. грн матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань, і ще стільки ж – у грудні на оздоровлення.  

Ми поцікавились, які саме матеріально-побутові питання має заступник мера Одеси. Можливо, він потребує коштів для того, аби оплачувати оренду житла, адже, згідно даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, ані Павло Вугельман, ані найближчі члени його родини не володіють жодним обʼєктом нерухомості. Єдиною у родині власницею нерухомого майна є Ілона Чорненька, сестра Павла Вугельмана. Вся сімʼя – сам заступник мера Одеси, його дружина та батьки – прописані в одній квартирі, Чорненькій належить однокімнатна квартира, нежитлове підвальне приміщення на понад 190 кв. м, та ще одна трикімнатна квартира в Одесі. 

Дружина Павла Вугельмана Вікторія із 2015 року володіє автівкою Range Rover Sport, придбаною із салону. Нинішня вартість такої машини становить близько 1,5 млн грн.

Фото із Інстаграм Вікторії Вугельман

Батько Павла Вугельмана Володимир із 2014 року – щасливий власник Mercedes-Benz S-класу, так само придбаного із салону. Зараз така вживана автівка коштує не менше 2,5 млн грн. Та, судячи із соцмереж Вікторії Вугельман, свекор часто дає машину їй в користування.

Фото з Інстаграм Вікторії Вугельман

Сам Павло Вугельман офіційно не має ні автівки, ні бізнесу. Одна із компаній, яка раніше належала чоловіку, нині переписана на його матір, 75-річну Людмилу Вугельман. Дружина заступника мера ніде не працює, про що повідомила на початку минулого року правоохоронцям після  скоєння ДТП. 

Та офіційна відсутність роботи, а також відсутність будь-яких обʼєктів нерухомості у родини, не заважає Вікторії Вугельман вести розкішний спосіб життя. В своєму профілі в Інстаграм дівчина регулярно зʼявляється у коштовних брендових речах та прикрасах. Серед них – речі Наташі Зінько, відомої дизайнерки та за сумісництвом дружини Володимира Галантерника, якого НАБУ вважає організатором злочинної схеми з привласнення бюджетних коштів Одеси, а серед громадськості прийнято називати «тіньовим власником» Одеси.

Фото з Інстаграм Вікторії Вугельман

Регулярно у соцмережах Вікторія Вугельман демонструє і відпочинок, зокрема на яхтах та приватних бортах.

Фото з Інстаграм Вікторії Вугельман

Центр журналістських розслідувань спробував дізнатися у Павла Вугельмана, на які кошти члени його родини ведуть такий спосіб життя, та чи вважає він, враховуючи це, доцільним отримувати матеріальну допомогу із бюджету під час війни. Проте поговорити із посадовцем нам не вдалося.

Злочинне угруповання з соціально-побутовими проблемами

Наприкінці минулого року трьом заступникам мера Одеси НАБУ повідомило про підозру в участі у злочинній організації, яка, за даними слідства, займалася корупційними схемами у міській раді. Йдеться про першого зама Михайла Кучука (нині звільнений), а також Світлану Бедрегу і Олега Бриндака. Окрім спільного кримінального провадження, всіх їх обʼєднує ще й те, що торік, під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, вони не відмовилися від грошової допомоги з бюджету. 

Мільйонер Михайло Кучук, тодішній перший заступник Геннадія Труханова, отримав 53,9 тис. грн матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Ще у 2021 році Кучук, якому торік знадобилась грошова допомога за рахунок платників податків, декларував величезні статки своєї родини. 

Серед них – понад 5 млн грн, закордонний бізнес, нерухомість у Греції та Чехії, ювелірні прикраси і годинники за сотні тисяч гривень: Breguet, Vacheron Constantin, Hysek та Ulysse Nardin. Наразі, згідно даних із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Михайлові Кучуку належать будинок і земельна ділянка в Одесі, апартаменти на 1,8 тис. кв. м, 5-кімнатна квартира та кафе. На частину цього майна нині накладено арешт Вищим антикорупційним судом.

Якими автівками володіють віце-мери Одеси та їхні родичі

У власності Михайла Кучука – найдорожча автівка серед всіх заступників міського голови Одеси. Йому належить американська GMC Yukon 2019 року випуску, яку нечасто можна зустріти в Україні. Нині така автівка коштує щонайменше 5 млн грн. 

GMC Yukon 2019. Фото з інтернету

На додачу до майна Кучука, його дружині Ірині Криловській належать база відпочинку у Затоці, дві земельні ділянки, будинок на Київщині та ще одна квартира в Одесі.

Михайло Кучук та Геннадій Труханов. Фото із соціальних мереж

Найбільшу серед всіх заступників мера Одеси матеріальну допомогу – понад 124 тис. грн – отримала Світлана Бедрега. У червні їй нарахували 64 тис. грн матеріальної допомоги на оздоровлення, ще 60 тис. грн – на вирішення соціально-побутових питань у листопаді.

На всіх протягом минулого року заступники мера Одеси отримали понад пів мільйона гривень матеріальної допомоги

Офіційно Світлані Бедрезі належать трикімнатна квартира, будинок та земельна ділянка в Одесі. На частину майна Бедреги, як і Кучука, зараз накладено арешт Вищим антикорупційним судом.

Світлана Бедрега та Павло Вугельман. Фото із соціальних мереж

Олег Бриндак, який є третім заступником міського голови Одеси, підозрюваним в участі у злочинній організації, що займалася корупційними схемами, теж не відмовився від грошової допомоги. У 2022 році йому нарахували 48 тис. грн матдопомоги на оздоровлення та 42 тис. грн для вирішення соціально-побутових питань. Офіційно Олег Бриндак є власником лише земельної ділянки, на яку і наклав арешт ВАКС. 

Дружина ж Бриндака Валентина володіє Mazda CX-5 2018 року випуску, вартість якої нині оцінюють у понад 1 млн грн. Наприкінці грудня 2021 року, коли Вищий антикорупційний суд призначив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, Олегу Бриндаку вдалося вийти із СІЗО. Можливо, аби покрити витрати на заставу, встановлену судом у розмірі понад 24 млн грн, Бриндаку і знадобилася матеріальна допомога за рахунок бюджету.

Олег Бриндак. Фото із соціальних мереж

Центр журналістських розслідувань звертався до приймалень всіх посадовців, які отримували матеріальну допомогу із бюджету під час надважкого для українців року, проте отримати коментарі від них не вдалося. 

У департаменті бухгалтерського обліку та звітності Одеської міської ради Центру повідомили, що для отримання матеріальної допомоги посадовці особисто звертаються із відповідними заявами. 

«Всі заяви погоджуються мером. Посадові особи звертаються із заявами, хтось звертається, хтось – ні. Ми нараховуємо, ми не маємо права не виплатити», – відповіли спеціалісти на запитання журналіста щодо підстав нарахування матеріальної допомоги заступникам мера.

Заступники Труханова люблять швидкість і бюджетні гроші

Ще двоє заступників Геннадія Труханова, Дмитро Жеман та Сергій Тетюхін, судячи із інформації, наявної у Єдиному реєстрі судових рішень, не фігурують у кримінальних провадженнях, як їхні колеги. Та, так само, як і вони, торік і Жеман, і Тетюхін отримували грошову допомогу за рахунок платників податків. 

Дмитру Жеману під час війни нараховували матдопомогу двічі: 38 тис. грн – на оздоровлення, і ще стільки ж – для вирішення соціально-побутових питань.

Жеману, який потребував грошової допомоги з бюджету, належить мотоцикл Harley-Davidson FLTRXS 2019 року, вартість якого становить понад 1,5 млн грн. 

Harley-Davidson FLTRXS 2019. Фото з інтернету

Жодної нерухомості у власності Дмитра Жемана Центру знайти не вдалося. Його дружині Тетяні належать лише дві земельні ділянки на Одещині. А ще – придбана із салону наприкінці 2021 року Audi Q8, вартість якої становить не менше 3 млн грн.

Audi Q8 2021. Фото з інтернету

Сергій Тетюхін у 2022 році отримував двічі по 44 тис. грн грошової допомоги з бюджету Одеси. Як і його колезі, Тетюхіну гроші були потрібні і для оздоровлення, і для вирішення соціально-побутових проблем. 

Цікаво, що в березні цього року Тетюхін став власником будинку на Одещині площею 222 кв. м та земельної ділянки під ним. Також заступнику мера Одеси належать дві квартири в Одесі: дво- та трикімнатна. 

Як і Дмитро Жеман, Сергій Тетюхін полюбляє швидкість. Він володіє мотоциклом HONDA NC 750 2015 року, вартість якого зараз становить близько 500 тис. грн. Також Тетюхін їздить на автівці Volkswagen Tiguan 2019 року. Такі машини наразі коштують близько 1,5 млн грн. 

Volkswagen Tiguan 2019. Фото з інтернету

Отримати коментарі Дмитра Жемана та Сергія Тетюхіна щодо їхньої потреби в отриманні матеріальної допомоги за бюджетний кошт Центру журналістських розслідувань не вдалося. Запитання про те, чи вважають віце-мери Одеси етичним отримання матдопомоги, зважаючи на їхні статки, Центр передав до пресслужби міської ради.

Сергій Тетюхін та Дмитро Жеман. Фото із соцмереж

Минулого року лише оплата матеріальної допомоги всім заступникам Труханова обійшлася бюджету Одеси більше, ніж в пів мільйона гривень. Самому меру Одеси таких виплат у 2022 році не нараховували, однак він залишається «хорошим» прикладом для своїх підлеглих, адже щонайменше двічі йому висували підозру у корупційних правопорушеннях – розкраданні бюджету та недостовірному декларуванні. 

Наприкінці минулого року керівник головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський висловив надію, що притягнути топ-посадовців регіону до відповідальності все-таки вдасться. 

«На нашу думку, ми зібрали достатньо доказів для притягнення до відповідальності топ-посадовців місцевого самоврядування за виявлені факти корупції», – сказав він. 

Та навряд вдасться притягнути до моральної відповідальності мільйонерів, які не соромляться використовувати бюджетні кошти за будь-якої можливості. Навіть тоді, коли більшість українців жертвує останніми грошима, аби забезпечити потреби наших захисників і наблизити довгоочікувану перемогу над ворогом. 

корупція, Одеські новини, Труханов


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Коментарів (1)

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER