Авто на Новий рік: на Миколаївщині у 2022 році за рахунок бюджету придбали 62 автівки

Протягом 2022 року бюджетні установи та комунальні підприємства Миколаївської області придбали 62 авто загальною вартістю понад 50 млн грн.

Центр журналістських розслідувань проаналізував, хто в регіоні поповнив свій автопарк за рік великої війни.

Найбільшими замовниками легкових машин стали обласна поліція, рятувальники, комунальні підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» та «Очаків-сервіс». Тим часом найбільше автівок на Миколаївщину поставили київська компанія «Ніко Мегаполіс», одеська «БАЗІС» та миколаївська «Терра Моторс». 

Відзначимо, що після початку російської навали миколаївські замовники скасували свої оголошені тендери на придбання легкових автомобілів. Перші закупівлі розпочалися лише в червні 2022-го. Однак найбільше машин було придбано під кінець року, в грудні.

Саме в останні дні 2022 року ГУ Нацполіції в Миколаївській області кількома угодами придбало 31 спеціалізоване легкове авто на загальну суму 25,9 млн грн. Із цих коштів 20,8 млн грн отримало київське ТОВ «Ніко Мегаполіс» за 25 автомобілів на базі кросовера Suzuki Vitara.

Зазначимо, що ціна однакових машин в одного постачальника коливалась від 794 тис. грн до 881 тис. грн. В сумі можлива переплата за вказані автівки перевищує пів мільйона гривень.

Зокрема, 6 машин були придбані по 851 300 грн за штуку, ще 3 – по 881 500 грн за одну, окремим договором була придбана одна автівка за 811 400 грн, ще 5 машин по ціні 864 500 грн за штуку, і нарешті, партія в 10 авто була закуплена по ціні 794 тис грн за одну машину.

Всі закупівлі проводилися без залучення електронної системи, тексти договорів на ProZorro відсутні, а предмет закупівлі позначено за одним шаблоном: «Спеціалізований автомобіль СКС-SVT-74CП на базі Suzuki Vitara». Однаковий і термін поставок машин: до 26 грудня 2022 року.  

Центр журналістських розслідувань звернувся до поліції по коментар. Однак пояснити телефоном причини значної розбіжності в ціні на одні й ті самі машини в одного постачальника посадова особа, вказана в контактах за цими закупівлями, відмовилася. На інформаційний запит нам відповіли, що різниця в ціні автомобілів викликана додатковим оснащенням.

– Вартість кожного окремого спеціалізованого автомобіля на базі  Suzuki Vitara залежала від технічної спеціфікації автомобіля, наявності/відсутності кольорографічних схем та написів на кузові автомобіля, виду додаткового спецалізованого обладання, – повідомив т.в.о. начальника управління логістики та матеріально-технічного забезпечення ГУНП в Миколаївській області Сергій Перегуда.  

За даними сервісу YouControl, ТОВ «Ніко Мегаполіс» зареєстровано в селі на Київщині у 2020 році, його бенефіціаром вказано Івана Миколайчука, що мешкає в Лондоні. У 2021 році виручка компанії склала близько 1,5 млрд грн, з них лише 70 мільйонів отримано на ринку держазамовлень.

Раніше Центр повідомляв про друге за вартістю поповнення автопарку в регіоні: три загони головного управління ДСНС в Миколаївській області в листопаді  придбали разом 8 комфортабельних кросоверів SKODA KAROQ STYLE на 9,1 млн грн у дочірнього підприємства «БАЗІС», бенефіціаром якого є  одеський бізнесмен Олександр Кауфман. Кросовери рятівників виявилися найдорожчими автоновинками цього року: 1,1 мільйона гривень за штуку. Ці закупівлі також проведені безх залучення електронної системи та без конкурсу, але ДСНС розмістили в ProZorro тексти договорів. Щоправда, в цих документів немає відомостей про якісь додаткові вимоги до коштовних машин, які б дозволили їх розглядати як пристосування до виконання спецальних професійних завдань. 

І, нарешті, також в листопаді, 6 легкових автомобілів придбало КП «Миколаївоблтеплоенерго» на загальну суму 4,6 млн грн. Нагадаємо, підприємство ще до війни намагалося оновити свій автопарк, але наміри придбати люксові авто спричинили скандал в місцевих медіа та соцмережах.

Оновлення відбулося минулого року. Зокрема, збитковий теплопостачальник придбав без конкурсу 4 кросовери MG HS за ціною 878 тис. грн за штуку, а також один седан  MG 5 за 559 тис. грн у миколаївського ТОВ «Терра Моторс».

ТОВ «Терра Моторс» зареєстровано у Миколаєві у 2011 році, має двох засновників в рівних долях: Віталія Лозенко та Дмитра Волощенка. 

Нагадаємо, в жовтні Кабмін прямо заборонив у публічних закупівлях підписувати угоди з компаніями, що мають кінцевих бенефіціарів з Росії чи Білорусі. 

Ще 5 автівок у 2022 році придбало очаківське комунальне підприємство «Очаків-Сервіс» на загальну суму 2,4 млн грн: пара RENAULТ DUSTER, один RENAULT LOGAN та два FORD TRANSIT. Переваги одному постачальнику очаківці не надавали.

Раніше Центр журналістських розслідувань писав, що Миколаївська область посіла третє місце за вартістю контрактів на ремонт та утримання доріг, заплативши підрядникам 700 млн грн без конкурсу.


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER