Жителі Миколаєва зможуть отримати компенсації за ремонт мереж водопостачання у багатоповерхівках: умови програми

Марія Іваннікова

У Миколаєві розробили та прийняли програму, згідно якої співвласники багатоквартирних будинків зможуть отримати компенсації витрат на ремонт внутрішньобудинкових мереж водопостачання.

Рішення про затвердження програми було прийнято під час засідання сесії Миколаївської міської ради у четвер, 9 березня.

Згідно програми, відшкодування за ремонт мереж водопостачання у багатоквартирних будинках зможуть отримати ОСББ та управляючі компанії, але це стосується лише тих мереж, що розташовані у підвалах будинків. Сума компенсації складатиме 50% від загальної вартості виконаних робіт та витрачених матеріалів, проте не має перевищувати 150 тис. грн.

Під час обговорення депутат міської ради Дмитро Січко запропонував розширити програму, передбачивши відшкодування коштів за ремонт мереж водопостачання не тільки у підвальних приміщеннях, а і у квартирах будинків, якщо із цим будуть згодні інші співвласники. Однак зміна не була затверджена. Зокрема, свою незгоду депутат Дмитро Іванов пояснив обмеженістю бюджету. 

«Ми виводимо на це все всього лише 40 млн. Ми сьогодні підрахували – на це потрібно 210 млн, дай бог щоб ми вклалися в ці 46 млн за те, що зруйноване. Тому не треба розширювати програму», – сказав він. 

Депутат Андрій Янтар вважає, що необхідно передбачити, аби участь у програмі могли брати співвласники тих будинків, які раніше не отримували співфінансування із бюджету на виконання інших ремонтних робіт. 

«Я вважаю, що з позиції справедливого розподілу бюджетних коштів треба в програмі записати, що пріоритет в участі в цій програмі надаватиметься тим багатоповерховим будинкам, які не брали участь в програмах 90/10 і 70/30. І друге: нам треба приймати програми і для приватного сектору, тому що ми створюємо програми тільки для багатоповерхових будинків і забуваємо про те, що в нас є приватний сектор», – сказав Андрій Янтар. 

Депутатка Олена Кисельова також відзначила дискримінаційні ознаки та корупційні ризики цієї програми. Вона просила перенести розгляд програми на той час, коли будуть гроші на її реалізацію, та направити її на антикорупційну експертизу, але цю пропозицію не підтримали інші депутати.

“Дана програма за певних обставин потенційно несе в собі корупційні ризики. Вона не проходила комісію. Програма має бути вивчена і пройти певний шлях. Якщо вона не вирішує сьогодні фінансову проблему, і ми не будемо витрачати в найближчі два тижні кошти на неї, хай вона полежить до наступного розгляду. Сьогодні вона не готова… Вона надає переваги одним особам порівняно з іншими, тобто носить ознаки дискримінації – переваги за визначенням проживання у багатоквартирних будинках”, – сказала Кисельова. 

Проте, попри зауваження, програму було прийнято. Згідно рішення, за реєстрацію учасників програми та оцінку компенсацій відповідатиме нова комісія, яка буде створена при департаменті ЖКГ Миколаївської міської ради.

Нагадаємо, російські окупанти ще у квітні 2022 року підірвали водопровід у Киселівці, яким у Миколаїв надходила вода. Військові експерти вважають, що армія РФ навмисне використала вибухівку та зруйнувала трубопровід. 

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER