«Нам не потрібні гроші», – Сєнкевич розповів про допомогу Данії для Миколаєва та уникнення корупційних ризиків

У Миколаєві місцева влада разом із данськими партнерами підписала угоду про створення спеціального комітету системної допомоги Миколаєву, початок роботи якого планується найближчим часом. При цьому міська влада просить Данію надавати допомогу конкретними речами і засобами, а не грошима, аби уникнути корупційних скандалів. 

Про це у середу, 25 січня, розповів міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич в інтерв’ю НІС-ТВ.

За його словами, угода про створення комітету системної допомоги Миколаєву була підписана під час візиту делегації з Данії 13 січня. Її реалізація планується найближчим часом. 

“Це публічна частина тієї історії, яка розвивається між Данією та Миколаєвом. Звичайно, що вся допомога, яка йде від Данії, обліковується. Ще на початку нашої бесіди про співробітництво ми говорили про те, що плани про відновлення Миколаєва – це майбутнє, але є в нас термінові речі, які нам потрібно терміново закрити. Це стосувалося техніки, насосного обладнання, труб, дизельних генераторів та ін.”, – розповів Сєнкевич. 

При цьому Олександр Сєнкевич заявив, що просить Данію про надання допомоги не у вигляді грошей, а конкретними засобами, яких потребує місто. Таким чином, на його думку, можливо уникнути корупційних ризиків. 

«Нам не потрібні гроші для цього – нам потрібно, щоб все це було закуплене Данією і передано нам “в натурі”. Багато людей казали: “Буде допомога – будуть розкрадати.” Тому, щоб не було таких кримінальних корупційних скандалів, я не хочу, щоб допомога Данії торкалась якимось чином грошей чи проводились якісь процедури закупівель», – заявив він. 

Задача комітету полягатиме в аналізі проблем та потреб області, пояснює Сєнкевич. До його складу входитимуть представники міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, а також представники обласної та міської влади. Вони будуть реєструвати допомогу та планувати її використання. 

Нагадаємо, незалежні експерти за допомогою знімків із супутників та дронів перевірили зібрану місцевою владою Миколаєва інформацію про розмір збитків від російської агресії та вийшли на попередню оцінку у 852 млн євро. Детальніше про відбудову міста Центр журналістських розслідувань писав у матеріалі «Повоєнне відновлення Миколаєва»

Раніше Єврокомісія відреагувала на корупційні скандали та перестановки у владі.


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER