Херсонське пропагандистське медіа хизується нагородою від Телеграм-каналів з мізерною аудиторією

Пропагандистське медіа «Таврія», яке зараз працює на окупованій росіянами частині Херсонської області, перемогло в номінації «Головна позитивна подія 2022 року» конкурсу «Zаслуги 2022», влаштованого двома російськими Телеграм-каналами, які мають в своїх назвах слово «пропаганда». Це – «Блокнот пропагандиста» и «Центр анализа и изучения пропаганды».

Телеграм-канал «Таврії» оприлюднив повідомлення російського пропагандиста Олександра Малькевича, який є куратором цього медіа. Звісно, Малькевич трактує перемогу каналу в конкурсі як визначну подію. Пише про відновлення мовлення пропагандистського каналу як про «подвиг». І згадує події 20 жовтня 2022 року, коли співробітники каналу потрапили під обстріл, переправляючись через Дніпро на лівобережну частину області.

При цьому Малькевич не згадує, що цю переправу росіяни влаштували вночі, коли зазвичай переправляється і військова техніка. Тому ЗСУ саме в цей час завдавали удари по ворогу. Цивільне населення вночі не користувалося переправою, бо вона з 20.00 до 08.00 була формально закритою, до того ж в Херсоні діяла комендантська година. Тобто росіяни свідомо наражали своїх пропагандистів на небезпеку і підставляли їх під удар заради звинувачення українців.

Разом з херсонськими пропагандистами в конкурсі «Zаслуги 2022» перемогли російський політик Дмитро Медведєв (номінація «Кращий спікер по СВО»), пропагандист Семен Пегов (в номінації для воєнкорів) і репер Акім Апачев (в номінації для діячів культури). Тобто, компанію херсонським пропагандистам склади завзятий україноненависник і апологет ядерної війни, одіозний пропагандист, репер, який оспівує російське злочинне угруповання «ЧВК Вагнера».

Олександр Малькевич пише, що після втечі на лівобережжя телекомпанія «Таврія» змогла відновити мовлення «попри гігантські складнощі». Скоріше за все, мається на увазі відтік кадрів: пропагандистське медіа залишили майже всі російські і кримські співробітники. Приводом стали події 20 жовтня, коли росіяни і кримчани зрозуміли, що в будь-який момент можуть стати «сакральними жертвами» заради пропагандистського розголосу. Під час жовтневих подій загинув продюсер Олег Клоков, який приїхав в Херсон з Санкт-Петербурга. Інші «варяги» не захотіли, щоб їх спіткала така ж доля.

Зокрема, відомо, що навіть директор «Таврії» Володимир Абдулаєв (його попередня посада – директор «ОплотТВ» і «ДНР») зараз змушений бути і оператором, і монтажером, і графічним дизайнером.

Зараз «Таврія» висвітлює «хороше життя» людей на частині Херсонської області, яка поки що лишається під російською окупацією. Також телеканал насаджує культ особи російського диктатора Володимира Путіна.

Щодо Телеграм-каналів, які проводили конкурс «Zаслуги 2022», то «Блокнот пропагандиста» має 5,2 тис. передплатників, а «Центр анализа и изучения пропаганды» – трохи більше 200-т.

Тобто, медіа, нагородою від яких хизується «Таврія», неможна назвати масовими і впливовими. Але хтось інший просто не звертає уваги на «успіхи» херсонських пропагандистів.

Нагадаємо, після визволення Херсона від російських загарбників підконтрольні їм херсонські Телеграм-канали суттєво змінили свій контент, і зараз там спостерігається відчутна криза.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER