Евакуація дітей, порятунок тварин: херсонці борються із затопленням внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Фото

Жителі Херсону та частини населених пунктів області намагаються боротися з затопленням внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Місцеві жителі евакуюються з сіл та районів міста, яким загрожує найбільша небезпека. Ті ж, хто залишається на безпечніших територіях, рятують домашніх тварин та власноруч протистоять воді. 

Центр журналістських розслідувань фіксував наслідки катастрофи, спричиненої ворогом.


Затоплені вулиці Херсона

Жителі Херсона, які від початку повномасштабної війни перебували під окупацією ворога, а після звільнення в листопаді потерпали від щоденних обстрілів, від ранку 6 червня переживають наслідки чергового терористичного акту російських окупантів. Ворог підірвав дамбу Каховської ГЕС, що спричинило затоплення декількох районів обласного центра та населених пунктів на Херсонщині.


Жителі Херсона на вулицях міста

Загалом вже відомо про 1335 будинків у Херсонській області, які опинилися під водою. 


Херсонські вулиці вдень 6 червня

Місцева влада організувала евакуацію мирних жителів – перший потяг із херсонцями, які рятуються від води, вже зустріли в Миколаєві. Та в Херсоні все одно залишаються люди, зокрема діти, які вийшли на вулиці.

Херсонські діти на вулицях затопленого росіянами міста

Навіть за таких умов херсонська малеча не втрачає оптимізму. 


Місцеві жителі не залишають домашніх тварин

Ближче до вечора в деяких районах вже було по коліно води. Сміливі херсонці пересуваються вулицями міста, рятуючи при цьому домашніх улюбленців.

Херсонець рятує чотирилапих

Тварин переносять у спеціальних клітках та просто на руках. Деякі – блукають затопленими вулицями самотньо.

Життя безпритульних тварин у Херсоні опинилося під загрозою

Через високий рівень води подекуди містян вже не пропускають автівками – місцеві жителі вимушені евакуюватися пішки.

Загрожує затоплення і автівкам місцевих жителів

Місцева влада прогнозує, що настане критичний момент, після якого відбудеться осушення частини водойм, що призведе до поліпшення ситуації з затопленням, та вода почне відходити.

За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, ситуація в місті наразі не є критичною. Проте такий сценарій можливий. 

«Є загроза більшого підмиву гідростанції. Якщо це станеться, буде зруйновано дамбу і приблизно за годину ми зможемо побачити в Херсоні ще плюс три метри підвищення рівня води. І це вже критична ситуація. На зараз такої немає. Це найгірший варіант, який може бути», – сказав на брифінгу Олександр Прокудін. 

В оперативному командуванні «Південь» припустили, що російські окупаційні війська намагаються створити техногенну катастрофу, щоб вплинути на рух Сил оборони в регіоні. За словами Наталі Гуменюк, ворог давно підготувався до можливого підриву дамби, а тепер, втомившись очікувати українського наступу, нервово здійснив підрив, щоб його зупинити. 

“Це істеричний прояв реагування, оскільки вони усвідомлювали, що рух Сил оборони все одно відбудеться і в такий спосіб намагалися вплинути на Сили оборони для того, щоб не відбулося форсування Дніпра, якого вони побоювалися, й висадка на лівий берег”, – сказала Наталя Гуменюк. 

Раніше голова Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що миколаївцям поки не варто панікувати через підрив дамби Каховської ГЕС, адже загроза для регіону наразі мінімальна.

Фото Альони Соломонової

Каховська ГЕС, підрив Каховської ГЕС, Херсон


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER