Призупинення бойових дій буде використане Путіним для підготовки нового наступу – ISW

Путін скористається будь-яким призупиненням війни, аби підготуватися до нового наступу на Україну, йдеться в останньому звіті ISW.

В Інституті вивчення війни США зазначають, що наміри російського президента щодо України навряд чи зміняться. Тож за рахунок призупинення бойових дій РФ зможе заморозити лінію фронту в найкращому для себе вигляді, аби згодом розпочати нову агресію вже з новими силами. 

"Ті, хто прагне міцного миру в Україні, повинні чинити опір спокусі заморозити лінії бойових дій за межами міжнародних кордонів України", – попередили аналітики.

Якщо Україна відновить контроль над усім західним берегом річки Дніпро, росіяни, швидше за все, вважатимуть наземні атаки на південний захід надзвичайно важкими. Таким чином, довготривала обороноздатність Миколаєва, Одеси та всього українського узбережжя Чорного моря значною мірою залежить від звільнення західного Херсона.

Річка Дніпро має бути не першою лінією оборони України, а останньою. Переправи через річки дуже складні, але їх можна полегшити, якщо атакуючий може зробити всі приготування прямо на річці, включаючи створення захищених артилерійських позицій, попереднє розміщення мостового обладнання, накопичення необхідних припасів і, як правило, створення всієї інфраструктури, необхідної для переходу, вважають в Інституті вивчення війни США.

Також в ISW назвали інші ключові території для результату війни.

У східній частині Херсонської та західної частини Запорізької областей має враховувати питання безпеки та економіки через розташування Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в Енергодарі. Станція забезпечувала значну частину електроенергії України до вторгнення 2022 року, і її втрата вимагатиме значних інвестицій для заміни генерувальних потужностей та, можливо, перепроєктування елементів української електромережі.

Таким чином, звільнення Енергодару має вирішальне значення для стримування витрат часу та грошей на відновлення економіки України.

Відновлення життєздатної української економіки, яка не потребує великих обсягів довгострокової міжнародної фінансової допомоги, потребує повернення економічного району Донбасу під контроль Києва.

Військові вимоги для цього відновлення включають визволення Україною Маріуполя, а також автомобільних та залізничних мереж на північ через Волноваху у бік Донецька та на захід у бік Мелітополя та Запоріжжя. Для встановлення надійного українського контролю над Маріуполем необхідно звільнити хоча б частину земель, захоплених у 2014 році. Лінія контролю, що виникла внаслідок цього вторгнення, проходила надто близько до міста, щоб дозволити його захисникам уникнути оточення перед рішучими атаками.

Аналогічні економічні аргументи справедливі для історично-промислових міст Донецька, Сєвєродонецька та Луганська. В решті районів окупованого північного сходу України баланс економіки зміщується насамперед в аграрний сектор.

Однак на північному сході України є кілька стратегічно важливих територій. Міста Сватове, Старобільськ і Біловодськ розташовані на великих транспортних розв'язках, контроль над якими частково визначає, які бази в самій Росії окупанти можуть використовувати для прямої підтримки майбутніх нападів на Україну.

Кримський півострів нарешті стратегічно важливий як для НАТО, так і для України. Російська окупація півострова дозволяє Росії розміщувати протиповітряні та протикорабельні ракети на 325 кілометрів на захід.

Це дозволяє Росії розміщувати авіацію в Севастополі приблизно на 300 кілометрів на захід, ніж авіабази на території РФ. Ці відмінності мають велике значення для масштабу та розмаху повітряної та ракетної загрози, яку Росія може представляти для південно-східного флангу НАТО, а також для здатності Росії підготувати та підтримати майбутні вторгнення в Україну.

Нагадаємо, радник президента Туреччини повідомив про намір Путіна "укласти велику угоду із Заходом".  

ISW


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER