В Херсонській області дуже знизився попит на російські паспорти

Відомо, що не приходять отримувати окупаційні «документи» навіть ті, хто подавав заявку на їх оформлення, і перш за все – чоловіки.

Таке зниження активності пов’язане з так званою «частковою мобілізацією» в Росії і певною вірогідністю того, що на фронт можуть бути відправлені ті чоловіки, які отримали російський паспорт і через це «засвітилися» в окупаційних базах даних.

Новини про мобілізацію в Росії призвели до масового виїзду з Херсонської області сімей, де є чоловіки у віці до 45 років. Виїжджали вони здебільшого за кордон через окупований Росією Крим, користуючись тим, що окупанти поки що випускають на півострів усіх людей, які їх не цікавлять. Тобто, не є колишніми або діючими військовими, правоохоронцями, чиновниками, працівниками органів прокуратури і суду, журналістами, не належать до деяких інших категорій.

Серед втікачів – чимало людей, лояльних до окупантів. Вони свого часу навіть подали заявки на оформлення російських паспортів, віддали дітей на очне навчання в херсонські школи, які працюють під патронатом окупантів, сподівалися отримувати обіцяні Росією грошові виплати для сімей з дітьми шкільного віку. Але перспектива для чоловіків бути мобілізованими змусила такі сім’ї тікати.

І через проросійські погляди тікали вони не на вільну від окупації частину України, а за кордон, сподіваючись повернутися в Херсонську область після закінчення бойових дій і скасування усіх рішень про мобілізацію.

Представники окупаційної влади Херсонської області казали, що в регіоні немає мобілізації на кшталт «Л/ДНР», але колаборантам не вірять навіть люди, лояльні до Росії.

Точна кількість людей, яка залишила Херсонщину після появи чуток про ймовірну мобілізацію в регіоні, невідома. Але мешканці територій, які межують з Кримом казали про чималий потік машин в бік пунктів пропуску «Чонгар» і «Каланчак».

Втечу за кордон через Крим можуть дозволити собі лише ті люди, які не тільки впевнені, що пройдуть окупантський пункт пропуску, а ще й мають кошти на дуже недешеву подорож. Поїздка власним авто обійдеться у чималу суму. Якщо скористатися послугами перевізників, які вивозять людей через Крим і Росію в Грузію або країни Балтії, то вартість – 500-600 доларів з людини (18,5 тис. – 22,2 тис. грн).

Лояльні до окупантів люди, які не мають можливості виїхати, зараз у переважній більшості утримуються від подання заявок на російські паспорти, не бажаючи фігурувати в окупантських базах даних.

Зараз в пунктах прийому документів на російські паспорти не те що немає черг (в Херсоні вони були з травня по вересень), там майже немає відвідувачів.

Через мобілізацію в Росії, «Л/ДНР» і чутки про її проведення на загарбаних РФ територіях Півдня України окупанти втрачають на Херсонщині лояльний контингент – людей, які були готові отримувати російські паспорти і ставати повноцінними «громадянами Російської Федерації».

Нагадаємо, в Херсоні окупанти кажуть, що «все спокійно» і «евакуації немає», а російські «експерти» пишуть, що місто спіткає доля Донецька.   

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER