Війна, ностальгія за совком і пропаганда з дитинства: як живуть ті, хто обстрілює Миколаїв

Змалку росіян виховують пропагандою. Дітей залучають до військових свят і парадів. Не дивно, що коли виростають, вони йдуть із війною в чужі країни, а їхні родичі пишаються цим. Центр журналістських розслідувань проаналізував соцмережі російських окупантів, які нищать Миколаїв, та їхніх сімей. Ми покажемо вам декого із них: хто вони, як живуть і що думають про «спецоперацію». 

Війна головного мозку 

Російські окупанти із 291 артилерійської бригади, які обстрілюють Миколаїв та передмістя, пишаються своїм статусом військових. Вони гордовито публікують власні фото у формі, діляться дописами з цитатами про військову службу і пафосно розповідають про свої «здобутки».

Російська пропаганда зробила з них героїв і захисників. Це, а також відносно велика зарплатня, спонукали долучитися до лав контрактної армії чимало молодих росіян – майбутніх окупантів.

Скріншот зі сторінки в Однокласниках матері російського військовослужбовця Дмітрія Радька

Більшість військовослужбовців 291 артилерійської бригади зі списку, опублікованого розвідкою, – росіяни віком 24-30 років.

 

Переважно вони живуть в селищах чи невеликих містах західної частини Росії. І, судячи з їхніх соцмереж, окрім проходження строкової служби, більше нічого не встигли зробити. 

Фото із сторінок в Однокласниках сержанта Дєніса Маткіна, матері Мєнтая Габдушева і матері Вячеслава Поддубняка

26-річний рядовий Роман Марущенко у російському війську щонайменше з 2016 року. За даними української розвідки, він також служить у складі 291 бригади, яка базується в Інгушетії та наразі знаходиться поблизу Миколаївщини. На своїй сторінці в одній із соцмереж Марущенко зазначив, що «Временно не доступен!». 

Роман Марущенко на фото справа. Фото з Інстаграм-профіля окупанта

Його «яскраве» і «сповнене пригод» життя складається зі служби: казарми, інших російських військових, форми та алкоголю. Принаймні, нічого іншого у соцмережах Марущенка немає. Алкоголь, схоже, вживають прямо на місці несення служби. 

Фото з Інстаграм-профіля Марущенка

Його колега, 28-річний гранатометник Міхаіл Музиченко постить у своїх соцмережах світлини у військовій формі, зроблені усюди, де тільки можна. Зокрема, фотографується з їжею. 

Фото зі сторінки Музиченка в Однокласниках 

До його світлини з важкою російською зброєю, імовірно гаубицею Мста-Б, родичка Татьяна Мяснікова пише: «Миша ты у нас как супер герой». 

Фото зі сторінки Музиченка в Однокласниках

У 2018 році хлопак отримав медаль за участь у «контртерористичної операції на Кавказі», яку, звісно ж, виклав у соцмережах. 

Фото зі сторінки Музиченка в Однокласниках

Трохи раніше, 9 травня 2017-го, росіянин запостив фото іншої медалі – «За ратну доблесть». На цю світлину знову набігли родичі Музиченка із вітаннями. Вояка і сам гордовито зазначив, що отримав медальку за «проявлені при виконанні військового і громадянського боргу в умовах, поєднаних з ризиком для життя, та інші заслуги в період знаходження в зоні збройного протистояння». Насправді ж, такі відзнаки отримують російські військові, які були на Донбасі, в Сирії, в Афганістані та на Кавказі. Які реальні «заслуги» мають там російські військові, знає чи не весь світ. 

Фото зі сторінки Музиченка в Однокласниках

Тоді юнак ще рахував дні до дембеля, але, схоже, вирішив у російському війську затриматись. 

«Герой» Сталін і «герой» Путін

Якщо типових військових 291 артилерійської бригади відрізняє гордість за свою службу та переконання, що вони – боги війни, то їхніх родичів, особливо старшого покоління, відрізняє туга за Радянським Союзом та любов до пропаганди. 

Сталін для них – найкращий правитель, а Путін, який асоціює себе з першим, «кращий в світі лідер». А хто з цим не згодний, той ворог народу. 

Ось бабця 26-річного окупанта, рядового Сєргєя Кадєрова, Рімма Ямінова із міста Щучье Курганської області Росії. 

Фото зі сторінки Рімми Ямінової (Кадєрової) в Однокласниках

Вона постить у соцмережах пропагандистські ролики, у яких кадирівці розповідають, як українські воїни нібито тримали в заручниках мирних маріупольців поблизу «Азовсталі». 

«Когда их освободили, они выходили, целовали, обнимали нас и говорили о том, что они рады нас видеть. Плакали», – запевняє на відео боєць «тік-ток військ» з Чечні. 

Бабця Рімма вважає ватажків так званих «Л/ДНР» героями. 

Скріншот зі сторінки Рімми Ямінової (Кадєрової) в Однокласниках 

А тим, хто розвалив, на її думку, «великий» Радянський Союз, досі не може пробачити. 

Скріншот зі сторінки Рімми Ямінової (Кадєрової) в Однокласниках

І, звісно ж, бабця постить світлини свого онука, окупанта Сєргєя зі зброєю, гордо підписуючи «Мой внук». 

Фото зі сторінки Рімми Ямінової (Кадєрової) в Однокласниках

43-річний рядовий із 291 артбригади Андрєй Чернишов, хоч за Радянського Союзу пожив і небагато, за ним теж дуже сумує. 

Фото зі сторінки Чернишова у ВКонтакті 

«Нефть – 60 долларов, доллар – 80 копеек, хлеб – 16 копеек, медицина – бесплатно, обед в столовой – 1 рубль, электричество – 4 коп. за кВт. Золотое время», – такий допис, підкріплений фотографією Леоніда Брежнєва, розміщений на сторінці окупанта. Дійсно, золоті часи. Цікаво, що Чернишову, який нині сумує за Совком, в останній рік правління Брежнєва було… аж три роки. Хороша пам’ять. 

Скріншот зі сторінки Чернишова в Однокласниках

Так само, як й СРСР, російський окупант обожнює кривавого російського президента. 

Скріншот зі сторінки Чернишова в Однокласниках 

Його погляди поділяє і мати іншого окупанта із 291 бригади Дєніса Маткіна.

Фото зі сторінки Бєднової в Однокласниках

Наташа Бєднова вічного президента РФ вважає найкрутішим лідером в світі. 

Скріншот зі сторінки Бєднової в Однокласниках

Жінка постить міфи кремлівської пропаганди про героїчних росіян, які рятували поранених мешканців Маріуполя. Однак причинно-наслідкові зв’язки, які дозволили б зрозуміти, хто кого насправді вбивав, у росіян, схоже, не працюють взагалі. 

Скріншот зі сторінки Бєднової в Однокласниках

Однак за рівнем маячні всіх перевершив батько цього ж окупанта, Євгєній Маткін, теж колишній військовослужбовець. 

Окупант Дєніс Маткін з батьками. Фото зі сторінки старшого Маткіна в Однокласниках

На своїй сторінці він постить дописи про поганих американців та хороших росіян. 

Скріншот зі сторінки Євгєнія Маткіна в Однокласниках

Все починається з дитинства

На відміну від всього цивілізованого світу, діти і війна для росіян – невід’ємні одне від одного. До прикладу, бабця рядового Сєргєя Кадєрова Рімма постить у соцмережах світлини переодягненого у російську військову форму немовляти. Із георгіївською стрічкою на додачу. 

Скріншот зі сторінки Рімми Ямінової (Кадєрової) в Однокласниках

Не новина, що день, коли б мали пам’ятати про величезні жертви, які принесла Друга світова війна, для росіян став приводом влаштувати веселий маскарад для дітей. Ось і сестра окупанта Євгенія Гріщенка привчає своїх дітей до культу війни. 

Фото зі сторінки в Однокласниках Юлії Чікунової (Грищенко)

Позують у радянській військовій формі і малолітні двоюрідні брат і сестра 24-річного окупанта Дмітрія Пєрвакова. 

Фото зі сторінки в Однокласниках Анни Мамєдової (Казакової)

Молодшого Рустама почали наряджати військовим ще з першого класу. Хизуватися цим любить його мати Анна Мамєдова – тітка російського вояки Пєрвакова.

Фото зі сторінки в Однокласниках Анни Мамєдової (Казакової)

А ще вона любить пости про те, як діти на окупованих українських територіях «дуже довго чекали на російських освободітєлєй», і відео з розповідями про вигадані пропагандою звірства нацистів. 

Скріншоти зі сторінки в Однокласниках Анни Мамєдової (Казакової)

Жителька селища Путь Ільїча Волгоградської області Султанат Габдушева робить селфі на фоні стіни, яка обліплена фотографіями її сина Мєнтая, зробленими ще в школі. На них хлопець тримає муляж автомата, а обрамляють його написи «Служу Росіі».

Фото зі сторінки в Однокласниках Султанат Габдушевої

Друге фото зроблене цьогоріч. В цей час вже 24-річний Мєнтай Габдушев тримає справжню зброю. І направляє її, згідно з даними ГУР, на мирних українців.

Однак переодягання дітей – далеко не все, на що здатні росіяни. Два роки тому до дня ракетних військ і артилерії, який святкувала 291 бригада, вони залучили Юнармію – російський рух, заснований у 2016 році. Там російських дітей вчать, як треба любити батьківщину – зі зброєю в руках. 

Юнармія на святкуванні дня ракетних військ та артилерії у 291 бригаді. Скріншот з Ютуб-каналу «Ingushetiya tv»

У сюжеті йдеться про учнів молодших класів, які стали новобранцями Юнармії. 

«Я все своё время уделю, чтобы защищать Россию от всяких бед», – сказала у сюжеті дівчинка років восьми. 

Два роки тому російські діти прославляли артилеристів, які вже брали участь у війнах, а сьогодні – нищать мирні українські міста. Як відомо, 291 артилерійська бригада Збройних сил РФ, за даними військової комендатури оборони Миколаєва, з 26 травня обстрілює Миколаїв та передмістя. Окупанти використовують проти мирних жителів зокрема гармати «Піон» та можуть застосовувати касетні снаряди. У блозі «Хто обстрілює Миколаївщину: пики Z-окупантів» Центр показав типових російських окупантів, які відкривають вогонь по мирному місту. 


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER