В 2023 році очікується катастрофічне зниження народжуваності в Україні – соціологи

Повномасштабна війна негативно вплинула не лише на економічні показники. Через надмірну смертність українське населення може суттєво скоротитися.

Про це повідомили в Інституті демографії та соціальних досліджень НАН України, передає Центр журналістських розслідувань.

Експерти оцінюють втрати населення від війни як катастрофічні. Рівень народжуваності, що і до того був низьким, впав ще більше.

«Я мрію, щоб до 2030 року нас було 35 мільйонів. На жаль, цього може не бути. Тому що війна триває, ми втрачаємо людей через надмірну смертність. Це не лише загиблі, а й ті, що вмирають через стреси, перевантаження, неякісне харчування, недостатність медичної допомоги», – розповіла директор Елла Лібанова.

До того ж зріс темп міграції, що також негативно впливає на демографічні показники. Перспектива повернення українців додому залежить від тривалості війни. Адже чим довше люди перебуватимуть закордоном, тим більше вони адаптуються та не захочуть повертатися додому. Якщо українці втратили житло та роботу під час війни, в них відсутні причини для повернення.

Нагадаємо, за час війни Росія вбила 450 українських дітей. Російські терористи не шкодують навіть безневинних дітей, намагаючись знищити майбутнє покоління української нації.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER