Після деокупації Херсона: Вашингтон і Брюссель обговорюють можливі перемовини між Україною та РФ

Закриті консультації між Вашингтоном і Брюсселем передбачають короткострокове переговорне вікно з Росією, яке може виникнути після звільнення Україною Херсона.

Про це повідомляє італійське видання La Repubblica.

Так, у розмовах, які циркулюють між лідерами НАТО та співрозмовниками з ЄС, відштовхуються від припущення, що російські війська зараз перебувають під тиском.

"Вони не здатні успішно реагувати на український наступ. Їхня реакція зосереджена в оборонному ключі на руйнуванні інфраструктури – електрики, води, мостів, доріг, будівництві потрійної лінії окопів і використанні природних бар'єрів, таких як річка Дніпро. Мета – уповільнити просування українських військ. Херсон – це не просто місто: вирішальне для доступу до моря і фундаментальне для контролю над водними ресурсами і річковим транспортом. Відвоювати його означало б назавжди змінити напрямок конфлікту" – зазначає видання.

Саме тому зі США – через Брюссель – надходить меседж, який також є запрошенням для української влади: якщо і коли Херсон буде повернутий, тоді можна починати переговори. З позиції сили, а не слабкості.

Зауважується, що Білий дім вперше почав гіпотетично припускати конкретний шлях такого типу. Однак зараз, без Херсона, такий шлях неможливий.

"Ще й тому, що починати переговори на цьому етапі означало б лише дати московській армії час на реорганізацію. Словом, спочатку треба закріпити деякі стратегічні наріжні камені" – зазначають у ЗМІ.

Більше того, є два фундаментальних аспекти, на яких адміністрація США наголошує у щоденних обмінах думками з союзниками по НАТО. Перший стосується російської загрози застосування тактичних ядерних бомб. Хоча це вважається формою стримування, яка наразі не є активною, вона все ще залишається ризиком, якого слід уникати. Також тому, що в такому випадку не тільки майже неминуче буде широкомасштабна реакція із застосуванням звичайних озброєнь, але й стане важко стримати нервозність деяких союзників, таких як поляки, які зараз представляють партнера ЄС, найбільш близького до Вашингтона у військовому відношенні.

Інша проблема стосується відносин з Китаєм.

"З втратою Херсона криза колишньої Червоної армії стане очевидною. На даний момент для Сполучених Штатів повна поразка Путіна матиме гірший результат: передача контролю над Росією Китаю. Це було б все одно, що кинутися з вогню в полум'я. Тому краще мати ворожого лідера, з синцями, але незалежного від Пекіна" – зазначає видання.

Нагадаємо, в Кремлі розробили низку рекомендацій, або методичок, для російських пропагандистів, які повинні готувати аудиторію до того, що РФ може залишити Херсон.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER