Україна вироблятиме ядерне паливо для атомних енергоблоків, яке замінить російське

Україна готова виробляти ядерне паливо, яке в майбутньому зможе експортувати до європейських країн. Промислове виробництво може розпочатися у 2023 році.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає Центр журналістських розслідувань.

Одне з українських підприємств вироблятиме тепловидільні збірки ядерних реакторів атомних електростанцій. Компоненти використають для виробництва ядерного палива на базі підприємства Westinghouse в місті Вестерос у Швеції.

«На жаль, багато європейських країн залишаються залежними від російських ядерних технологій. Водночас Україна, відмовившись від російського ядерного палива, перевела свої атомні енергоблоки на ядерне паливо американського виробника Westinghouse. Здійснити такий перехід також виявили бажання Чехія, Словаччина, Фінляндія, Болгарія. І в перспективі Україна може стати постачальником ядерного палива для цих країн», – зазначив міністр.

Українське підприємство зможе вийти на власну лінію з виробництва ядерного палива через три роки.

Нагадаємо, уряд Польщі ухвалив рішення про будівництво першої в країні атомної електростанції. Перша атомна електростанція буде побудована на базі американської технології реакторів AP1000.

атомні електростанції, виробництво, експорт в ЄС

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER