США і партнери підтримують розширення «Зернової угоди» на Миколаївщину – на перешкоді безпекова ситуація в регіоні

Україна, США та інші міжнародні партнери, які долучені до так званої «Зернової угоди», підтримують її розширення на Миколаївську область, та залучення до роботи ініціативи миколаївських портів. Проте наразі на заваді стоїть безпекова ситуація в регіоні, яку вважають гіршою, ніж в Одеській області, заявили під час спільного брифінгу у п’ятницю, 24 березня, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

За словами віце-прем’єр міністра Олександра Кубракова, питання про розповсюдження дії «Зернової угоди» на миколаївські порти, які через війну фактично припинили свою роботу, розглядається постійно. Проте наразі жодної конкретики із цього приводу немає. 

Віце-прем’єр міністр Олександр Кубраков

«Ми кожного разу, при кожній можливості піднімаємо це питання перед нашими партнерами, перш за все, по «Зерновій угоді», перед Туреччиною, перед ООН.  Сподіваюсь, що врешті-решт досягнемо успіху в цьому питанні. Звичайно, в Миколаєві інша безпекова ситуація на сьогоднішній день, ніж в Одесі», – сказав він. 

Кубраков наголосив, що вирішення цього питання залежить в першу чергу від успіхів України на полі бою: 

«Як було і перед початком «Зернової ініціативи», в момент, коли російські війська були вибиті з острову Зміїний, в момент, коли російські кораблі більше не загрожували портам Великої Одеси. Одразу з’явилась «Зернова ініціатива». 

Олександр Кубраков висловив сподівання, що невдовзі і порт «Миколаїв», і порт «Ольвія» зможуть відновити свою роботу. 

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк запевнила, що перспективи для вступу миколаївських портів до «Зернової угоди» уже є. 

“Сполучені Штати підтримують ідею розширення коридору до Миколаєва. І насправді це є в перспективі. Але ми маємо розуміти, що ця криза, яка зараз поглибилася в світі, має одну причину в цьому. Це російська агресія. І якби російська агресія припинилася, то ця криза була б вирішена набагато швидше, – підкреслила Бріджит Брінк. 

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк

Маріанна Уорл, заступниця директора Всесвітньої продовольчої програми в Україні, наголосила на надважливій місії «Зернової угоди» – боротьбі з голодом у світі. 

«Як ми пам’ятаємо, під час закриття портів, коли вони не працювали, ціни на зерно зросли приблизно на 40%. І я наведу приклад, що збільшення ціни на зерно на 1%, на жаль, призводить до того, що приблизно 10 мільйонів людей починає страждати від голоду», – Маріанна Уорл.

Заступниця директора Всесвітньої продовольчої програми в Україні Маріанна Уорл

За її словами, сьогодні учасники брифінгу були присутніми під час завантаження чергового судна, яке вирушило де Ємену. Маріанна Уорл запевнила, що це є дуже важливою гуманітарною місією для однієї із найбідніших країн у всьому світі. 

Олександр Кубраков повідомив, що це – вже шосте судно, яке попрямує до Ємену. 

«Сьогодні ми були свідками того, як завантажується шосте судно, яке буде прямувати в Ємен. В Ємені найкатастрофічніша ситуація на сьогоднішній день в плані харчової безпеки», – розповів міністр. 

В свою чергу Бріджит Брінк вкотре підкреслила, що Росія саботує вивезення українського зерна. Водночас, за її словами, міжнародні партнери намагатимуться зробити все можливе, аби наростити темпи. Адже робота “Зернової угоди” не лише забезпечує світ продовольством, а й сприяє розвитку української економіки, що зазнала великого удару через повномасштабну війну. 

«Я хотіла би наголосити на тому, що ми повинні підтримувати і продовжувати цю ініціативу. І ми повинні нарощувати темпи поставок. Наразі 100 кораблів у Босфорській протоці очікують проходження інспекції і зараз, зважаючи на те, що Росія штучно накладає певні обмеження щодо проведення інспекції і обробки суден до відправки, ми можемо відправляти два-три судна на день, хоча насправді без додаткових обмежень це могли би бути 45 суден», – сказала Бріджит Брінк. 

Також у ході брифінгу міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що станом на зараз вдалося вивезти більшу частину минулорічного врожаю країни. 

«Зібрали 70 млн тонн, залишилось вивезти 14-15 тонн зерна. При середній роботі коридору це зерно вивезуть до нового врожаю», – запевнив міністр. 

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський

Раніше Центр журналістських розслідувань проаналізував, як росіяни цілеспрямовано нищать агропромисловість Миколаївщини. Місцеві фермери сподіваються на відновлення роботи та на свій страх і ризик збираються засівати поля. 

Олеся Баранцевич, фото Альони Соломонової

миколаїв, повномасштабна війна


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER