Змусили присідати і знімали на телефон: в Одесі звільнили викладачів університету внутрішніх справ, які привселюдно покарали курсанта

В Одеському державному університеті внутрішніх справ звільнили викладачів, які напередодні змусили на плацу присідати курсанта за порушення внутрішнього режиму. Керівництво навчального закладу запевняє, що викладачі перевищили свої повноваження, застосувавши фізичне покарання. 

Про це стало відомо у вівторок, 28 лютого, під час брифінгу керівництва університету, передає Центр журналістських розслідувань

Напередодні у місцевих телеграм-каналах поширили відео, на якому курсант університету, тримаючи над головою взуття, присідає на плацу. В цей час його знімали на телефон двоє викладачів навчального закладу, ще один – стояв поряд.

Повідомлялося, що курсанта таким чином покарали за сушіння кросівок на підвіконні. Відео викликало обурення у суспільстві, через що із заявою вийшло керівництво закладу. 

Ректор Одеського державного університету внутрішніх справ, полковник поліції Дмитро Швець заявив, що такі покарання до курсантів не застосовують і оприлюднений випадок є неприпустимим. 

«Ви всі бачили відео. Розумію, що вам неприємно, неприємно багатьом громадянам. Передумовою цьому було зауваження, яке пов’язане з порядком внутрішнім, порядком, який є не тільки в нашому закладі, в багатьох закладах. За даним фактом проведено службове розслідування», – заявив ректор. 

Ректор Одеського державного університету внутрішніх справ Дмитро Швець

За його словами, після оприлюдненого відео працівників, які застосували до курсанта фізичне покарання, звільнили з Одеського державного університету внутрішніх справ і направили матеріали для їхнього звільнення з Національної поліції. Також, за словами ректора, призначено службове розслідування. 

Заступник начальника управління професійного навчання департаменту освіти, науки і спорту Тарас Бондарина підтвердив, що ситуація виникла через те, що курсант другого курсу сушив взуття у місці, яке для цього не відведено. 

«Це курсант другого курсу, який вже не новачок, він усвідомлював, що це буде порушенням. Тим більше, є відповідні побутові умови для забезпечення їхнього побуту. Їм відведено кімнати, де вони можуть просушити взуття і особисті речі після прання. Зрозуміло, що це є порушенням внутрішнього режиму з боку курсанта. Однак форми виховання у вигляді присідань у нас немає», – зазначив Тарас Бондарина. 

За його словами, викладачі мали провести з курсантом виховну бесіду, ще раз пояснити йому необхідність дотримання внутрішнього розпорядку, чим було достатньо обмежитись. 


Також в ході брифінгу головний спеціаліст відділу психологічного забезпечення департаменту персоналу В’ячеслав Гриценко повідомив, що курсант, до якого було застосовано покарання у вигляді фізичних вправ, продовжує навчання. Психолог провів анкетування всіх курсантів, за результатами якого переконує, що більшість із них має нормальний психологічний стан, а у випадку виникнення проблем – може звернутися безпосередньо до керівництва університету. 

Нагадаємо, у Миколаєві аудитори виявили збитки на комунальному підприємстві «Миколаївські парки»

МВС, Одеса


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER