Битва за 90 мільйонів: АМКУ не дозволив Миколаївелектротрансу скасувати закупівлю колійного обладнання

 

Дніпровський «Трансгосп», який пов’язують з оточенням Корбана, двічі завадив спробам КП «Миколаївелектротранс» скасувати тендер вартістю 90 млн грн. На конкурсі мало бути придбане обладнання для заміни трамвайної колії на вулиці Потьомкінській.  

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію системи ProZorro.

Багаторічний ремонт вулиці Потьомкінської, якою проходить один з провідних трамвайних маршрутів Миколаєва, зустрів майже детективну перепону. Миколаївелектротранс уже третій місяць не може ані завершити, ані скасувати великий тендер на закупівлю обладнання для ремонту трамвайної колії на одній з головних ділянок.

Конкурс з очікуваною вартістю 90 млн грн було оголошено в лютому поточного року. На ньому мали придбати рейки, шпали, залізничні стрілки тощо.

Свої пропозиції подали дві фірми з Дніпра: ТОВ «Укрспецзбут» та ТОВ «Трансгосп». Жоден з учасників не зменшував ціни під час торгів. Пропозиція «Укроспецзбуту» виявилася на 5,5 млн грн дешевшою.

Аукціон відбувся 22 лютого. За п’ять днів, 27 лютого, на технічній раді Миколаївелектротрансу виявилося, що на запланованій ділянці колії потрібні рейки іншого типу, ніж було включено до тендерної документації. Тому замовник відмінив тендер.

Але «Трансгосп» оскаржив це рішення в Антимонопольному комітеті. На думку учасника, замовник мав просто змінити номенклатуру товарів закупівлі вже після визначення переможця.

АМКУ встав на бік скаржника і вже 9 березня зобов’язав Миколаївелектротранс скасувати рішення про відкликання тендера. Миколаївці виконали вимогу Антимонопольного комітету і в той же день знову відмінили тендер. Тепер з посиланням на відсутність потреби в закупівлі.

Причина: неможливість заміни трамвайної колії на ділянці від 3-ої Слобідської до 6-ої Слобідської, оскільки через аварійний каналізаційний колектор на ділянці просідає ґрунт. Проблему підтвердив водоканал, який не зміг назвати строків заміни колектору.

Утім, дніпровський «Трансгосп» знову подав  скаргу до Антимонопольного комітету на це рішення Миколаївелектротрансу. Зрештою, АМКУ вдруге скасував рішення миколаївського комунального підприємства, з посиланням на те, що наведені підстави недостатні для відміни тендеру.

Ремонт колії на Потьомкінській буде завершено, але не цього разу

Миколаївелектротранс виконає рішення АМКУ і завершить спірний конкурс, сказав журналісту Центру директор підприємства Юрій Сметана. Але переможець небажаного тендеру одержить значно менше ніж 90 мільйонів: рейки, залізничні стрілки та інше найдорожче  обладнання закупати будуть пізніше.

«Оскарження рішення в суді буде тривати довго, а частина цього обладнання, ті ж болти і гайки, нам потрібні для поточної діяльності. Наші запаси вже вичерпуються. Тому наші фахівці перевірять документи учасників і визначать  переможця. Але обсяг буде менший. Обладнання, яке потрібно для заміни колії на ділянці від 3-ої до 6-ої, і далі до парку закупати будемо після того, як водоканал проведе тут санацію колектору», – сказав Юрій Сметана. 

Згідно з даними реєстру юридичних осіб, ТОВ “Трансгосп” зареєстровано в Дніпрі зі статутним капіталом 2 тис. грн. Засновниками є Леонід Рудовський та «КУА «Аурум». Останнє, на думку медіа, пов’язане з оточенням Геннадія Корбана. Фірма отримала на держзакупівлях кілька контрактів на постачання залізничного обладнання, переважно в Дніпропетровській області. Геннадій Корбан – скандально відомий  бізнесмен і політик,  лідер партії УКРОП, очільник штаба оборони Дніпра, торік позбавлений українського громадянства рішенням президента Володимира Зеленського.

Нагадаємо, розмови про необхідність капітального ремонту вулиці Потьомкінської точаться в Миколаєві понад десять років. Вулиця мала б розвантажувати транспортний потік у центрі міста. На заваді стоїть аварійний стан трамвайної колії, автомобільних переїздів та дорожнього полотна. До того ж під проїжджою частиною проходять теплові та каналізаційні мережі.

Навесні 2020 року заступник міського голови Сергій Коренев оцінив вартість повного ремонту вулиці Потьомкінської, від 1-ої Воєнної до Нікольської, у 400 млн грн.

Від Лягіна до Садової заміна колії  разом з благоустроєм вулиці було виконана до початку російського вторгнення за 8,2 млн грн.

У вересні минулого року Миколаївелектротранс без конкурсу уклав договір з ТОВ «ДІ КОР-БУД» на благоустрій трамвайного полотна та прилеглої території вздовж ще трьох кварталів вулиці Потьомкінської за 16,7 млн грн.

Миколаївелектротранс, тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER