Пропаганда зробила «героя» з херсонського проросійського моряка-скандаліста

Створення штучних «героїв» та різного роду «прикладів для наслідування» – один з найчастіше використовуваних прийомів російської пропаганди. Роблять це і підконтрольні росіянам медіа з окупованої частини Херсонської області.

Росіяни роблять «героїв» переважно з військових, які брали участь в загарбницькій війні проти України, віддаючи перевагу загиблим, яких значно легше міфологізувати. А медіа-посіпаки окупантів аби виконати «соціальне замовлення», змушені задовольнятися людьми, які просто «за Росію», навіть за наявності у них одіозної репутації.

Зокрема, підконтрольний окупантам херсонський телеканал «Таврія» оприлюднив в мережі, а інші медіа-колаборанти підхопили сюжет про херсонця Ігоря Хвостова, якого зараз позиціонують як «моряка, волонтера і письменника».

В сюжеті можна побачити архівні кадри, зняті в Херсоні під час проросійських акцій, активним учасником яких був Хвостов, а також кадри, зняті під час окупації, які свідчать, що людина стала колаборантом. Чоловік активно брав участь в заходах окупантів, допомагав їм проводити так званий «референдум».

Незадовго до визволення Херсона Ігор Хвостов втік в Росію. Зараз він живе в Ставропольському краї, вже отримав російський житловий сертифікат і хоче видавати написані ним романи. Про їх зміст автор розповів в інтерв’ю, яке дав пропагандистам. Перший роман – «про важке життя росіян в Україні», другий – «про росіян, які прагнуть змінити на краще свою крану і доходять до висновку, що починати треба з себе».

Судячи з таких синопсисів, художній рівень цих творів, скоріше за все, залишає бажати на краще. Але їх ідеологічна і пропагандистська складова, а також біографія автора, ймовірно, таки зроблять романи привабливими для якихось російських видавців.

Раніше про Ігоря Хвостова згадувалося дуже мало. Власне, можна знайти лише одну згадку – про влаштований їм скандал. Моряк близько двох років працював на компанію-судновласника, яка перебуває в «чорному списку» Міжнародної федерації транспортників (МФТ/ITF) через велику кількість випадків невиконання зобов’язань перед найманими працівниками. Ця робота закінчилася для Хвостова тим, що він барикадувався на своєму судні, вимагаючи виплати грошей, які, за словами моряка, судновласник заборгував йому за півроку. Чим закінчилася ця історія, невідомо.

Про інші, літературні та ще якісь, досягнення Ігоря Хвостова, повідомлень в мережі немає.

Але підконтрольні Росії пропагандисти роблять «героїв» навіть з таких людей, бо все, що вони мають в своєму розпорядженні, – зрадники з одіозною репутацією.

Нагадаємо, на окупованій частині Херсонщини загарбники не здатні проводити пропагандистські заходи без завезених учасників і глядачів.             


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER