В Херсоні окупанти кажуть, що «все спокійно» і «евакуації немає», а російські «експерти» пишуть, що місто спіткає доля Донецька

Представники окупаційної влади Херсонщини запевняють, що просто «відправляють на відпочинок до Росії» тисячі мешканців області і намагаються «спростовувати українські фейки про масову евакуацію».

В той же час пропагандисти, які обслуговують окупантів пишуть, що «в Херсоні все мирно і спокійно», але при цьому прогнозують… посилення обстрілів.

Так званий «виконуючий обов’язки губернатора Херсонської області» Володимир Сальдо каже, що 30 тисяч людей (прогнозована кількість тих, кого хочуть «відправити на відпочинок в Росію») – занадто мала кількість, щоб казати про масову евакуацію з Херсонської області.

Але навіть менша кількість людей достатня для пропагандистських сюжетів про «величезну кількість біженців з Херсонщини від укрофашистів». Росіяни у разі вдалого наступу ЗСУ і деокупації Херсонської області протягом жовтня можуть перетворити «відпочинок» на примусову депортацію.

До речі, окупанти подовжили термін перебування людей в своїй країні з двох тижнів до місяця, скоріше за все, не маючи розуміння щодо подальшого розвитку подій.

Свідчення розгубленості окупантів – і суперечливі новини, які публікують підконтрольні їм медіа. Зокрема, 10 жовтня вони писали про «мирне життя» в окупованому Херсоні в протиставлення новинам про рашистські обстріли українських міст.

І в той же день чимало колаборантських медіа передрукували публікацію російського «військового аналітика» Юрія Подоляки, який припускає, що Херсон може спіткати доля Донецька, тобто – значне посилення обстрілів.

Але Донецьк обстрілюється росіянами з пропагандистською метою. Тому можна припустити, що російський пропагандист видав наміри своїх работодавців.

Але поки що невідомо, як буде розвиватися ситуація в Херсоні і області. Лише відомо, що окупанти нібито вже вивезли «на відпочинок» близько 5 тисяч людей, переважна більшість з яких – діти.

Нагадаємо, представники окупаційної влади кажуть про готовність Криму, а також Краснодарського і Ставропольського країв Росії прийняти «на відпочинок» до 10 тисяч людей.

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER